Otthon

2017.04.05. 17:35

Így lesz zokniból nyuszi

Ma már rengeteg, jobbnál jobb "csináld magad" (DIY) ötlet terjed az interneten. Bár rengeteg olyan összeállítást is látni, amelyek azt bizonyítják, hogy ezeknek nagy része nem annyira kivitelezhető, most rátaláltunk erre a zokninyuszira, és megpróbálkoztunk az elkészítésével. Úgy belejöttünk az alkotásba, hogy tojásfát is díszítettünk mellé.

Vadas Krisztina

1. KELLÉKEK

A figura elkészítéséhez nincs szükség olyan eszközre, ami egy háztartásban ne lenne megtalálható. A legfontosabb egy régebbi, már nem használt, de nem lyukas zokni. Az, hogy milyen színű legyen, tőlünk függ. Viszont fontos, hogy hosszabb szárút válasszunk, ne bokazoknit. Ha frottírzokniból készítjük, még aranyosabb lesz, hiszen így a bolyhos külső is imitálható. Emellett egy zacskó (1 kg) rizst, egy tűt és cérnát, ollót és esetleg filctollat készítsünk a kezünk ügyébe.

2. ELKÉSZÍTÉS

Töltsünk a zokniba annyi rizst, hogy a nyuszi testét szépen meg tudjuk formázni. Ha megvan, a hátuljánál csípjünk össze egy kisebb részt, majd cérnával szorosan tekerjük körbe és kössük meg, hogy ne tudjon visszacsúszni a rizs a testrészbe - ez lesz a farka. Ha ezzel megvagyunk, akkor formázzuk meg szép gömbölyűre az alsó részt, és varrjuk be szorosan a test tetejét. Ezután ismét töltsünk - valamivel kevesebb - rizst a zokniba, ebből tudjuk kialakítani a fejét. Majd újra varrjuk össze a tetejét. A zokni megmaradó szárát a felénél vágjuk ketté, és ebből alakítsuk ki a két fület. Ezt akár cérnával is leköthetjük, de varrhatjuk is, ahogy a képeken is látható.

3. DÍSZÍTÉS

Ha van elég türelmünk és kézügyességünk, akkor a szemeket, az orrot és a szájat varrással is kialakíthatjuk. Ha azonban nem érzünk erre késztetést, alkoholos filccel pillanatok alatt megrajzolhatjuk az arcot a figurának. Ez a filléres és gyors zokninyuszi nem csak a lakás éke lehet, de kisebb gyermekeknek akár ajándékba is adhatjuk.

 

TOJÁSFA

A tojásfa klasszikus húsvéti dekoráció, bármely otthonba odavarázsolja a tavasz és az ünnep hangulatát. Kevesen tudják, de a tojásfa állítása eredendően német és osztrák hagyomány, Magyarországon csak később terjedt el. Sokan már az udvarukon álló fákra is aggatnak hímes tojásokat, de a legnépszerűbb változata még mindig a vázában, barka- és aranyvesszőágra akasztott díszítés.

Több módon is extrává tehetjük a tojásfát. Például úgy, ha nem klasszikus üvegvázába tesszük az ágakat. A jegesvödör nem csak a pezsgő hűtésére alkalmas, ilyenkor tartóként is jó szolgálatot tehet. De már azzal is feldobhatjuk az összképet, ha nem átlátszó, hanem színes, festett vázát választunk. Ha nincs módunk másikat vásárolni, akkor kössük körbe vidám, színes szalagokkal (akár a fotón), így máris megtörjük az egyhangúságot.

A legjobb, ha saját készítésű hímes tojásokkal díszítjük az ágakat, ám ha erre nincs időnk, már olcsón beszerezhetők igen mutatós darabok a boltokban. Tartózkodjunk az egysíkúságtól, inkább különböző, de egymással harmonizáló színekben készült tojásokkal ékesítsük a fát. Akár pillangókat is akaszthatunk az ágakra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!