Otthon

2017.03.14. 10:33

Legyen mindig tiszta és ragyogó a medencéje! (x)

Nincs is jobb annál, mint egy hosszú nap után a saját kis medencénkben kinyújtóztatni a végtagjainkat. Egy saját magunk által fenntartott medence azonban felelősséggel is jár, komolyan kell vele foglalkozni, hogy mindig megfelelő minőségű legyen, ne legyen soha zavaros, csúnya a vize.

A nem megfelelően ápolt medence a különféle betegségek melegágya lehet, ezért sosem szabad elhanyagolni.

Aki medence vásárlásra adja a fejét, annak mindenképpen tisztában kell lennie azzal, hogy egy medence folyamatos karbantartást igényel. A vizet ugyan különféle berendezésekkel tudjuk szűrni, forgatni, a vízbe eső leveleket és rovarokat könnyedén el tudjuk távolítani, de vannak olyan apró, szabad szemmel nem, vagy alig látható élőlények, amiktől nem lehet egyszerűen megszabadulni. A különféle mikroszkopikus méretű lények eltávolítását sem szabad elhanyagolnunk, akkor sem, ha látszólag minden rendben, mert könnyen elszaporodhatnak, vizünket zavarossá tehetik, rossz szagokat okozhatnak, és később akár az egészségünkre is káros hatással lehetnek.

A különféle élőlényektől vegyszerek segítségével tudunk megszabadulni a leghatékonyabban. A medence alapvető felszereltsége – szűrők, forgatók, szivattyúk – fontos, de nem elegendő ezek elpusztításához. Első lépésben szükséges a vizet fertőtleníteni. Ez történhet klór alapú fertőtlenítőszerrel, vagy klórmentessel (ez általában bór alapú szert jelent). Ezt megtehetjük kézzel vagy adagolóval egyaránt, utóbbi kényelmesebb megoldás, így előbb-utóbb érdemes egy ilyen adagológépet beszerezni.

Az alapvető fertőtlenítés után jöhet a az algák és egyéb mikroorganizmusok eltávolításához ajánlott szerek hozzáadása a vízhez. Ezek a vegyszerek nem csupán ezeket az organizmusokat és baktériumokat pusztítják el, hanem magát a vizet is tisztítják. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor a pelyhesítés lehet a következő fázis. A pelyhesítés során a különféle, tisztításhoz használt szerek segítségével semlegesített, szinte láthatatlan méretű szennyeződéseket leszünk képesek nagyobb pelyhekké alakítani, és egy medenceporszívó segítségével eltüntetni a vízből.

Léteznek különféle kombinált szerek, amelyek egyszerre fertőtlenítenek, távolítják el a baktériumokat, algákat, és pelyhesítenek is. Ezeket elsősorban kisebb méretű családi medencék használata esetén javasolják. Akik jobban szeretik a minden egyben típusú termékeket, azoknak ez a fajta szer jó és kényelmes választás lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!