Otthon

2014.09.08. 13:20

Poratka elleni praktikák

Szombathely – Egyre többen szenvednek házipor-allergiában. Mit tehetünk, hogy a lehető legkevesebb házipor legyen a lakásban?

Varga Krisztina

A házipor-allergia okozója a háziporatka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. Ez az ürülék váltja ki az allergiás tüneteket. A háziporatka az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkozik, ennek megfelelően a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is.

Az ilyen allergiában szenvedő beteg lakásában a padozat legyen könnyen mosható, hézagmentesen záródó, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A padlószőnyeg a lehető legrosszabb megoldás ilyenkor! A függönyök könnyű, műszálas, könnyen mosható anyagból készüljenek. Kerüljük a textil bevonatú bútorokat, a bőr, a műbőrkárpitozás kevesebb port vesz fel. Az ágyba lehetőleg válasszunk antiallergén, de mindenképp mosható ágyneműt, amit havonta 60 fokon ki kell mosni, a közbeeső időben pedig szellőztessük gyakran a napon. Az ágyhuzatot hetente cseréljük. Kisgyermekeknél a plüssállatok számát érdemes a minimálisra csökkenteni, s azokat is rendszeresen mosni kell. A portörlést végezzük nedves törlőkendővel, a nagytakarításhoz használjunk gőzporszívót vagy speciális szűrővel ellátott porszívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!