Otthon

2016.08.01. 14:10

Megnyugtató kerti tavacskák - Egy kis kreativitással és minimális felszereléssel magunk is kialakíthatunk vizes helyeket

Szombathely - A kerti tó látványa megnyugtat, rekreál és nem utolsósorban különlegessé teszi a kertünket. Kialakításához nem minden esetben kell szakembert felfogadni.

Mielőtt bármibe belefognánk, jó tudni, hogy milyen előírások, szabályok vonatkoznak a kerti tó építésére. Kerti tó építésére vonatkozó jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet. Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek: A bruttó 50 köbméternél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 méternél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 18. pont)

Mielőtt nekiállunk a tó kialakításának, érdemes eldönteni, akarunk-e halat telepíteni bele. Akkor ugyanis mélyebbre kell ásnunk, hogy télen a halak el tudjanak vermelni benne. Ha ezt nem tesszük, télre a halakat ki kell venni a tóból.

A tavak helyének megválasztása: a tó telepítése akkor a legmegfelelőbb, ha a tavat a kert olyan részébe telepítjük, ahol nincs a közvetlen közelében/mellette lombhullató fa, de azért félig árnyékolt legyen és naponta lehetőleg, legfeljebb 4-6 órán keresztül kapjon közvetlen napsütést.

A kerti tóba növényeket, szép köveket, fapadlót is helyezhetünk Fotó: archív

Általános szabály, hogy a kerti dísztavaknál a vízfelszínnek legalább a 3,5-4 métert el kell érnie a kedvező (ökológiai egyensúlyt biztosító) vízminőség elérése érdekében. Fólia szükséglet kiszámítása: szükséges fólia hossza=Tó hosszúsága + 2 x a mélység + 2 x 50 cm ráhagyás + 1 x padka szélessége. Szükséges fólia szélessége = Tó szélessége + 2 x a mélység + 2 x 50 cm ráhagyás + 1 x padka szélessége. Minél vastagabb fóliát választ, annál biztosabb alapja lesz a tónak. A fóliát sokféle külső hatás érheti: vízinövény gyökerének szúrása, takarításkori sérülések, állatok okozta sérülések stb. Minél vastagabb a fólia, ezeknek annál jobban ellenáll. A gumi sokkal rugalmasabb és tartósabb anyag a PVC-nél.

Ezután szinte gyerekjáték a tó kialakítása: határozza meg a tó helyét a kertben. Jelölje meg a talajon a tónak a helyét, illetve formáját egy kerti slag vagy madzag segítségével. Kezdje el kiásni a földet szintről szintre a tó legmélyebb pontjától kiindulva. Ügyeljen arra, hogy az ültetőzóna legalább 30 centiméter mély legyen, mert a sekély víz túlságosan felmelegszik. A legmélyebb része minimum 1 méter kell hogy legyen, ha a halakat télen is a tóban szeretné hagyni. Távolítson el minden követ, gyökeret, valamint olyan éles tárgyat, ami a fóliát veszélyeztetheti. Helyezzen el egy réteg homokot és geotextíliát a tófenékre a fólia védelme érdekében. Terítse le a tófóliát a kiásott felületre, lehetőleg gyűrődésmentesen. A vízpumpát legjobb, ha a tó közepén helyezzük el, hogy lehetővé tegyük a szökőkútfejnek a vízfelszín feletti megjelenését, és ezáltal elérjük a kívánt vízképet.Töltse fel a tavat vízzel. Első feltöltés hálózati vízzel ajánlott. Végül a tavacskába helyezett lebegő mű vagy élő vízililiom teheti teljessé a tótelepítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!