A délszaki növények nem bírják a fagyot, a garázsban telelnek (1.)

Öné a legszebb kert? - Mediterrán hangulatban (fotók)

2012. június 12., 07:37 szerző: Varga Krisztina
Szombathely - Megkezdjük az Öné a legszebb kert? versenybe benevezett kertek bemutatását. Az előválogatáson legszebbnek ítélt kertekre a sorozat végeztével a sorszám alapján szavazhatnak majd olvasóink.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A sort egy igazi mediterrán oázissal kezdjük, ami Szombathely kertvárosi részén, egy szerencsés tájolású, széles parcellán kapott helyet. A meleg narancssárga színű, földszintes ház, a délre néző udvar, sőt még a kerítést nélkülöző, laza beépítés is egységesen mediterrán életérzést sugall. Az ingatlan mai tulajdonosai három éve költöztek ide a fővárosból, de amikor meglátták a házat és az azt körülvevő növényeket, rögtön beleszerettek. Azóta Martinez Csaba és felesége, Marika is nagyon sokat tett már azért, hogy kis birodalmuk még szebb legyen.

A kockakővel kirakott kerti tér mellett intim hangulatot teremt a fehér kőből épült, piros muskátlikkal díszített fal. Szükség esetén mobil árnyékoló véd a tűző nap sugarai ellen. (Fotó: Kiss Teodóra) - A galériáért kattintson a képre!

– Sokat hallani manapság, hogy Magyarországon csak itt honos növényeket érdemes termeszteni, mert azok érzik jól magukat. Nekünk azonban tetszik ez a mediterrán hangulat, a délszaki utazásokon tapasztalt életérzést sugallja – magyarázza a házigazda, azt is elárulva, hogy azért nem kizárólag mediterrán növények vannak a kertjükben. – A kertet szegélyező örökzöldek, bokrok bármelyik más kertben előfordulnak. Az igazi, mediterrán vidékről származó növények mind dézsában vannak, és a telet a garázsban töltik, mert mínusz két-három foknál kevesebbet nem viselnek el. Nem egyet közülük Olaszországból hoztunk, mint például a sétányrózsát, a leandert, a kaktuszokat, vagy azt a renkívül dúsan burjánzó örökzöldet, aminek a nevét sem tudjuk.

A kert leghangulatosabb része a déli terasz előtt kitáruló, félkör alakú lekövezett tér, melyet egy száraz kőből rakott magas fal határol. A kőfal mélyedéseiben piros muskátlik, a tetejét speciális, sárga borostyán futja be. Római hangulatú kút, tűzrakóhely, itt szokott sütögetni a család. Ezen a védett szigeten kényelmesen sütkérezhetnek a napon a délről jött növények. A kőborítású térrel meggyűlik a baja a gazdának: kétélű kiskéssel szedegeti ki a kockák közül a feltörő gyomokat, mivel mérget nem akar használni. Ő metszi az árnyas padot körülölelő illatos loncot, sőt a fal tövében, kis edénykékben paradicsomot, paprikát is nevelget.

A gömb alakú kerti fák körül tányér alakban ismétlődnek a kövek, vagy alacsony örökzöld sövény keretezi őket Fotó: Kiss Teodóra

– El sem tudnám képzelni, hogy a kertemet kertészre bízzam – magyarázza Martinez Csaba. – A fákat néha megtámadják a kártevők, a permetezéshez szakembert hívunk, mert ahhoz nem értünk. De a kert akkor igazi öröm, ha aki birtokolja, az dolgozik vele, az hajladozik benne. Nem tudok úgy elmenni itthonról vagy hazajönni, hogy meg ne nézzem, minden rendben van-e a kertben.

Varga Krisztina

2012. június 12., 07:37 szerző: Varga Krisztina

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...