Otthon

2016.06.13. 17:05

Így álmodjuk meg a nappalit!

Szombathely - Nagy kihívás olyan nappalit álmodni, amely megfelel a család elvárásainak, ahol mindenki jól érzi magát, ezen felül egyedi, stílusos és rendezett. Ehhez nem csak egy mérőszalag szükséges.

Nógrádi Dóra

Milyen szerepet tölt be életünkben a nappali? Ez a legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tennünk magunknak, ha otthonunk központi terét szeretnénk ki-, vagy átalakítani. A nappali szerepének meghatározása nem egyértelmű, ezért nem is könnyű. Számos funkciónak kell megfelelnie a mai modern nappalinak, hiszen a társalgás és pihenés mellett gyakran az otthoni munka és étkezés helyszíne is egyben.

Mindenképpen kell egy terv, amelyhez igazodhatunk. Ha nem szeretnénk ehhez szakember segítségét igénybe venni, vegyük sorra mi magunk nappalink elengedhetetlen funkcióit: ezek életmódunk, családtagjaink száma és életkora függvényében is változhatnak. Például ilyen a pihenés, vendégfogadás, étkezés, tanulás, tárolás, esetleg éjszakai alvás, vagy játéklehetőség a gyermekeknek. Miután összegyűjtöttük a számunkra legfontosabb tevékenységeket, ezeknek valahogy helyet is kell találnunk. Ehhez próbáljuk meg felosztani a teret.

Fotó: Shutterstock

A LEGFONTOSABB BÚTOROK

A bútorokat is a funkciókhoz kell elsősorban alakítanunk, persze a szoba méreteit és egyéb lehetőségeit is figyelembe kell vennünk. A nappali berendezésénél a legfontosabb elemekre érdemes nagyobb összeget szánni, mert az alapdarabokat nem szívesen cserélgetjük majd.

A nappaliban a legfontosabb bútordarabok a kanapé és a fotelek, ezek kiválasztása talán a legnehezebb is. A választék óriási, az árak pedig borsosak. Jó, ha a kanapé elég nagy, ággyá nyitható, és tárolót is rejt. Ha könnyen tisztítható, akkor tovább őrzi meg szép állapotát. Ám a legfontosabb mégis a kényelem. Ez tipikusan az az alapdarab, amelyen nem szabad spórolni. Egy igényes ülőgarnitúra évtizedekig része lehet a mindennapjainknak. S ha még két fotelnek is marad hely, az azért előnyös, mert azokat bármikor elmozdíthatjuk, ha kell a hely más tevékenységhez. A fotelt közelebb tolhatjuk például a tévéhez, ha a kanapé túl messze van. A ma divatos lakberendezési irányelvek szerint a fotelek passzolnak ugyan a kanapéhoz, ám ez nem jelenti azt, hogy színük és formájuk is megegyezik. Ha nincs elég hely a nappaliban ahhoz, hogy nagy méretű ülőgarnitúrát helyezzünk el, remek kiegészítő lehet a kanapé magasságával megegyező puff, amely a kanapé elé húzva kényelmes elnyújtózást kínál.

ASZTALOK ÉS A TÁROLÁS

A kanapé elé, mellé szükség van kisebb asztalokra is. Míg korábban csak a dohányzóasztal jöhetett szóba, ma már emellé (vagy akár helyette) választhatunk lerakóasztalokat, amelyeket a kanapé és a fotelek mellé helyezhetünk szükség szerint. A kisebb asztalokon kaphatnak helyet azok a tárgyak, amelyeket mindennap használunk, ám a dohányzóasztalon túlzsúfoltságot okoznának.

A tároláshoz elmaradhatatlanok a könyvespolcok, komódok, egyéb tárolóbútorok. Ha az ebédlő is a nappali egyik sarkában kap helyet, választhatunk hangsúlyos, üveges tálalószekrényt is. Kevesebb nyitott és több zárt szekrényt tervezzünk a helyiségbe, mert így rendezettebb hatást kelthetünk.

JÖHET A TEXTIL!

Következhetnek a részletek. A lakástextilek azok, amelyek meghatározzák a nappali hangulatát. Ugyanazt a teret nyáron szellőssé és frissé, télen puhává és meleggé varázsolhatjuk jól megválasztott függönyökkel, díszpárnákkal, terítőkkel és szőnyegekkel. Érdemes betérni egy függönyszaküzletbe, ahol olyan függönyrendszert terveztethetünk, amely minőséget ad a térnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!