Otthon

2014.12.19. 18:05

Porcelánhatású karácsonyfadísz

Biztos, már ti is nyakig benne vagytok a karácsonyi készülődésben, és sokat gondolkodtatok azon, milyen is legyen a karácsonyfa idén.

Egyik barátnőm szándékosan minden évben más színkompozíciót választ a fa díszítéséhez. A leggyakoribb színek a piros-arany, kék-ezüst színpár. De zöld fánkon igazán letisztultan modern hatást kelthetnek a hófehér díszek, természetesen ezt kombinálhatjuk más színekkel is, de önmagában is csodás. Én nemrég kipróbáltam egy egyszerű, gyors és gazdaságos receptet arra, hogy miként készítsünk a hagyományos sógyurmánál fehérebb, csillogóbb karácsonyfadíszeket otthon, és bátran ajánlom mindenkinek, mert abszolút beváltott minden ígéretet.

Az összetevőket keverjük simára egy habverővel.

A gyurma elkészítésénél az arányok a lényegesek. Szükségünk lesz egy bögrére, mellyel mérjünk ki és öntsünk egy keverőtálba egy bögrényi kukoricakeményítőt, és két bögre szódabikarbónát (bioboltokban kapható nagyobb kiszerelésben is) kb. 250-300 g bögrénként. Majd egy negyed bögre hideg vizet öntsünk hozzá, csomómentesen keverjük el, majd közepes fokozaton folyamatosan kevergetve főzzük, amíg nem érezzük, hogy kezd sűrűbb burgonyapüré állagú lenni, ekkor kiszedjük egy tányérra és azonnal nedves ronggyal lefedjük, ha nem tesszük, kiszárad.

Közepes lángon melegítsük, amíg össze nem áll.

Kicsit hagyjuk kihűlni, és ezután már formázható tetszés szerint. Nyújtás előtt sütőpapír kell alá, mert különben leragad. Elég vékonyra lehet sodorni, akár 3 milliméteresre is, majd kedvünkre való formákkal szaggassuk ki, és a tetejükre fúrjunk egy kis lyukat is, hogy majd felakaszthassuk. Egy ilyen adagból olyan 50-60 db jön ki, szaggatás után a díszek radiátoron egy nap alatt tökéletesre száradnak. Gyönyörű hófehérek és még csillognak is. Ha szeretnénk akár ki is festhetjük őket, de erre alkalmasabb az egyszerű sógyurma is. Gyerekekkel elkészíteni is jó móka, igazán ajánlom mindenkinek, akár ajándékba is.

Különböző karácsonyi formákat szaggathatunk.

Így mutatnak a fényes, csillogó, hófehér díszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!