Otthon

2017.06.28. 13:58

Tetőtér-felújítás és növekvő energiaárak (x)

Egy családi ház vagy lakás állagának megőrzése bizony folyamatos munkát jelent.

PLT-hirdetés

Nincs olyan háztartás, ahol ne lenne szükség rendszeres karbantartásra, nem is szólva az időközönkénti nagyobb felújítási munkálatokról. Nemcsak azért, mert az évtizedekkel korábban beépített alapanyagok elhasználódnak, de olyan új technológiák is megjelentek azóta az építőiparban, amelyek gyakran elkerülhetetlenné teszik a korszerűsítést.

Ráadásul az egyre emelkedő energia árak és a környezettudatos szemléletmódra való áttérés miatt az energiatakarékosság napról napra egyre fontosabb tényezővé válik. Ahhoz, hogy több évtizede épült családi házunk takarékosan szolgálja ki mindennapjainkat, ésszerű ráfordítással érdemes felújításban gondolkodnunk.

Régi tetőterek hőszigetelés-technikai hibái

Az évtizedekkel ezelőtt épített tetőterekkel számos probléma van. A legtöbb háztulajdonos persze csupán annyit érez az egészből, hogy nyáron túl meleg van, télen pedig az intenzívebb fűtés ellenére sem nagyon akar növekedni a beltéri helyiségek átlaghőmérséklete. A falfelületek hideget árasztanak, a plafonok sarkaiban előbb nedvesedés, majd penészesedés jelenik meg. A jelenségek mögött bizony olyan komoly hőszigetelés-technikai,páratechnikai és tetőátszellőztetési problémák húzódnak meg, melyeknek kiküszöbölése nem könnyű és korántsem költségek nélküli feladat.

Tetőtéri ablakok cseréje az energiatakarékosság jegyében

Amennyiben házunk tetőterének felújításán gondolkodunk, illetve ezen túl immár szárazabb és napfényesebb tetőteret szeretnénk, mindenképpen energiatakarékos tetőtéri ablakok beépítésére lesz szükségünk. A hőszigetelt tetőtéri ablakoknak rendkívül széles választéka áll már rendelkezésre a hazai piacon, nem is szólva az olyan különféle árnyékoló szerkezetekről, amelyek garantáltan megóvják a tetőteret az erős napsütéstől és felforrósodástól a legmelegebb nyári napokon is. A hideg téli hónapokban a minőségi tetőtéri ablakok akár 40-60%-al is csökkenthetik a hőveszteséget. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felújítás előtt alkalmazott fűtési teljesítmény akár plusz 2-3 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést is eredményezhet, vagy kevesebb fűtési energiával leszünk képesek a korábban rendszeresített hőmérséklet megteremtésére. A hazai piacvezető cégeknél kapható tetőtéri ablakok megfelelnek a legjobb energiahatékonysági követelményeknek, ráadásul nemcsak dekoratívak, de működtetésük is rendkívül egyszerű és praktikus. A legkülönbözőbb kiegészítőket is kaphatunk már hozzájuk, legyen szó az elektromos mozgatás lehetőségéről, a külső és belső árnyékoló típusok valamint szúnyoghálók alkalmazásáról. A napjaikban kapható tetőtéri ablakok jó minőségüket döntően a hőszigetelő üvegnek köszönhetik, amelyek télen egyrészt nem engedik ki a meleget, másrészt nyáron védelmet nyújtanak részben a napsugarak hőhatásától, részben a káros UV-sugaraktól. Hőszigetelő képességük mellett kiváló hangszigetelőek is, így visszatartják az utca zaját.

A helyiségek megvilágítására természetes fénnyel törekedjünk

A tetőtérben kiépített lakrészek felújítása során minden körülmények között a lakás természetes fénnyel történő megvilágítására törekedjünk. Ha szükséges, építsünk be több tetőtéri ablakot, hiszen egy plusz nyílászáró egyrészt nem okoz jelentős többletköltséget, másrészt a természetes fénnyel növeljük komfortérzetünket és még a világításra fordított jelentős mennyiségű energiából is megspórolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!