Otthon

2016.04.05. 08:56

Okos tippek lakáshitelhez

Beindult a lakáshitelek piaca, egyre többen igényelnek ismét. Mire kell figyelnünk, ha kölcsönből akarjuk finanszírozni a lakásvásárlást?

Nógrádi Dóra

Hitelfelvételkor nem elegendő csak a THM-et (teljes hiteldíjmutatót) és a törlesztőrészletet vizsgálni, hiszen van olyan előre fizetendő összeg (közjegyzői díj, hitelbróker jutaléka), amely ezekben nem szerepel. A bankok általában korrektül tájékoztatnak minderről, ám a kezdő költségvetéssel már akkor érdemes tisztában lennünk, amikor egyáltalán a hitel felvételéről gondolkodunk. Ha nem tudunk néhány százezer forintot megtakarítani az előzetes költségekre, akkor jobb, ha bele sem vágunk: a kölcsön bizony költséges.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt célszerű előzetes értékbecslést készíttetni, hogy megbizonyosodjunk arról, a banknak valóban megfelel-e majd az ingatlanfedezet. Ennek ára megegyezik a banki értékbecslésével, azaz 35-50 ezer forint. Ugyanolyan szakszerű véleményt kaphatunk, és ráadásul a piaci árat is megtudjuk, nem csak az úgynevezett hitelbiztosítéki értéket.

Az adásvételi szerződésben mindenféleképpen 90 napos fizetési határidőt kössünk ki, mivel így akkor sem kerülhetünk bajba, ha egy kicsit csúszik a hitelügylet. Számos nehézség jöhet közbe, például hiányzik egy önkormányzati határozat, vagy valamilyen bejegyzést pótolni kell a tulajdoni lapon (például az épület nincsen rávezetve, csak a telek). Ekkor jól jön a hosszabbra szabott határidő, hiszen annak letelte után kötbér vagy az ügylettől való elállás sem lehetetlen.

Címkék#lakáshitel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!