Otthon

2016.07.18. 17:15

Ne csak gyönyörködjünk bennük!

A virágokban nem csak gyönyörködhetünk, a természet lehetőséget adott, hogy néhányat meg is ízlelhessünk közülük.

Szalay Csaba

Íme, az ehető virágok listája: gyümölcsfák virágai, százszorszép, levendula, rózsa, bodzavirág (vigyázat, ez könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező), snidling virága, kamilla, ibolya, hársfa virága, akác virága (a kérge, magja mérgező), orgona, sásliliom, büdöske, árvácska, pitypang, sarkantyúka, szegfű, tulipán, kankalin, zsálya, hibiszkusz.

És íme egy recept azoknak, akik nem natúrban szeretnének virágot ízlelni.

Készíthetünk például rózsás-rózsavizes habcsókot. Hozzávalók: 2 marék rózsaszirom, 3 tojásfehérje, 175 gramm kristálycukor. A krémhez: savanykás lekvár (szeder), 3 evőkanál rózsavíz. Verjük fel a tojásfehérjéket cukorral lassú, forrásban lévő víz fölött, amíg kezd megkeményedni. Majd vegyük le a gőzről és verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk. Az apróra vágott rózsaszirmokat keverjük óvatosan a habba. Egy csillagszélű nyomóvéggel ellátott habzsákot töltsünk meg a habbal, és körülbelül 40 halmocskát nyomjunk sütőpapírral bélelt sütőlapra. Hagyjunk elég helyet a halmok között! Tegyük előmelegített, 180 Celsius-fokra beállított sütőbe, és süssük 2-2,5 órán keresztül. (A sütőlapot egy óra múlva helyezzük el a sütő felső egyharmadában!) Akkor vegyük ki, ha a halmok ropogósra száradtak! Miután kihűltek, a halmocskákat párosával ragasszuk össze a rózsavizes szederlekvárral. Rózsaszirmokkal pedig még dekorálhatjuk a tálcát, ezekre helyezve a habcsókokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!