Otthon

2016.09.26. 19:20

Klasszikus stílus divatok nélkül

Akár befektetésnek is tekintheti a stílust az, aki rajong az antikért és egy életre vásárolna bútort. Hiszen a klasszikus enteriőr nem megy ki a divatból, így elég lehet egyszer beruházni a jó minőségű, szép tömörfa bútordarabokba, azok még az unokákat is kiszolgálják majd, ha tudunk vigyázni rájuk.

Munkatársunktól

A klasszikus stílus a 17-19. századi klasszicizmusból alakult ki, amely az irodalom és a zene mellett az építészet területén is hódított. A stílust elősorban a görög és a római kor ihlette meg, de minden korszakban az adott divat szerint változott, tükrözve a kifinomult ízlést és a pompát. Így alakult, formálódott, és mára számos lehetőséget nyújt a lakberendezésben is. Ma az állandóságot és az egyensúlyt hangsúlyozza, valamint a természetből vett színekkel sugározza megnyugtató és barátságos hangulatát.

Ha sikerül a bútorokat kifinomult érzékkel összeválogatni, a klasszikus stílusú otthon elegáns, mégis kényelmes lesz. A stílus megteremtéséhez nagy tér szükséges: levegős szobák, nagy felületű ablakok, és magas mennyezet. A polgári lakások, valamint a patinás családi házak az ideális helyszínek.

Néhány nehéz díszpárna, perzsaszőnyeg erősítik a stílust (Illusztráció: Shutterstock)

A klasszikus szoba kialakítása egy fókuszponttal kezdődik, amely lehet egy értékes bútordarab, vagy egy olyan központi elem, mint például egy díszes kandalló. E köré helyezhetjük a klasszikus bútorokat, gyakran párban, hogy az egyensúly fel ne boruljon. Például a fókuszpontba állított díszes dohányzóasztal két oldalán elhelyezett fotelek szinte minden klasszikus nappaliban megtalálhatóak. Gyakran találkozhatunk a szoba két oldalán elhelyezett tükrökkel, vagy az antik kort idéző oszlopokkal is.

A szobát tömörfa parketta, fényes hatású kő, vagy márványpadló díszíti, amely súlyos szőnyegekkel kiegészítve sugározza az otthonos kényelmet. A bútorok tömör fából készülnek, minőségi darabok, amelyekből egy-egy nagyobb darab akár egy autó árába is kerülhet. Persze ma már nem kell szigorúan a hagyományos sötét bútordarabokhoz ragaszkodnunk, azokat a mai modern bútorokkal is keverhetjük, ha a jó ízlés határain belül tesszük.

Visszatérve a szőnyegekhez: a lakástextilek válogatásakor is az eleganciára, a minőségre és az időtállóságra törekedjünk. Választhatunk egyszerűbb pamut és vászon anyagokat, vagy selymet, ha könnyedségre vágyunk, ám a bársonyt és a csipkét se feledjük, hiszen ezek adnak karaktert a szobának.

A fókuszpontba állított díszes dohányzóasztal két oldalán elhelyezett fotel tipikus megoldás (Illusztráció: Shutterstock)

Nem kell túl sok belőlük, elég lehet egy-egy csipketerítő és néhány nehéz díszpárna! A méltóság és az állandóság érzését a harmonizáló színekkel teremthetjük meg. A klasszikus stílus színeit elsősorban a természet ihlette: az árnyalatok visszafogottak, nem harsognak. Többségében világosak és inkább meleg tónusúak, főként keretet adnak a drága bútorokhoz. Kedvelt szín a fáradt rózsaszín és a tompa zöld, a homokszín és egyéb földszínek, valamint a szürke. Fehér helyett használjunk törtfehéret.

A szoba stílusát az apró belsőépítészeti díszítésekkel tehetjük teljessé. Nem lehet mindenkinél oszlopokat beépíteni, de utólag is tehetünk görög mintás stukkókat a falra, egy-egy díszes szobrot a térbe. És van még valami, amire költenünk kell: egy szépséges, díszes kristálycsillár. Emellett néhány falikar is elkél, a csillárral megegyező kivitelben.

Aki szereti az értékes kis dísztárgyakat gyűjtögetni, itt most bátran kiélheti magát! Szükség lesz néhány díszes asztali lámpára, gyertyatartókra. A fekete-fehér családi fotók (vagy festmények) kerüljenek aranyozott képkeretekbe, de az egészen apró régiségek is jó helyen lesznek a kandallópárkányon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!