Otthon

2016.09.05. 20:30

Megéri-e felújítani eladás előtt?

Körkép - A használt lakások piacán az ingatlanok állapota továbbra is jelentősen befolyásolhatja a végösszeget - derül ki egy ingatlanos cég friss elemzéséből. Mit jelent ez a Vas megyei árakban?

Nógrádi Dóra

Lakáseladás előtt mindig óriási dilemma a tulajdonosoknak, hogy költsenek-e az ingatlan felújítására. A dilemma érthető, hiszen nehéz kikalkulálni, hogy a befektetett összeg megtérül-e a magasabb eladási árban, vagy népszerűbbé teszi-e ajánlatunkat a vevők között (hiszen a gyors üzletkötésnek is van értéke.)

Nos, a legfrissebb felmérések szerint nagyon is. A nagyvárosokban értékesített lakások országos átlagai alapján a felújított téglalakások négyzetméterára idén 441 ezer forint volt, ez 26 százalékkal haladja meg a felújítandó társaik átlagát. A felújított paneleket pedig 8 százalékkal drágábban, 279 ezer forintért lehet eladni, mint a felújítandókat.

- Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban lehetnek ennél nagyobb különbségek is - ismertette az eredményeket Balogh László, az irodahálózat vezető gazdasági szakértője. A fővárosban például a felújított téglalakások 29 százalékkal is drágábbak, így az átlagos négyzetméteráruk 479 ezer forint. A budapesti felújított panelek átlagára 317 ezer forint négyzetméterenként, ami 13 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotban lévőké. Győrben a budapestihez hasonlóak a különbségek, egy felújított téglalakás négyzetméterára átlagosan 308 ezer forint, a paneleké pedig 261 ezer forint. Székesfehérváron a felújított panelek 241 ezerért, a téglalakások 304 ezres átlagáron keltek el idén, ami előbbieknél 15, utóbbiaknál pedig 40 százalékos többletet jelent a felújítandókhoz képest.

- A felújított lakások négyzetméterenként akár 50-100 ezer forintos többletet eredményezhetnek, ezért érdemes mindenképpen mérlegelni ezt a beruházást. A nagyvárosok országos átlagai alapján egy 50 négyzetméteres panelnél 1 millió forint, a téglalakásoknál pedig akár 3-5 millió forint is lehet a felújított lakások árelőnye - mondta Balogh László. A szakember szerint azért is érdemes megfontolni a felújítást, mert jóval többen keresik a felújított lakásokat, ez pedig különösen vidéken igaz.

Ha belevágunk a munkálatokba, mielőtt piacra dobnánk a lakást, értéknövekedést érhetünk el. Kérdés, hogy elég nagyot-e?
Fotó: Újház Centrum

Mit jelentenek ezek a számok Vas megyében? A KSH aktuális statisztikái szerint a megyei átlagár 171 ezer forint körül alakul, amelynek csaknem a duplája, 323 ezer forint is lehet egy lakás négyzetmétere a megyeszékhelyen. Nézzük azonban az átlagot, hiszen a legmagasabb fajlagos ár már új vagy újszerű ingatlant jelent. Ha tehát a 171 ezer forintos átlagot vesszük, a felújítás után ez az átlagos árú lakás 221-271 ezer forint közötti négyzetméteráron kelhet el, ami 60 négyzetméter esetén már 3-6 millió forint különbséget jelenthet. Érdemes tehát ennél alacsonyabb értékű, ám látványos felújítási munkákban gondolkodni.

Melyek lehetnek ezek? A festés nem számít, az ár szempontjából közömbös. A legtöbb lakásvásárló ugyanis szinte azonnal átfesti az ingatlant a kedvenc színeire. Eladás előtt legfeljebb annak van értelme, hogy semleges árnyalatokra fessük a falakat, amelyek nem tolakodóak, és kellő teret engednek az érdeklődők képzeletének.

Annál lényegesebb viszont a padlólapok és csempék állaga. Ha például rosszul, hézagosan helyezték el őket, az értékbecslő felszisszen, a vevő pedig máris talált okot a komoly árengedményre. Ilyet ugyanis csak költségesen lehet javítani. Az egyedi megoldások, színek, minták egyéni ízlés kérdései, értéknövelő vagy -csökkentő erejük nem felmérhető. Alapszabályként azonban elfogadni érdemes: a minőségi anyagok mindig hatásosak.

Amint említettük, nem csak pénzügyileg jó ötlet kipofozni a lakást. -A felújított lakások átlagosan 2-8 nappal hamarabb elkelhetnek, mint a felújítandó társaik - tette hozzá a szakértő.

A felújított lakások iránti nagyobb keresletet a KSH lakásfelmérése is alátámasztja. A magyar háztartások 13 százaléka, ha belevág egy lakásvásárlásba, akkor inkább jó állapotú, felújított lakásba szeretne menni, mint egy olyan ingatlanba, amelyet még korszerűsíteni kell. Persze a vevő szempontjából jó üzlet a felújítandó, hiszen saját munkával kiválthatja a nagyobb költséget.

Ingatlanos tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran a fürdőszoba és a konyha az, amely adott esetben eltántoríthat vagy vásárlási döntéshez segíthet egy vevőt. Érdemes tehát a szanitereket, bútorokat, burkolatokat vállalható állapotba hozni ebben a két helyiségben. Néha egy kis vízkőtelenítés, a tömítések cseréje csodát tehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!