Otthon

2014.07.07. 12:45

Milyen szerszámokat kell tartanunk okvetlenül az otthoni szerszámosládában?

Számtalan bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha egy ésszerű alapkészletet apránként beszerzünk.

Varga Krisztina

Egyáltalán: melyek azok az egyszerűbb szerelési, javítási munkák, amikkel akár egy teljesen gyakorlatlan hölgy is jó eséllyel megküzdhet? Kozma Krisztiánnal, az egyik szombathelyi szerszám-áruház tulajdonosával gyűjtöttük össze a tennivalókat és válogattuk össze ezekhez az alapvető szerszámokat.

– Kezdjük talán a szegekkel és a csavarokkal, hiszen képeket mindenki szeretne felrakni a falra – javasolja szakemberünk. – Vakolt falra csak párdekás, kisebb képeket tudunk szöggel felakasztani. A vakolatba legfeljebb másfél-két milliméter átmérőjű, apró szögeket tudunk beütni, amihez elég egy 20-30 dekás kalapács. Nagyobb kép felakasztásához muszáj fúrni, és már csak ezért is érdemes beszereznünk egy elektromos fúrógépet, mégpedig olyat, ami ütvefúró funkcióra is alkalmas. Enélkül sem a téglát, sem a betont nem tudjuk átfúrni. Minőségibb gépet már tizenkétezer forinttól találunk, válasszunk 5-600 Watt teljesítményűt. Amikor fúrószárat vásárolunk hozzá, mondjuk meg, hogy milyen anyagot akarunk fúrni vele, mert mindegyikhez más-más minőségű szerszám szükséges. A tipli mérezetése is fontos: 6-os tiplihez 6-os fúrószár kell, és ebbe 3,5-ös csavart rögzíthetünk.

Asbóth Beáta és Kozma Krisztián az összeválogatott „kezdő" szerszámkészlettel. Krisztián a bithegy használatát mutatja éppen. Fotó: Varga Krisztina

A csavarok ki-és becsavarásához érdemes beszereznünk egy induló csavarhúzó készletet, amelyben 2-3 fajta csillag- és 2-3 méretű laposfejű eszköz van. Izzócserénél, elemcserénél, meglazult kilincs javításánál nélkülözhetetlen. Villáskulcsból olyan készletet válasszunk, amelynek az egyik végén villás-, a másik végén csillagkulcsot alakítottak ki. Az utóbbival masszívabban tudjuk megragadni a csavaranyát.

Ha lapraszerelt bútort állítunk össze házilag, bizony elfárad a kezünk, mire minden csavart szorosra húzunk. Jól jön ilyenkor az úgynevezett bithegy készlet. A megfelelő méretű és formájú hegyet a fúrógéphez csatlakoztatva villámgyorsan be tudjuk hajtani a csavarokat. Ügyeljünk a gép fordulatszámának helyes beállítására!

Ha körülnézünk egy szerszámáruházban, rengeteg fajta fogót csodálhatunk meg. Ezek közül hárommal okvetlenül szereljük fel házi javítóműhelyünket. A csípőfogó huzalok, kábelkötegelők elvágásánál, csomagolt áruk felbontásánál lesz segítségünkre. Az elgörbült szögeket falból, fából harapófogóval tudjuk kihúzni. Végül biztosan a kedvencünkké válik majd az univerzális vízpumpa-fogó, amellyel nemcsak a vízszerelvények hollandiját, hanem akár a makacs üdítős kupakokat is könnyedén meg tudjuk lazítani.

Tartsunk odahaza minden eshetőségre egy 3-5 méteres kihúzható, automata acél mérőszalagot, valamint egy szikét, amivel egyszerűen felbonthatjuk a csomagokat. Talán meglepő, de már az egészen kezdő ezermestereknek is szükségük lesz egy kisebb, 40-50 centiméteres vízmértékre. Ha több furatot kell egy sorban elhelyeznünk a falon vagy egyenesbe kell állítanunk a hűtőszekrényt, hálásak leszünk neki.

Az eldugult lefolyót, ha van otthon megfelelő hosszúságú csőtisztító spirálunk, akár házilag is meg tudjuk javítani. Az elektromos berendezésekhez inkább ne nyúljunk, de annak ellenőrzésére, hogy egy adott konnektorban van-e feszültség, érdemes egy fázisceruzát készenlétben tartani.

– Lehetőleg válasszunk minőségi szerszámokat – tanácsolja a szakember. A silány, rossz anyagból készült kéziszerszám munka közben eltörhet, és nemcsak bosszúságot, hanem akár sérülést is okozhat. Akármilyen jó szerszámot használunk is, ajánlatos a szereléshez a célnak megfelelő munkavédelmi kesztyűt is választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!