Otthon

2015.10.29. 23:07

Mai tipp - Sógyurma, főzött gyurma, süthető gyurma

Mókára fel! Elérkezett a hét a utolsó napja, alkossunk ma valami maradandót a gyerekekkel. Összeszedtünk néhány tuti gyurmareceptet.

Vas Népe

Fotó: www.dlgarchitects.com

1, Sógyurma - az örök klasszikus

Amire szükségünk lesz:

40 dkg só

30 dkg liszt

víz

1 evőkanál olaj vagy egy kevés tapétaragasztó

A vizet kisebb adagokban öntsük a masszához, figyeljünk arra, hogy ne legyen ragacsos a gyurmánk. Akár már a sógyurma kikeverésénél színezhetjük a masszát ételfestékkel, vízfestékkel, de utólag is lemázolhatjuk a megszáradt formákat, figurákat. Ezeket előbb alacsony hőfokon sütőben is kiszáríthatjuk, de pár nap alatt egyébként is megszilárdulnak.

2, Főzött gyurma

Amire szükségünk lesz:

1 kg liszt

1,2 liter víz

8 evőkanál só

6 evőkanál olaj

A hozzávalókat egy nagy lábasban összekeverjük, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett  hevítsük, amíg össze nem áll. Ez lehet akár 20 perc is. Hűtsük langyosra és színezhetjük oly módon, mint ahogy azt, a sógyurmánál tettük.

3, Süthető gyurma

Amire szükségünk lesz:

40 dkg finomliszt

40 dkg só

2 evőkanál glicerin

2 dl  víz

A lisztet és a sót összekeverjük a glicerinnel, majd óvatosan hozzáadjuk a vizet.  Lisztes gyúródeszkán dolgozzunk a gyurmával! Az elkészült formákat  előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük fél óráig 100 fokon, majd 150 fokon még két órát szárítjuk. Ezt a gyurmát érdemes inkább utólag festeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!