Otthon

2016.02.01. 17:03

Mennyit spórolhatunk a fűtés számlánkon egy műanyag ablakkal? (x)

A háztartások energiagazdálkodásának elengedhetetlen eszköze a megfelelő hőszigetelés; mindehhez megfelelően szigetelő falakra és nyílászárókra, ideális esetben műanyag ablakokra van szükség. Miért szánunk kiemelt figyelmet a műanyag ablak választásnak? Kiderül...

Az ablakok helyes megválasztása nem csak egy új ház építése során, hanem bármely nagyobb felújításnál fontos szerepet játszik. Nem csak a fa és a műanyag ablak között kell választani, hanem sok más szempontot is figyelembe kell venni – mondja a muanyagnyilaszaroarak.hu szakembere. Sajnos sokan a szakmai szempontok figyelembevétele nélkül döntenek kizáróan az ár alapján, netalán egy baráti „jó tanács” sugallatára. Akkor sem jobb a helyzet, ha a döntést az első utunkba kerülő kereskedő hozza meg helyettünk.

A műanyag ablak előnyei elvitathatatlanok. A fa megoldásokkal szemben nem okozhat problémát a tisztán tartása, nincs szükség folyamatos évenkénti ápolásra és festésre. Tulajdonképpen egy nedves rongy elegendő eszközt jelent az ablakkeretek tisztításához. A műanyag ablak további előnye a rendkívül kedvező ár. Noha tárgyilagosan szinte képtelenség összehasonlítani a fából készült ablakok áraival, az bátran kijelenthető, hogy átlagosan legalább 20-25 százalékkal kedvezőbb díjszabásról beszélhetünk. Ráadásul rendkívül tartósak; a korábban készült PVC ablakokkal kapcsolatban elhangzottak bizonyos kételyek, amelyek az anyag megsárgulását látták elő, a mai modern megoldások viszont olyan speciális műanyagból készülnek, amelyek védettek a napsugárzás ilyen jellegű károsító hatásaival szemben. Végül, de nem utolsósorban pedig meg kell említenünk a kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonságait.

Ezek alapján a műanyag ablak tökéletes lenne? Egyetlen hátrányos tulajdonságukról mindenképpen szót kell ejteni; némely esetekben a műanyag ablak nem eléggé tetszetős, illetve idegen hatást kelt. A hagyományos építésű díszes házak esetében egy-egy műanyag ablak bizony eléggé szúrhatja a szemet. Nehéz elképzelni egy szecessziós vagy barokk stílusú századfordulós épületet műanyag ablakokkal. Noha léteznek speciális fóliák, amelyek gyakorlatilag a hagyományos fa látszatát keltik, ezek vizuálisan nem minden esetben biztosítanak tökéletes hatást.

Mint említettük, a műanyag ablakok kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek; érdemes rátérni, mennyivel csökkenthetjük a fűtési költségeket, ha ilyen nyílászárók mellett döntünk. A szakember szerint egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen általános esetben nem ismerjük a korábbi nyílászárók képességeit, ráadásul a falak és a homlokzat szigetelése is sokat nyom a latba. Ettől függetlenül érdemes elmélyülni a megtakarítás ilyen jellegű lehetőségeiben.

A félreértésekre általában az úgynevezett U-érték ad lehetőséget – mondja a szakember. Kétféle U-értékről kell beszélnünk; az Ug-érték kizárólag az ablak üvegének hőátbocsátási képességét foglalja magába, az Uw-érték viszont a teljes ablakra vonatkozik, beleértve az üveget és a keretet is. A fokozottan hőszigetelt ablakok 1,0 W/m2K. A keret hőszigetelése felületi nagyságából adódóan kisebb jelentőséggel bír, de elhanyagolhatónak nem nevezhető; e tekintetben a hőszigetelő képességet elsősorban a kamrák száma határozza meg. Minél több kamrával rendelkezik az ablakkeret, annál hatékonyabb hőszigetelést valósít meg.

Az ablakcserét követően tapasztalt fűtésszámla csökkenés mértékét természetesen nem lehet pontosan meghatározni, de a megtakarítás mértéke hosszútávon egészen bizonyosan meghaladja a befektetés értékét. Sok esetben a felhasznált fűtési energia 30-50 százalékos csökkenéséről beszélhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!