Otthon

2016.07.15. 12:49

Miképpen hat a határ közelsége az ingatlanárakra Vas megyében, hogyan alakultak az ingatlanárak?

Amennyiben csak az elmúlt 5 évet vesszük figyelembe, úgy kijelenthetjük, hogy Vas megye területén az átlagos négyzetméter árak emelkedő tendenciát mutattak. 160 626 forintról egészen 171 369 forintos négyzetméter árig kúszott fel az átlagos négyzetméter ár. Ez mintegy 10 743 forintos átlagos emelkedést jelent. A piacon elérhető legmagasabb átlagos négyzetméter ár vas megye területén 323 255 forint, a legalacsonyabb pedig 63 000 forint. Átlagosan ez 171 641 forintot tesz ki.

A KSH 2015 évi területi statisztikákat bemutató jelentése szerint a külföldi állampolgárok számának változása 2001 és 2011 között mintegy 183 százalékos volt. A Nyugat-Dunántúl a régiók és a megyék szintjén is kiemelkedő növekedést ért el. A Nyugat-Dunántúlon 269%-os átlagos növekedés jellemző a betelepülők tekintetében – összegzi egy irodaépületek értékesítésével foglalkozó oldal. Az egyértelmű nyertes Zala megye, de nem sokkal marad le mögötte Vas megye sem. Vas megyében Körmend az a település ahol az elmúlt években az égig szöktek az ingatlanárak. Ha viszont a négyzetméter árakat nézzük meg akkor egyértelműen Szombathely a befutó. Körmenden az elmúlt 5 évben mintegy 42 977 forintos négyzetméter áremelkedés zajlott le. 2016 májusában a legmagasabb négyzetméter ár 219 419 forint volt, míg a legalacsonyabb 100 000 forint. Szombathelyen 2016 májusában a legmagasabb négyzetméter ár 321 568 forint, míg a legalacsonyabb 120 697 forint volt.

Minden jel szerint Vas megye egyre népszerűbb ingatlanvásárlás szempontjából, de mi lehet vajon az oka. Nagy valószínűséggel a bevándorlás és a külföldi, szomszédos országokban való munkavállalás is serkenti az ingatlanpiacot.  Mivel a külföldi munkavállalással a bevételek is növekednek, így a terület elbírja a nagyobb négyzetméter árak kifizetését is, amelyet a tulajdonosok minden bizonnyal jól látnak. Valamint a megyében megtalálható értékesítésre váró ingatlanok száma drasztikusan csökken. A betelepülőknek pedig még mindig olcsóbb Magyarországon egy ingatlant megvásárolni, mint ugyanezt pár kilométerrel odébb egy másik országban. A KSH szerint a belső bevándorlás is segített az ingatlanpiacnak Vas megyében, hiszen nagyon sokan elköltöznek a határszélre és innen járnak át a szomszédos országokban hetente vagy naponta munkavállalásuk miatt.

Egy újabb érdekes KSH adat. A 2011 évi népszámlálást alapul véve 1 465 417 személyt írtak össze, (ez közel az ország lakónépességének 15%-a!) aki más településről költözött át, az adott településre, mint ahol eddig élt. Ha megfigyeljük a régiók közötti migrációs kapcsolatok, akkor láthatjuk, hogy 2011-ben mintegy 16 016 fő költözött át Közép-Magyarországról a Nyugat-Dunántúlra. Összesen 31 884 fő döntött úgy, hogy a Nyugat-Dunántúlt részesíti előnyben, amikor költözködésre kerül a sor. Láthatjuk, hogy Magyarországon belül Vas megye kiemelkedő szerepet tölt be és valószínűsíthető, hogy a közeljövőben is inkább emelkedni, mint csökkenni fognak az ingatlanárak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!