Otthon

2014.04.14. 14:00

Ne halogassuk a tetőfelújítást!

Átrendeződött az utóbbi években az építkezők érdeklődése: az új lakóházak létrehozása helyett egyre inkább a tetőfelújításé lett a főszerep.

Tersztyánszky Krisztina

A tető az, ami egy házon leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak: napnak, szélnek, csapadéknak. Ha már egyszer a porhó, a víz az apró repedéseken át bejut a cserép alá és a nedvesség megtámadja a faszerkezetet, megindul a tető romlása. Ez nem is szép és a réseken ki-bejáró szél a fűtés hatékonyságát is csökkenti. Foltozgatással csak elodázzuk a problémát. Ha már hozzányúlunk a tetőhöz, érdemes az úgynevezett alszerkezetet, azaz a szarufákat és léceket is megvizsgálni és szükség esetén kicserélni.

– Ha a tetőtérben lakás van, szükséges szigetelést is felhelyezni, ha csak padlástér van a tető alatt, akkor elég a fólia – magyarázza Móricz Attila, egy építőanyag-kereskedés vezetője. – Ma már választhatunk páraáteresztő és párazáró fólia között. Abban az esetben, ha a tető szigetelve van, a páraáteresztő fólia a javasolt, amely alulról átereszeti a párát, felülről azonban nem engedi be a nedvességet a szigetelő rétegbe. Ha csak fóliát építünk be, az zárhat mindkét oldalról. Az alacsony hajlásszögű tetők beázásveszélye nagyobb, különös gondosságot igényel, esetleg egy deszkázatra is szükség lehet a fólián kívül.

A tetőcserepek mindenféle színárnyalatban kaphatók – mutatja Móricz Attila. Fotó: Horváth Csaba

Az ezzel járó esetleges túlsúlyra vonatkozóan a szakember megnyugtat: a szél és a hó okozta teher jóval nagyobb, mint a tetőszerkezet önsúlya.

Az alszerkezet csere és a fóliázás idejére lehetőleg válasszunk egy csapadékmentesnek ígérkező napot. Ezt követően már egy esetleges zápor esetén sem fog beázni a lakás. A tetőcserepek között esetleg lesznek még hibátlannak tűnők, de a szakember itt sem javasolja a kiegészítést. A bontott cserepet felhasználhatjuk például útalapba, vagy értékesíthetjük melléképület fedéséhez. Ez alól csak a pala a kivétel: ezt, mivel egészségre káros anyagot tartalmaz, meg kell semmisíteni, az alszerkezetet pedig statikussal meg kell vizsgáltatni, hogy elbírja-e a cserépfedést.

A kereskedésekben ma már méretben, színben, formában és felületkiképzésben is rengeteg fajta tetőcserép közül válogathatunk. Ha úgy tartja kedvünk, választhatunk olyant, amin már a mohát vagy a madaraktól származó szennyeződést is előre imitálta a gyártó. A két legelterjedtebb alapanyag a kerámia és a beton. Az ökomérleg nyelve az előbbi javára billen, hiszen a hatezer éves anyag csak természetes összetevőket tartalmaz, de korszerűbb társa is lehet hasonlóan esztétikus és a súlya sem nagyobb. Mindkettőre igaz, hogy a gyártók rendszerben gondolkodnak, és minden típusú cseréphez elkészítik az összes speciális elemet. Ezeken nem érdemes takarékoskodni: egy hullámos felületű cserép esetében például sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha az alsó sort az úgynevezett lezárófésűvel lezárjuk, vagy a kúpcserép alól nem spóroljuk ki a tömítő anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!