Otthon

2017.05.15. 19:40

Tudatos jövő otthonunkban

Az idei Construma kiállításon mutatkoztak be azok az eszközök, amelyek vadonatújak, de már minden építkező és lakásfelújító számára elérhetőek. Nézzünk hármat a legérdekesebbek közül.

Nógrádi Dóra

Elektromos fűtőtest távolról vezérelhető termosztáttal

Korszerű és takarékos is az a wifis fűtőtest, amelynek külsejét egy skandináv formatervező cég tette olyan letisztulttá és elegánssá, hogy a legkifinomultabb otthonokba is passzoljon. Az új típusú radiátor beépített termosztátot kapott, amely programozható, de nemcsak otthon, hanem mobiltelefonon és tableten is állítható. LCD-kijelzője mutatja az aktuális hőmérsékletet, és internetcsatlakozás nélkül is fenntartja a beprogramozott szintet.

Amint a számítógép vezérelte készülék felfűt a kívánt hőfokra, lekapcsol, és amint csökkenni kezd a hőmérséklet a szobában, ismét bekapcsol, majd szinten tart. Ezzel a funkciójával akár 25 százalék energiát is spórolhat a tulajdonosoknak.

A napelemek örökre megváltoznak, hiszen immár a fedőanyag, vagyis a cserép maga lesz képes árammá alakítani a nap hőjét. A hazai fejlesztés mellett az önjáró autóiról híres Tesla is ilyen, de nagyon olcsó megoldással állt elő Fotó: Solar Konstrukt

Komposztzokni

A talajerózió elleni védekezésre fejlesztették ki ezt az ötletes támfalelemet, amely nemcsak elvezeti a csapadékot, hanem szemet gyönyörködtető zöld fallá alakul néhány hónap alatt. A zöldtetők kialakítása is megoldás lehet, a tető beültetve teljesen természetes területté alakítható. Aki ki nem állhatja a beton támfalakat és ültetőkosarakat a kertjében, mostantól ezt a megoldást is választhatja.

Az okosfűtőtest mobilról is vezérelhető Fotó: Adax.hu

Tetőbe integrált napelem

A napelemgyártó cégek sorra jönnek ki legújabb találmányukkal, a cserépbe applikált napelemmel. Ezt az elemet már nem a meglévő cserepekre kell felszerelni, hanem helyette. Így a tetőfedés költségének egy részét megspórolhatjuk, azt pedig napelemre fordíthatjuk az építkezés során. Ez az új napelem sokkal esztétikusabb, mint elődjei, választható különböző színű keretekkel, sőt színes kivitelben is, hogy még jobban beleolvadjon a tető többi részébe. Hasonló fejlesztést mutatott be a Tesla is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!