Otthon

2015.06.15. 16:34

Második otthont teremtett magának a szombathelyi házaspár

Szombathely – A Rapali házaspár kiskertje a Parkerdei kertbirodalom egyik büszkesége, a házaspár ráadásul mindent önerőből épített fel.

Lisztmayer Zsófia

Rapali Márton és felesége már évek óta nyugdíjasok, így amikor csak tehetik, a Parkerdőben található, Vadrózsa utcai kertjükben töltik az idejüket. Mivel egy lakótelep harmadik emeletén élnek, ezért örülnek, ha kiszabadulhatnak abból a környezetből. Ha az idő megengedi, akkor szinte minden nap kijárnak a Parkerdőbe, ahol második otthonukat gondozhatják. Amikor szükség van rá, dolgoznak a kertben, de néha azért jó megpihenni egy kicsit, vagy egy jót bográcsozni, sütögetni a szabadban. Bár az unokák a kinti feladatokban nem igazán vesznek részt, a kerten bizony meglátszik a sok munka: a gondozott, felfuttatott szőlőtőkék mellett sorakoznak pompás rendben a gyümölcsfák, a másik oldal pedig a háztáji veteményes helye. A kert képét ezen kívül egy gyönyörű mesterséges tó is gazdagítja, amelyben vidáman úsznak a kisebb halak. A kényelmes kerti bútorokat – a fedett padokat és az asztalt, a hintát – egytől egyig Márton készítette az elmúlt években, ahogyan a kerti tavacskát is. A sütésre, bográcsozásra alkalmas helyek pedig szintén egyediek, és egészen meghitté varázsolják az egyébként is édenkertszerű helyet.

Rapali Márton sok időt tölt hangulatos kiskertjében: ha nincs kedve dolgozni, akkor csak gyönyörködik a természetben. Fotó: Unger Tamás

A családfő 22 évvel ezelőtt éppen munkahelyet váltott, és akkoriban vették meg a Parkerdőben található kiskertek egyikét. Az utak nagyjából már ki voltak építve, de a területeknek még egyáltalán nem volt kert formája. Az épület alapjai már megvoltak, de minden mást saját erőből készített el a házaspár: a kerítést, a házacskát, amelyben egy műhely, valamint egy alvó helyiség is található egy kis főzőfülkével. A munkahelyváltás miatt Rapali Mártonnak körülbelül két éve volt arra, hogy a kiskerttel foglalkozzon. Valamilyen tennivaló mindig akadt, de Márton egyébként sem képes elviselni a semmittevést: felesége utasításai alapján végezte a feladatokat legjobb tudása szerint. Leginkább az teszi boldoggá Mártont, ha idejét a harmonikus kertjében töltheti.

– A gyömölcsfáknak és a sövénynek köszönhetően nem igazán látnak be a kertbe. Ha úgy akarom, akkor dolgozok, ha nem, akkor máshogy foglalom el magam: nézem a halakat, hallgatom a madarakat. Csicsergek nekik és akkor odajönnek, hiszen megszokták már a jelenlétemet – mondta el Márton.

Mint megtudtuk, az ültetés teljes egészében Rapali Mártonné feladata, férje a fákat gondozza, a füvet nyírja, és még hosszasan lehetne sorolni a tennivalókat. A kert talajának minősége nem valami jó, amikor megvették a kertet, akkor csak egy nagy gödör volt a területen. Feltöltötték a területet földdel, és elkezdték kialakítani a meseszép kertet. A veteményesben minden földi jó megtalálható: eper, egres, paradicsom, uborka és még hosszasan lehetne sorolni a háztáji növényeket. A Rapali házaspár kertjében ezen kívül csaknem 50 gyümölcsfa található, amelyek terméséből igazán pompás pálinkát készít minden évben a családfő.

Természetesen a kerti zuhany sem hiányozhat a Rapali házaspár második otthonából: saját vízrendszert építettek ki azért, hogy még kényelmesebben tölthessék el szabadidejüket a Vadrózsa utcában. A gyönyörű virágok, gyümölcsfák és a kerti tó igazán fantasztikus hangulatot varázsolnak a kiskertbe, ahol biztosan sokan töltenék szívesen nyugdíjas éveiket.

Érdemes néha a természetet választani

Fáradságos és sokszor nem is kifizetődő munka a kertművelés, de nagyszerű érzés, amikor végül leszakítjuk a fáról saját gyümölcsünket. Egyre kevesebben vállalkoznak azonban arra, hogy bizonyos mértékben önállóvá váljanak. De talán időben ráeszmélünk a természet fontosságára: a mai rohanó világban ugyanis a béke szigetét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!