Otthon

2016.03.22. 11:45

Tavaszi tisztasági festés: négy lépés a tökéletes eredményért

Új otthonba költözéskor vagy tavasszal, ha a lakás falai már elpiszkolódtak, az első teendő a tisztasági festés. Hogyan csináljuk a leghatékonyabban? Csak a következő négy lépést kell betartanunk.

Nógrádi Dóra

Előkészítés

Első lépésként elő kell készítenünk a terepet: érdemes letakarnunk a padlót és a bútorokat, hogy később kevesebbet kelljen takarítanunk. A nyílászárók kereteinek leragasztása is hasznos művelet. Ezután nedves ronggyal át kell törölnünk a falakat, nehogy a por és a pókháló a festékbe kerüljön.

Glettelés és alapozás

Ha a falakat csupán hajszálrepedések és kisebb lyukak csúfítják, a legegyszerűbb a festékboltokban (barkácsáruházakban) kapható, előre bekevert glettanyaggal dolgoznunk. De az olcsóbb, por állagú glettgipsz bekeverése is sem bonyolult. A lyukak betöméséhez úgynevezett spatulyára (spaklira) lesz szükségünk, amellyel a frissen bekevert gipszet vihetjük fel a sérült felületre. Miután precízen elkentük a lyukakon az anyagot, meg kell várnunk, hogy teljesen megszáradjon. Ezután a fölösleges glettanyagot csiszolópapírral távolítsuk el, hogy teljesen sima falat kapjunk. A tapasztalatlan alkalmi festők a glettelést gyakran elrontják, mert nem elég kitartóak csiszoláskor. S ha a felület nem tökéletesen sima, a festés bizony kihozza majd a falhibákat.

Ha sötét falat világosabbra festünk, vagy élénk színt választottunk, feltétlenül használjunk mélyalapozót a festékrétegek alá. Az alapozóval kezelt felületen szebben mutatnak a színek, ráadásul kevesebb festék kell a teljes fedéshez.

Hengerelés

A mennyezet festésével kell kezdenünk, ha nem szeretnénk, hogy a föntről lehulló festékcseppek a frissen festett oldalfalakat elcsúfítsák. A festéket keverjük fel alaposan, majd vegyük elő az ecsetet. Először a széleket és a sarkokat ezzel húzzuk át, ezután következhet a falak hengerelése. A festőhengert csak félig mártsuk a festékbe, majd a felesleget húzzuk le festőrácson. A hengert enyhén nyomjuk a falhoz, és egyenletesen oszlassuk el a festéket függőleges és vízszintes mozdulatokkal.

Utómunka

A festés utáni takarítás, a szerszámok tisztítása és a szellőztetés sem maradhat el, de ebbe már a családtagokat is be lehet vonni, hiszen a festés fárasztó fizikai munka, és a nap végén bizony jólesik a segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!