Otthon

2016.01.28. 15:36

Lakásfelújításra milyen hitellel járhatunk jól? (x)

A tavaszi hónapok közeledtével egyre többen gondolkodnak el a lakásfelújítási teendőkön, ám a költségek sokakat riasztanak vissza.

Már a leggyakrabban választott festés, burkolás és nyílászárócsere is komoly kiadásokkal jár, így a finanszírozáshoz sokan veszik igénybe a hitelintézetek ajánlatait. A bankok a hagyományos lakáshiteleken és építési hiteleken túl kifejezetten olyan lehetőségekkel is állnak rendelkezésre, melyeket lakásfelújítási és korszerűsítési célokra lehet igénybe venni. Mivel célhoz kötött hitelekről van szó, így ezek kedvezőbb feltételekkel rendelkeznek, mint a szabad felhasználású hitelek.

Mi számít lakásfelújításnak?

Alapvetően elkülönítjük egymástól a korszerűsítést és a felújítást. Míg a korszerűsítés eredményeként a lakás komfortfokozata nő, addig lakásfelújítás alkalmával az eredeti műszaki állapot visszaállítása és az ingatlan esztétikai megjelenésének javítása történik. Abban az esetben tehát, ha javítás, építés, szerelés, festés, parkettázás, külső és belső tatarozás, vagy például egyes berendezések cseréje válik szükségessé, érdemes a lakásfelújítási hitelek mellett dönteni. Amennyiben lakástakarékkal rendelkezik, úgy állami támogatást is igénybe lehet venni, és a hitelhez is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni.

Mennyibe kerül a felújítás?

A netrisk.hu tapasztalatai is az t mutatják, hogy a lakásfelújítási hitel felvétele gyakran éppen azért nyújt nagy segítséget, mert ha színvonalas megoldások mellett szeretnék letenni az ingatlantulajdonosok a voksot, akkor annak bizony meg van az ára. A szakemberek az alapanyagok kiválasztásakor azt javasolják, hogy legalább a középkategóriás típusokat érdemes választani, hiszen ezek időtálló minőséget biztosítanak. Senki nem szeretné, ha a festék egy év múlva lepattogzana, vagy a járólap gyorsan megsérülne.

Az ilyen hibák ellen a legtöbbet azzal lehet tenni, ha körültekintően választjuk meg a beépítésre kerülő alapanyagokat. Természetesen nem mindegy az sem, kire bízzuk a munkálatok elvégzését. Sokan döntenek a házilagos kivitelezés mellett, de vannak olyan területek, melyek megkövetelik a szakértelmet. A hozzáértő profik sokszor csillagászati áron dolgoznak, és ha komolyabb felújítási munkálatról van szó, akkor legtöbbször bizony csak hitelfelvételből finanszírozható az.

Hogyan történik a hitelezés?

Lakásfelújítási hitelek esetében az igénylés mellé csatolni kell egy tervezett költségvetést is. Miután a bank megvizsgálta az ingatlant, valamint az igénylő jövedelmi helyzetét, dönt a kérelem elbírálásáról. Legtöbbször már a munkálatok megkezdése előtt folyósítja a hitelt. Főként nagyobb összegű lakásfelújítási hiteleknél szokott előfordulni, hogy szakaszosan, több részletben kerül sor a folyósításra, de ez a szabályozás gyakorlatilag hitelintézetenként változik. A támogatott lakásfelújítási hitelek esetében az ügyfélnek a bank felé igazolnia kell számlákkal, hogy mire költötte az összeget.

Mivel a lakásfelújítási teendők minden ingatlanban szükségessé válnak előbb vagy utóbb, így megéri előre gondolkodni és takarékoskodni. Nem véletlen teszik le a voksot sokan a lakáskassza megoldások mellett, de a lakásfelújítási hitel is kitűnő választásnak bizonyul a hirtelen jött anyagi szükséghelyzet finanszírozására. Annak érdekében, hogy ingatlanjának piaci értéke ne romoljon, és esztétikailag is tetszetős környezetben tölthesse mindennapjait, célszerű időnként felújítási munkálatok segítségével megőrizni az ingatlan állagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!