Otthon

2014.10.13. 18:23

Pára és harmatpont

A penész elleni küzdelemmel kapcsolatos sorozatunkban ma két alapfogalom kerül napirendre: a páratartalom és a harmatpont.

Varga Krisztina

Ahogy arról korábban szóltunk, penész ott alakulhat ki, ahol legalább 72 órán keresztül 75 százalék fölött van a páratartalom. Miért? A páratartalom a vízgőz mennyiségét jelzi egységnyi levegőmintában. A meleg levegő több vízpárát tartalmazhat, mint a hideg. Adott hőmérsékleten és nyomáson egységnyi térfogatú levegő csak meghatározott mennyiségű vizet képes felvenni. Ha a maximális mennyiséget felvette, telítetté válik. Ha a vízgőzzel telített levegő hőmérsékletét csökkentjük, pára válik ki belőle. A harmatpont az a hőmérséklet, amelyen a levegő párával telített. Minden harmatpont alatti felületre pára csapódik le! A gombásodásnak pedig a nedvesség alapfeltétele, a gombák csak vízben oldott tápanyagot tudnak felvenni. A gombásodás/ penészedés kialakulásához öt egymást követő napra van szükség. Így hát az egyetlen hatékony védekezési lehetőség: megakadályozni a folyékony nedvesség jelenlétét a felületen és a kapillárisokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!