Otthon

2015.02.23. 18:00

Mivel süssünk, főzzünk? - A korszerű tűzhely is lehet pénztárcakímélő

Szombathely - Tűzhelyet, sütőt, főzőlapot hosszú távra vásárol az ember. Sebestyén Tibor műszaki szakkereskedőtől kértünk tanácsot, hogy mi a kínálat, és mire kell figyelnünk, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő eszközt válasszuk ki.

Varga Krisztina

Két nagy csoport áll rendelkezésre: az úgynevezett önálló tűzhelyek és a beépíthető főzőlapok, illetve sütők.

Az önálló tűzhelyek körében három nagy kategória létezik. A leginkább hagyományosnak nevezhető tűzhelyen a főzés és a sütés is gázlánggal történik. A gázsütő hibája, hogy csak alulról melegít és nem is süt egyenletesen. Ezt a típust annak érdemes választania, akinek a lakásában gyenge a villamos hálózat, és nem bírná el az elektromos sütőt. A kombi tűzhelyeknél a sütő már elektromos, így lehetőség van légkeverésre. Bár ez a típus másfél-kétszeresébe kerül a hagyományosnak, megfontolandó inkább ezt választani. A sütőtérben ugyanis egyszerre akár több tepsi aprósüteményt is elkészíthetünk. Ráadásul a sütő nem folyamatosan fogyaszt, hiszen az étel elkészítése közben a termosztát ki-bekapcsolva tartja fenn a kívánt hőfokot. Ezeket a berendezéseket már piezo-gyújtással, némelyik típust sütősínnel, digitális kijelzővel is ellátják. Az önálló tűzhelyek körében a vaslapos vagy kerámialapos tetejű villanytűzhely jelenti a csúcskategóriát. Ennek a készüléknek sokkal nagyobb az áramfogyasztása, ezért csak háromfázisú hálózattal használható.

A főzőlap vékony, elfér a konyhai munkapult vastagságában, alatta már fiók következik, magyarázza Sebestyén Tibor szakkereskedő Fotó: Tímár Gergely

Sebestyén Tibor az önálló tűzhelyet semmiképpen nem javasolja új konyhaszekrényhez. Egyrészt, mert nem lehet esztétikusan beilleszteni, és azért sem, mert ezeknek a sütőknek az oldalfala nem kellően szigetelt, károsíthatja a mellette levő bútorlapot.

Az újonnan készülő vagy felújított konyhákban sokkal jobb megoldás a beépíthető főzőlap és sütő kombinációja. Ha egyszerűbb típust választunk, az sem kerül többe egy önálló villanytűzhelynél. A fogyasztása pedig a legigényesebben felszerelt sütőnek sem több 2 kilowattóránál. Nagy előny, hogy bármelyik főzőlapot bármelyik sütővel kombinálhatjuk, és értelemszerűen nem is kell egymás fölött elhelyezni őket. Szívesen alkalmazott megoldás például, hogy a sütőt nem alulra, hanem kényelmes szemmagasságban építik be a konyhabútorba. A főzőlapok között még itt is talál gázüzeműt, aki ehhez ragaszkodik, méghozzá mutatós és tartós öntöttvas rácsozattal. A szakkereskedő szerint azonban a vásárlók 70-80 százaléka a kerámia vagy az indukciós főzőlapot részesíti előnyben. Az utóbbin nyolcszor gyorsabban lehet felforralni egy liter vizet, és a főzőlap nem forrósodik fel. Csak mágnesezhető anyagú edényben lehet főzni rajta, más esetben egy speciális hőátadó alátétet kell közbeiktatni. Beépítéskor szellőző rést kell hagyni alatta.

Sebestyén Tibor szerint érdemes már a tervezéskor felkeresni egy szaküzletet és tanácsot kérni. Az a családtag válassza ki a tűzhelyet, aki használni fogja. Akinek a lakásában nincs vezetékes gáz, arról is tájékozódjon, hogy melyik tűzhelyet látták el pb-gáz fúvókával.

A csúcskategóriás gőzsütőket-párolókat már olyan pálcával is felszerelik, amelyet a készülő húsba bökve megmérhetjük a maghőmérsékletet. Így meggyőződhetünk róla, hogy kellően átsült-e már a pecsenyénk. A pirelitikus sütő pedig öntisztításra is képes: egy speciális programmal 500 fokra felfűti magát, így leégnek a szennyeződések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!