Otthon

2014.10.06. 15:55

Nyílászárócserével is spórolhatunk a fűtésen

Szeptember végén látott napvilágot a hír, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,1 milliárd forinttal támogatja a családi házak nyílászárócseréjét.

Tersztyánszky Krisztina

Az ablakcserére maximálisan 450 ezer forint támogatást lehet elnyerni, ami a teljes elszámolható költségnek a negyven százalékát fedezheti.

– Tévhit tehát, hogy valaki azt gondolja, 450 ezer forintos támogatást vehet fel egy 600 ezer forintos beruházásra – figyelmeztet Kovács Ferenc, aki nyílászárók forgalmazásával foglalkozik Szombathelyen. – Mint ahogy az is felesleges riadalom, hogy akár már le is maradt valaki a pályázatról. A meghirdetéstől számított harminc nap a regisztrációra való, illetve arra, hogy a potenciális pályázók beszerezzék és előkészítsék a szükséges dokumentumokat: az energetikai számításokat, a tulajdoni viszonyok igazolását, a kereskedővel, a kivitelezővel kötött előszerződést, illetve árajánlatot. Ezek elektronikus feltöltésére majd csak a pályázat megnyitásakor lesz lehetőség.

Kovács Ferenc arra is figyelmeztet, hogy a pályázat utófinanszírozott, Csak annak érdemes belevágnia, aki meg tudja előlegezni a teljes bekerülési költséget. Az igényelhető összeg tekintetében azonban optimista: a támogatási limit körülbelül 1,1 millió forintos összköltségű beruházást tesz lehetővé, ami fedezi egy átlagos, 100-120 négyzetméteres családi ház nyílászáróinak a kicserélését.

A kereskedésben a héten szakmai hétvégét is rendeznek azoknak, akik pályázni szeretnének. Akkor az igénybe vehető kedvezmények mellett szakemberek is segítenek a lakásfelújítást tervezőknek. Fázmán József épületenergetikai szakértőt mi is megkérdeztük, mennyi fűtési költséget lehet megspórolni a nyílászárók kicserélésével.

– A megtakarítást az ablak hőátbocsátási tényezőjével lehet szemléltetni – tudtuk meg. – Egy hetvenes években épült családi ház nyílászáróinál 3,5-4, míg a mai modern nyílászáróknál 0,6-0,8 az elfogadott érték. Természetesen a régi ablak „U” tényezője ennél rosszabb is lehet, ha például a tömítésnél már légrések alakultak ki. A cserével a lehűlő falfelület méretétől függően 10 és 40 százalék közötti megtakarítás érhető el.

A szakember fontosnak tartja megjegyezni, hogy a tökéletes légzárású nyílászárók balesetveszélyt okozhatnak, főleg ott, ahol nyitott égésterű gázberendezések üzemelnek. Ilyen esetben a levegő utánpótlásáról gondoskodni kell. A legjobb, ha már eleve olyan ablakot választunk, amelybe légbevezetőket építettek be.

– Fontos előírás – amiről sokan nem tudnak –, hogy a nyílászárócseréhez akkor is gázterv engedélyt kell kérni, ha az átalakítás a lakásban nem érinti a gázkészülékeket.

A szakértő azt is hozzátette: az energetikai korszerűsítés során a nem fűtött helyiségek – raktár, pince, garázs – ablakait nem szükséges kicserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!