Otthon

2017.01.02. 19:25

Márvány, tégla és réz a befutó

Szombathely - Összegyűjtöttük, milyen lakberendezési trendek jellemzik az előttünk álló esztendőt. Színek, anyagok, divathóbortok és örök értékek következnek.

Nógrádi Dóra

2017 legdivatosabb színe egyértelműen a zöld lesz. A Pantone - a színek és színrendszerek, valamint a színkiválasztás és színhelyesség világszerte ismert szakértője - például a fűzöld árnyalatot választotta az év színének. Tehát a zöldes árnyalatok uralják majd a kifutók világát és a lakberendezési divatot is.

A zöld szín méltán kedvelt otthonunk kialakításában, hiszen hangulatunkra és közérzetünkre is pozitív hatást gyakorol. Megnyugtat, optimizmusra sarkall, és a frissesség érzetét kelti. Természetközeli szín, amelynek az idén befutó friss, tavaszt idéző sárgászöld árnyalata az újjászületést szimbolizálja. A fűzöld üde, zsenge árnyalat, amellyel azt üzenhetjük a világnak, hogy hiszünk a megújulásban, a pozitív gondolkodásban, vágyunk a természet közelségére, és óvjuk környezetünket. A zöld minden helyiségbe bekerülhet most, legyen szó akár a falak színéről, akár kiegészítőkről, de sok világos levelű szobanövénnyel is követhetjük ezt a divatot.

A szakértők szerint 2017 egyértelműen a zöld uralmát hozza el, amit nem is bánunk természetes, friss hatása miatt
Fotó: Shutterstock

PATINÁS LÁMPÁK ÉS ÖRÖK ANYAGOK

A márvány az időtlen luxust szimbolizálja, idén pedig visszatér a divatba. A letisztult, elegáns felületek rögtön magukra vonják a figyelmet. Ha most választunk új burkolatot, és megengedhetjük magunknak az eredeti márványt, fehér vagy szürkés hatású lapokat válasszunk! De az is elegendő újítás, ha például kisebb márványlapos asztalkát vagy dísztárgyakat helyezünk el a szobában.

És ha már díszekről esett szó: elő a szekrényben porosodó réztárgyakkal! A vöröses színű réz (vagy bronz) fémtárgyak idén a legdivatosabbak. Ezek elsősorban a hideg színvilág ellensúlyozására valók, felmelegítik a minimál stílusú fehér és szürke enteriőröket. Főként a világítótestek között kezd kitűnni az eddig megszokott anyagok közül a sárga és a vörös fém. A világhírű és stílusteremtő lakberendezők által megálmodott fürdőkben és konyhákban idén állítólag a márvány és a réz kombinációja lesz a befutó.

Sokáig nem volt helye a lakberendezésben, de végül eljött a réz ideje is Fotó: Shutterstock

BONTOTTBÓL, FESTÉKTŐL MENTESEN

A mediterrán stílus elterjedésével találkozhattunk először a bontott téglával, amely olyannyira népszerűvé vált, hogy azóta sem ment ki a divatból. Sőt, idén ismét az egyik legnépszerűbb anyag lesz a natúr tégla, akár ipari, akár skandináv stílusban gondolkozunk. A bontott téglafal nagy előnye, hogy melegséget és otthonos hangulatot teremt a terekben, és úgy tűnik, divatja is időtálló. Szinte minden más anyaggal jól kombinálható, de idén elsősorban (a már említett) vörösréz kiegészítőkkel párosítsuk, ha a legutolsó divatot követnénk.

 

JÁTÉKOS ÉS VIDÁM MINTÁK

Nemcsak az egyszínű, hanem a mintás falak és szövetek is szóba kerülnek egy új otthon kialakításakor. A játékos minták üde bájt hoznak például a háló- vagy a gyerekszobába, ezért bátran választhatunk mintás tapétát, ágytakarót, szőnyeget, függönyöket is.

Továbbra is tartja magát a sokoldalú geometriai minta. Az egyszerű kiviteltől az egészen absztraktig egyénre szabható vele a szoba, fiús és lányos színekkel is jól mutat, fiatalos és kicsit játékos hatást kelt. Egy egyszerű geometriai mintás falat akár saját kézzel is összehozhatunk, ha vállalkozunk a kreatív falfestésre. Aki ennél is többre, vagyis merészebb megoldásra vágyik, most bevállalhat egy részletet a trópusok világából. Akár egy egész szobafalat is beboríthatunk trópusi fotótapétával, bár ezt azért nem árt szakértővel együtt kiválasztani. De a trópusi minta kiválóan mutat egy visszafogott színű kanapé díszpárnahuzatain vagy gyakorlatilag bármilyen kiegészítő tárgyon. Az egzotikus minták főként a halvány rózsaszínt, az élénk kékeket és zöldeket, a kellemes korallszínt és a barna színt kombinálják.

Ezek az élettel teli árnyalatok és a virág- vagy gyümölcsminták remekül feldobják hangulatunkat egy fagyos téli estén.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!