Otthon

2014.10.13. 18:16

Kényszerű közösség élethosszig

Az önálló, nagy kerttel körülvett családi háznál olcsóbb, ha ikerház vagy sorház mellett döntünk.

Varga Krisztina

Mielőtt azonban ezt a döntést meghoznánk, mérlegeljük, hogy mik ennek a megoldásnak az előnyei és a hátrányai. Kétségtelen, hogy a fűtési költségeken spórolhatunk, ha van egy vagy több, szomszédokkal közös fal. Ez viszont némi egymásra utaltságot is hoz magával. Nem szerencsés például, ha olyan helyiségek kerülnek a közös falra, ahol folyamatosan zajos tevékenységet végzünk, például televíziót nézünk. Ha ez mégsem kerülhető el, gondoskodjunk a közös falfelület hangszigeteléséről.

Számítanunk kell arra is, hogy az épület homlokzatát egymástól függetlenül nem változtathatjuk majd meg jelentősen. Vagy alaposan át kell gondolnunk előre a nyílászárók helyét, stílusát, vagy később, ha változtatni akarunk, össze kell hangolnunk a terveinket a tulajdonostársakkal.

Különösen kényes kérdés a közös kert, illetve terasz. Ha rokonok vagy barátok építkeznek együtt, megfontolandó, hogy az amúgy sem túl nagy kertet ne aprózzuk tovább, ne építsünk kerítést. Az egymás melletti teraszoknál azonban ajánlatos hathatós térelválasztó megoldásról gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!