Legyünk magunk a dekoratőrök! Nyuszik, csibék, barik házilag

2016. március 01., 06:29 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa
komment
Egy hónap múlva húsvét, ideje gondolkozni azon, hogy milyen kiegészítőkkel, lakás díszekkel tehetjük hangulatosabbá a tavaszi ünnepet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Egy kis kreativitással és ügyességgel magunk is készíthetünk mutatós díszeket - mondja Lantos Krisztina virágkötő.

Néhány színes karton, filc, textilmaradék, zsákvászon jól jöhet, és szerezzünk be ragasztót, filctollat, tűt, hímzőfonalat. Akár tévénézés közben is megvarrhatunk egy egyszerű nyuszi-, madár- vagy csibefigurát, puha anyaggal kitömve, filcből szemet, csőrt kivágva vidám játék vagy lakásdísz készülhet. A gyerekek örülnek, ha bevonjuk őket a munkába, annál is inkább, hiszen az iskolában nem tanulnak szabni, varrni, kevés idő jut a kreativitás fejlesztésére.

Maradék anyagokból nyuszit, fákat, fonalakból kismadarat készíthetünk. Tálat, koszorút állíthatunk össze magunk is 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Barkácskönyvekből vagy az internetről jó ötleteket szerezhetünk, de a könyvtár folyóirataiból vagy ilyen témájú köteteiből ugyancsak. Egy üres kaspót is feldíszíthetünk, ha háromnegyedéig töltjük apró kaviccsal, vagy csak kitömjük papírral, aztán mohával, száraz ágakkal, kövirózsával dekorálhatjuk. Középre kerülhet egy kis nyuszifigura vagy a cédrus tobozának a rózsára hasonlító teteje, amit a cédrusok alatt találhatunk parkokban, tereken.

Süte Lilla a textilnyuszikban gyönyörködik

Vidám színekre festett fából készült apró virágok, figurák kaphatóak az üzletekben, de ha natúr fából készültet vásárolunk, azt tetszés szerinti színre is festhetjük. Ugyanígy festhetünk lapos kavicsokra apró virágokat, színes mandalákat. A bejárati ajtóra kopogtatót, a falra vidám díszt készíthetünk egy színes, pöttyös textillel bevont koszorúalapból vagy fából kivágott különféle alakú lapokból. Kapható például madárodú, locsolókanna, pillangó, szív vagy virág forma nagy méretekben is. Egy régi bádog locsolókannát, kis kosarat vagy vödröt ugyancsak befoghatunk, ha lyukas is, erre a célra remekül használható.

Szerezzünk be barkát, főzésnél a tojásokat ne üssük fel, hanem fújjuk ki, az üres tojáshéj jól dekorálható. A lyukakra színes filc- vagy papírköröket, virágalakokat ragaszthatunk.

Még van időnk díszeket varrni, barkácsolni a közelgő tavaszi ünnepre

A tojáshéjra egy-egy szép papírszalvétából kivágott mintát ragaszthatunk, dekupázsolhatunk, lelakkozva az asztal dísze is lehet. Színes szalagokkal, keskeny csipkékkel, sőt, apró, színes gombokkal is díszíthetjük a tojásokat, amelyek készülhetnek hungarocellből is. Papírboltokban ilyet és műanyagot is beszerezhetünk. Érdekes dísz készülhet fél tojáshéjakból, ha kis friss mohát és apró, színestojást teszünk mindegyikbe és így helyezzük a tartóba.

Tojás alakú kavicsokat ugyancsak befesthetünk.

Hagyományos festési módszer a berzselés, amikor a tojásokra bevizezett, szép alakú apró levelet, például petrezselymet erősítünk és szorosan lekötjük egy nejlonharisnyával, így mártjuk a festékbe.

 

Tojást festhetünk ecetes cékla lével, pirospaprikával, csipkebogyóteával, vöröshagymahéjjal, kurkumával, beáztatott és felfőzött citrom-, narancshéjjal. Például főtt vöröskáposztával, áfonyával, bodzabogyó levével kék színt kapunk. Maradék körömlakkokat éppen csak egy kicsit összekeverve és abba mártva a tojásokat különleges mintázatot készíthetünk. Tojás alakú kavicsot is befesthetünk, különleges dísze lesz a lakásnak.


Szavazás

Ön is készít házilag ünnepi dekorációt?

  • Igen, együtt készítjük a díszeket a családdal
  • Dekorálom a lakást, de kész díszeket veszek
  • Egyáltalán nem foglalkozom az ünnepi dekorációval
Szavazok


Tóth B. Zsuzsa

2016. március 01., 06:29 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...