Otthon

2017.08.07. 17:10

Mire jó az értékbecslés?

KÖRKÉP - Sokan látunk teljesen elszállt árú lakásokat a hirdetőhelyeken. Mi lett volna a megoldás? Az értékbecslés.

Németh Diána

Az értékbecslés segítség, ha eladjuk lakásunkat. Miért?

Fotó: Shutterstock

1. Reálisabb áron hirdethető az ingatlan.

2. Valószínűbb az ingatlan belátható időn belüli értékesítése.

3. Az idő és a hatékonyság pénzt is jelenthet, mert nem mindegy, mikor jut pénzhez a tulajdonos. Az előbb beérkező eladási árat előbb lehet felhasználni vásárolni, befektetni. Főleg az nem mindegy, hogy azt a fix árat most kapja meg az eladó, vagy 1-2 év múlva ugyanazt az összeget kapja az ingatlanáért, aminek a vásárlóereje közben csökkent.

4. Céggel történő ingatlan-eladás, vagy cég tulajdonában történő ingatlaneladás esetén a tulajdonostársaknak, a NAV és egyéb hatóságoknak objektív mérőszámot jelent, ha vitára kerülne sor.

A vevők is jobban járnak az érték felmérésével.

1. Az érdeklődők, vevőjelöltek megtudhatják, mennyi pénzt érdemes kiadni az ingatlanra, hogy a vétel egyúttal megfelelő befektetés is lehessen.

2. Vitás kérdések tisztázásában: sokszor évekig elhúzódó peres eljárások megelőzhetők, családon, rokonságon belül, tulajdonostársak, ismerősök között viharok kiküszöbölhetők a reális értékben való megegyezéssel.

3. Tulajdonostársak tulajdonrészeinek eladásánál, megvásárlásánál szükséges is.

4. Vagyonmegosztásnál, hagyatéki eljárásban, örökségi ügyekben döntő lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!