Tervezési, gyepgondozási tippek és trendek 2017-ben

2017. április 18., 09:00 szerző: Benedeczki-Varga Krisztina
komment
Éledezik a természet, végre egyre többször élvezhetjük a napsugarak simogató melegét, és alig várjuk, hogy a mindennapokból kiszakadva feltöltődjünk a természet erejéből. A kertünket már felébresztettük téli álmából, most a 2017-es kerttervezési trendekből merítve adunk tippeket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az álomkerthez vezető út alapja is a tervezés. Mielőtt a tavaszi lendületben nekirugaszkodnánk kertünk teljes átalakításának, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át, milyen funkciót szánunk udvarunknak. Ezzel ugyanis megkíméljük magunkat a későbbi extra munkától, és kertünk is harmonikusan kialakított oázisnak tűnik majd. Gondoljuk át, hogy "csak" díszkertet szeretnénk, vagy a családi élet mindennapos "gyűrődéseit" jól viselő környezetre vágyunk.

Milyen elemekkel szeretnénk színesíteni a teret? Van-e gyerek, akinek játszóteret, homokozót alakítunk ki? A kerti partikhoz nélkülözhetetlen grill, kemence, sütögető legyen-e? Vágyunk-e kerti szobrokra, saját kerti tavacskára vagy grandiózus növényre, amely a környék valamennyi látogatójának figyelmét azonnal a kertünkre vonja? Ha tisztáztuk céljainkat, kérjük kertépítéssel foglalkozó szakember segítségét, hogy minden elem garantáltan a kertünk adottságainak megfelelő helyre kerülhessen.

A homokozó helyét úgy jelöljük ki, hogy az ablakból, teraszról rálássunk a kicsikre; valamint használjuk ki a nagy lombkoronájú fák árnyékát, és ne telepítsünk apró bogyós növényeket a homokozó közelébe, mert az könnyen elcsábíthatja a gyerkőcöket Fotó: Shutterstock

Egy vonzó kert arculatának legmeghatározóbb része a szép, zöld gyep. A kora tavaszi kerti munkák kihagyhatatlan része a gyep felfrissítése és későbbi folyamatos ápolása. A szép fűhöz bizony rengeteg munka szükségeltetik, de megéri a fáradozást, hiszen a tavasszal befektetett energiát a fű meghálálja, és nyáron üde, zöld színével teszi színesebbé napjainkat. Ragadjunk gereblyét, és az elhalt fűmaradványokat távolítsuk el a talajból!

A szép pázsit megújulásának kulcsa a gyepszellőztetés, amihez számos gép közül választhatunk, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy két-három centiméteres mélységnél tovább ne hatoljunk a földbe, ugyanis kárt tehetünk a fűszálak oldalhajtásaiban. A gyep trágyázásával gondoskodhatunk a megfelelő tápanyagról, amely serkenti a növekedést, és ellenállóbbá teszi azt. A jó idővel a fűnyírás is legyen a heti program része, mivel a rendszeres nyírással erősebbé és dúsabbá válik a pázsit.

A meleg nyári hónapokban a csapadék mennyisége nem elegendő a növényeknek, így a kiszáradás megelőzése érdekében gondoskodjunk a rendszeres öntözésről. Akár öntözőrendszert, akár kézi locsolást választunk, a forró nyári napokon időzítsük hajnalra e tevékenységet, amikor az alacsonyabb hőmérséklet miatt kisebb a párolgás, és növényeink jobban képesek magukba szívni az éltető vizet.

A természetet idéző kerti bútorok mindenkit a szabadba csábítanak. A színes párnákkal, kiegészítőkkel meghitt kerti zugot alakíthatunk ki

Ha kellőképpen előkészítettünk mindent, jöhetnek a kiegészítők, amelyek különlegessé és személyessé varázsolják a kertet.

A kerttervező szakemberek szerint az idei év a természetesség jegyében telik: a nappalit idéző kertekben a természetes anyagok, mint a kő, a kavics és a fa köszönnek vissza.

Az erős és élénk színű gyep rendszeres fűnyírást igényel. Hetente legalább egyszer nyírjuk pázsitunkat, de a fűszálak hossza ne legyen öt centiméternél rövidebb, különben a növény nem tud regenerálódni

A természet ihlette formák felerősödnek, legyen szó akár bútorokról, akár dekorációs elemekről. A baráti, családi összejövetelekre csábító kanapék és fotelek mintha a nappalinkból költöznének ki a természetbe. A kerti bútorokat a tervezők az időtállóság, a natúr jegyek és a külső hatásokkal szembeni ellenállóság tulajdonságaival ruházzák fel. Népszerűek lesznek a kavicsos, virágokkal szegélyezett ösvények. Jöhet tehát minden, ami természetes, élettel teli és pihentető látványt nyújt.

Benedeczki-Varga Krisztina

2017. április 18., 09:00 szerző: Benedeczki-Varga Krisztina

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...