Otthon

2016.11.28. 19:15

Lakásvásárlás: csak jövőre?

Még az idén vagy inkább már csak jövőre érdemes ingatlanba fektetni? Miként befolyásolják a döntést a csok változásai?

Vas Népe-információ

Az idén a társasházak építésére kiadott engedélyek száma több mint 230 százalékkal, az árak 10 százalékkal nőttek. A fellendülésben fontos szerepet játszottak az olyan piaci változások, mint a banki kamatok csökkenése vagy éppen az, hogy a lakás ismét az egyik legvonzóbb befektetés lett. Működik a lakáshitelezés is, az állami ösztönzők, így a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és az építőipari áfacsökkentés egyaránt a növekedés irányába hatott.


Több mint kétszer annyi lakásépítési engedélyt adtak ki, mint egy évvel ezelőtt: jövőre nagyon sokan költöznek be új otthonukba Fotó: Shutterstock

Az idei rohamos növekedés a lakásépítésben azonban még szinte semmi ahhoz képest, ami jövőre várható: a KSH adatai szerint az ideinél 90 százalékkal több lakóingatlan építését tervezik. A lakásárak estében viszont már látszik a lassulás: lehet, hogy összességében az év végére stagnálássá szelídül a néhány hónappal ezelőtti száguldás.

Az újlakás-építések felfutása a szakértők szerint kockázatokat is hordoz - a vásárlók számára is. Előfordulhat minőségromlás, de akár tapasztalat nélküli szerencselovagok is megjelenhetnek magas haszon reményében. Az új építésű lakások esetében az értékesítés lassabb folyamat a szakértők szerint, mint ahogy az a válság előtt jellemző volt. A megfontoltság növekedése is szerepet játszik abban, hogy hatalmas hajrát nem várnak az év végére a lakáspiacon. Az újlakás-értékesítésre vonatkozó kedvezményes, ötszázalékos áfa még évekig elérhető, a csok 2017-től életbe lépő egyes kedvezményei miatt pedig valószínűleg vannak, akik kivárnak.

A csok 2017-es változásai közül fontos, hogy már az épület használatbavételi engedélyének kiadása előtt igényelni lehet a támogatást - igaz, a folyósítás csak ennek megszerzése után történik. Ez a tényező jelentősen csökkenti a bizonytalanságérzetet, ráadásul így már nem az utolsó pillanatban derül ki, hogy esetleg mégsem jogosult az igénylő a támogatásra. Azok számára, akik a támogatási összeg nélkül nem tudnák kifizetni a lakás vételárát, ez nagyon fontos támpontot ad.

A jogszabályváltozások között olyan is van, amely egyeseknek azt jelentheti, érdemes sietni az igényléssel. 2016. december 31-éig a kérelem benyújtásakor már megfizetett bekerülési költségre is igényelhető a támogatás, míg 2017. január 1-jétől már csak a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igaz ez. A jövőre igénylőknek érdemes lesz az építés minél korábbi szakaszában lecsapni az új lakásokra.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!