Otthon

2016.02.08. 14:49

Lakást vesz? Ne sokat alkudjon! (x)

A lakáspiac fellendülése átrendezte az eladói és vevői viszonyokat az utóbbi két évben, a válság alatt hozzászokhattunk, hogy egy-egy lakás árából igen sokat is lealkudhatunk. Ma már egészen más a helyzet: egyes helyeken még az is előfordult, hogy a vevők fölfelé kezdtek licitálni egy-egy jobb lakásra.

Átalakuló ingatlanpiac

A 2009. óta tartó gazdasági válság az ingatlanpiacon is éreztette a hatását, ám úgy tűnik, hogy az utóbbi másfél évben megfordult a negatív tendencia, és beindult a fellendülés a lakáspiacon. Ennek elsősorban a fővárosi ingatlantulajdonosok a nyertesei, hiszen elsősorban a budapesti eladó lakások lettek egyre kelendőbbek. Tavaly még egyértelműen a használt lakások után érdeklődtek a lakást vásárolni szándékozók, idén azonban megnyílhat az új lakások piaca is, köszönhetően a legutóbbi kormányzati intézkedéseknek (családi otthonteremtési kedvezmény, áfacsökkentés). Ez a nagyfokú keresletnövekedés azt eredményezte, hogy a lakásárak megindultak fölfelé, a budapesti lakások esetében ez akár 30%-os áremelkedést is jelentett, míg a vidéki kisebb kereslet okán, ott csupán 10%-kal emelkedtek az árak (a szombathelyi eladó lakások esetében mintegy 9 %-os volt az áremelkedés). Ezzel összességében elmondható, hogy Budapesten már megközelítették a reál négyzetméterárak a válság előtti árszintet, ám a vidéki városok, községek nagy részén még nem ez a helyzet. Egyes szakértők szerint ott nem is várható sokkal nagyobb fellendülés a közeljövőben, mint az előző két évben tapasztalható volt.

Alku? Ma már aligha!

Elsősorban a fővárosra jellemző az a tendencia, hogy az erős kereslet az ingatlanpiacon felverte a lakások árait. Az eladók ennél fogva kedvező helyzetbe kerültek, magasabb árakon tudják meghirdetni az ingatlanjaikat és mivel egy-egy jobb lakásra akár több vevő is ajánlatot tehet, vevőként meg se próbáljuk az alkudozást. Több eladó ingatlantulajdonost megkérdezve, az tapasztalható, hogy a lakások ma már a legtöbb esetben alku nélkül kelnek el. A korábbi években, a válság idején az sem volt ritka, hogy a vételár akár több 10%-át is elengedték az eladók. Ma már olyan eset is előfordul, hogy az érdeklődő vevők között fölfelé indul meg a licit.

Ha lakást tervezünk vásárolni a közeljövőben, akkor a szakértők tanácsa szerint tervezzük be, hogy csak kisebb mértékű alkukra van lehetőség, amely csupán a vételár 2-4%-a maximum, jó esetben alig pár százezer forintot engednek el a tulajdonosok a megvásárolni kívánt lakás árából.

Ha lakások és a családi házak forgalmát vetjük össze, akkor mindenképpen elmondható, hogy egyértelműen a lakások a nyertesei a fellendülésnek, a családi házak forgalma sokkal kisebb mértékben nőtt, kevésbé eladhatóak, mint a lakások. Ebből következik, hogy a családi házak piacán még előfordulhatnak nagyobb alkulehetőségek (akár 5%-ot is elérhetik), és mindkét típusú piacon a készpénzes vevők részesülnek előnyben, a hitelt felvenni szándékozókkal szemben, hiszen a hitel átfutása akár több hetet is igénybe vehet.

A megtett kormányzati intézkedések a közeljövőben átrendezhetik az ingatlanpiacot és a vevőket a használt lakásoktól az új lakások piacára terelheti, és az olcsóbb telekárak miatt még az is előfordulhat, hogy a vidéki ingatlantulajdonosok is profitálnak némiképp ebből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!