Otthon

2016.04.05. 08:46

Nem kell mindig mesterember - Számos felújítást magunk is elvégezhetünk jóval olcsóbban

Nem minden tavaszi felújítási munkához szükséges azonnal szakembert fogadni. Van több olyan is köztük, amelyet mi magunk is elvégezhetünk, olcsóbban.

Nógrádi Dóra

A tisztasági festés az egyik legegyszerűbb felújítási munka, abban az esetben, ha a falak teljesen jó állapotban vannak, és csak fel kell frissíteni a felületet. Legalább egy hétvégét rá kell szánnunk egy szobára, és célszerű egy szuszra elvégezni a feladatot. Azért vigyázzunk: fizikailag megterhelő lehet az órákig tartó hengerelés és a bútorok tologatása.

Mivel kezdőknek célszerű drágább, előre bekevert, dobozos festékkel és glettanyaggal dolgozniuk, az anyagköltség valamennyivel magasabb lesz. Ezenkívül az alapvető szerszámokról is magunknak kell gondoskodnunk. Ám a szakemberek díja százezer forintos nagyságrend is lehet, ráadásul a kisebb helyiségekhez nehézkes festőt találni.

Beszerzendő eszközök: takarófólia, papír ragasztószalag, spatulya, festőhenger, festéklehúzó rács és -tálca, teleszkópos nyél a mennyezetfestéshez és/vagy létra, ecsetek, csiszolópapír, rongy, (mélyalapozó), glettanyag és beltéri diszperziós falfesték.

Kisebb fafelületek átmázolásával is bárki megpróbálkozhat. Főleg, ha oldószermentes, vizes bázisú lazúrral vagy páccal dolgozik. A csiszolás nélkülözhetetlen és elég fárasztó feladata miatt a nagyobb felületeknél akár több napra és nagyobb állóképességre is szükség lehet, ezért érdemes párban vagy csapatban dolgozni.

Egy hosszú léckerítés festéséhez már érdemes szakembert hívnunk, ha megtehetjük. Ám négyzetméterenként legalább 2-3 ezer forinttal készüljünk anyagköltség nélkül. Új fafelület esetén ezek a munkadíjak valamivel alacsonyabbak, vaskerítés mázolása rozsdátlanítással pedig az ártartomány felső határát jelenti.

Beszerzendő eszközök fához: lazúrfesték, pác vagy zománcfesték, festéktálca, rongy, ecsetek és lakkhenger, csiszolópapír és/vagy csiszológép, (hígító).

Beszerzendő eszközök fémhez: a fentieken felül szükség esetén korróziógátló alapozófesték és rozsdamaró; a régi festékréteg eltávolításához kromofág.

A tapétázás igényel némi kézügyességet az illesztéskor, pláne, ha nagymintás tapétáról van szó. Pontosan kell mérni, létrán is biztosan kell állni. Érdemes párban dolgozni a tapéta felragasztásakor.

A tapétázás árait általában aszerint szabják egyénre, hogy mennyire kell előkészíteni a felületet, és milyen típusú az új tapéta. A legolcsóbban elvégezhető feladat a vakolt falfelület tapétázása könnyű tapétával: ezt ezer forint/négyzetmétertől vállalhatják a brigádok. Amennyiben a régi borítást is kell távolítani, és közepesen vastag vagy nehéz tapétát szeretnénk, az árak fokozatosan emelkednek.

Beszerzendő eszközök: tapéta, tapétaragasztó, olló, sniccer, ceruza, vonalzó, függőón, mérőszalag, korong-ecset és lapos ecset, puha kefe vagy tapétázó henger, rongy, (tapétázó)asztal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!