2015.10.29. 23:07
Mai tipp - Sógyurma, főzött gyurma, süthető gyurma
Mókára fel! Elérkezett a hét a utolsó napja, alkossunk ma valami maradandót a gyerekekkel. Összeszedtünk néhány tuti gyurmareceptet.
Fotó: www.dlgarchitects.com
1, Sógyurma - az örök klasszikus
Amire szükségünk lesz:
40 dkg só
30 dkg liszt
víz
1 evőkanál olaj vagy egy kevés tapétaragasztó
A vizet kisebb adagokban öntsük a masszához, figyeljünk arra, hogy ne legyen ragacsos a gyurmánk. Akár már a sógyurma kikeverésénél színezhetjük a masszát ételfestékkel, vízfestékkel, de utólag is lemázolhatjuk a megszáradt formákat, figurákat. Ezeket előbb alacsony hőfokon sütőben is kiszáríthatjuk, de pár nap alatt egyébként is megszilárdulnak.
2, Főzött gyurma
Amire szükségünk lesz:
1 kg liszt
1,2 liter víz
8 evőkanál só
6 evőkanál olaj
A hozzávalókat egy nagy lábasban összekeverjük, majd közepes lángon, folyamatos keverés mellett hevítsük, amíg össze nem áll. Ez lehet akár 20 perc is. Hűtsük langyosra és színezhetjük oly módon, mint ahogy azt, a sógyurmánál tettük.
3, Süthető gyurma
Amire szükségünk lesz:
40 dkg finomliszt
40 dkg só
2 evőkanál glicerin
2 dl víz
A lisztet és a sót összekeverjük a glicerinnel, majd óvatosan hozzáadjuk a vizet. Lisztes gyúródeszkán dolgozzunk a gyurmával! Az elkészült formákat előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük fél óráig 100 fokon, majd 150 fokon még két órát szárítjuk. Ezt a gyurmát érdemes inkább utólag festeni.