Nyári szigetelési szezon: hitelből is megéri nekiállni

2017. június 27., 09:30 szerző: Vas Népe
komment
KÖRKÉP Nem csak a lakásvásárlásra érdemes hitelt felvenni: már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, amelyek önerő nélkül igényelhetőek családi házak energiahatékonysági korszerűsítésre is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A homlokzati és tetőszigetelés alkalmazásával akár 40 százalékkal csökkenthető a rezsiköltség, a hőszigetelés önfinanszírozó lesz, vagyis az azzal elért megtakarítás fedezheti akár egy, a szigetelés finanszírozására felvett hitel törlesztését is.

A családi otthonok épület-energetikai beruházásainak a leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. Magyarországon a jövedelmük 34 százalékánál magasabb energiaköltségekkel rendelkező, azaz energiaszegénységben élő háztartások körülbelül 85 százaléka családi házban él.

A kiadások fele a rezsire megy el

Ennek okán érthető, hogy a családok döntő többsége nehezen finanszírozza önerőből a nyílászárócserét, a hőszigetelést vagy a kazánok korszerűsítését, mindemellett pedig az állami támogatások sem elérhetőek mindenki számára. Ennek köszönhetően a Magyarországon található 2,8 millió családi ház 80 százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő. Energiafelhasználási tekintetben a családiház-állomány háromnegyedét jelentő, az 1980-as évek előtt épült otthonok vannak a legrosszabb helyzetben. A háztartási büdzsé 25-50 százalékát a rezsikiadások teszik ki, ez utóbbinak 75 százalékáért a fűtés és hűtés felel.

Készül a tetőszigetelés: a legkorszerűbb verzió legalább 20 centiméter vastag fotók: Knauf

Egy átlagos, 100 négyzetméteres, hőszigetelés nélküli családi házban élők az év felében havonta átlagosan 45 ezer forintot költenek a fűtési kiadásokra. Ez az összeg hőszigeteléssel - megfelelő nyílászárók és a megváltozott hőigényhez alkalmazkodni képes kazán megléte esetén, akár 45-50 százalékkkal is csökkenthető lenne. A legkorszerűbb, 20 centiméter vastagságú homlokzati és tetőtérhőszigetelés egy ekkora házon 1,5-1,8 millió forint ráfordítással végezhető el, amely magába foglalja az anyag és munkadíjat is" - mondja Aszódy Tamás, az egyik hőszigeteléssel foglalkozó vállalat ügyvetető igazgatója.

Gondot jelent az önerő

Az otthonukat szigetelni szándékozók nagy részét azonban éppen a magas költségek, hitelfelvétel esetén pedig az önerő mértéke tartja vissza a beruházástól. A költségek fedezésére ma már elérhető olyan lakástakarékkal kombinált hitel, amelynek az igénybe vehető 30 százalékos állami támogatás mellett nagy előnye, hogy segítségével akár önerő nélkül bele lehet vágni otthonunk "rezsicsökkentő" fejlesztésébe.

Az egyik takarékpénztár például áthidaló hitelt kínál, ezzel tud az igénylő azonnal hozzájutni a hőszigetelés, nyílászáró vagy kazáncsere elvégzéséhez szükséges összeghez, a kölcsön törlesztése során pedig a havi kiadás nem haladja meg azt az összeget, amit a családiház-tulajdonosok megspórolnak az energiahatékonysági beruházás által. Az otthonukat ilyen konstrukcióban fejlesztők ebben az esetben előbb kamattörlesztés mellett előtakarékosságot folytatnak, majd a megtakarítási idő letelte után a hitel törlesztik a rezsiben elért megtakarításból.

Már a tervezéskor érdemes gondolni az energiatakarékosságra

Négyszer takarékosabb ingatlanok

- Épületeink energiahatékonyságát fejleszteni, szigetelni, nyílászárót cserélni vagy gazdaságosabb kazánt vásárolni hitelből is megéri - mondja Köntös Péter, az egyik lakás-takarékpénztár vezérigazgató-helyettese. - Az ilyen kombinált konstrukciók nagy előnye, hogy a családnak csak annyit kell törlesztésre fordítani, amennyit eddig amúgy is kifizetett a rezsire, a hitel visszafizetése után azonban a korszerűsítés révén megtakarított összeg a családi kasszát gyarapítja a következő 40-50 évben.

A megfelelően kivitelezett hőszigetelés és nyílászárócsere elvégzésével az ingatlan energiahatékonysági besorolása akár négy kategóriát is ugorhat, ami egy esetleges értékesítés során számít majd sokat, hiszen egy hőszigetelt családi ház átlagosan 15 százalékkal magasabb áron értékesíthető.

EGY KIS BERUHÁZÁSI MATEK

A fenti példa szerinti, 100 négyzetméter ház komplett hőszigetelése esetén kb. havi 15-20 ezer forintot tudunk megtakarítani fűtésköltségünkből az év minden hónapjára leosztva. Ha a megvalósításhoz szükséges 1,8 millió forintot lakástakarékkal kombinált hitellel finanszírozzuk, akkor egyrészt 72 hónapon, azaz hat éven keresztül 8140 forintot kell befizetnünk a lakástakarékpénztárba, amelyhez az állam hozzátesz 30 százalékot, másrészt ahhoz, hogy a teljes összeget azonnal fel tudjuk használni, ne pedig a megtakarítási idő végén álljon csak rendelkezésre, Áthidaló Kölcsön felvétele szükséges. Ennek a kölcsönnek a törlesztése havonta 9505 forint. Így az első hat évben összesen havonta 17 645 forintot kell fizetnünk, ezt fedezheti a fűtési költség15-20 ezer forintos csökkenése. A hat év eltelte után további hét évig 15 780 forintt törlesztőrészlet fizetendő még, a szerződéses összeg megtakarításon felüli részére, azaz a lakáskölcsönre. Ezáltal a család kiadásai lényegében változatlanok maradnak.

Vas Népe

2017. június 27., 09:30 szerző: Vas Népe

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...