Otthon

2017.07.10. 15:55

Tisztasági festés: gyorsan és kis felfordulással is lehetséges

Ha új otthonba költözünk, vagy eladásra készülünk, az első teendő a tisztasági festés. Hogyan csináljuk a leghatékonyabban és persze a legkisebb felfordulással?

Nógrádi Dóra

Elő kell készítenünk a terepet: a teljes falfelületet vízzel benedvesített (vagy enyhén mosószeres) ronggyal töröljük át. Az előkészítés része a bútorok eltüntetése és/vagy letakarása nejlonfóliával, valamint a padló letakarása és a nyílászárók kereteinek leragasztása papír ragasztószalaggal. Sok-sok órányi utólagos festékkapargatást és takarítást spórolunk meg ezzel! Aki mégsem akar már az első órában elfáradni, ezekhez a munkálatokhoz bátran kérje a családtagok vagy a barátok segítségét!

Glettelés

Ha a falakat csupán hajszálrepedések és kisebb lyukak csúfítják, nem kell feltétlenül szakember segítségét kérnünk eltüntetésükhöz. A legegyszerűbb a festékszaküzletekben (barkácsáruházakban) kapható, előre bekevert gipsszel dolgoznunk. De az olcsóbb, por állagú glettgipsz bekeverése is igen egyszerű. A lyukak betöméséhez úgynevezett spatulyára (spaklira) lesz szükségünk, amellyel a frissen bekevert gipszet vihetjük fel a sérült felületre. Miután elkentük a lyukakon az anyagot, meg kell várnunk, hogy teljesen megszáradjon. Ezután a fölösleges glettanyagot csiszolópapírral távolítsuk el, hogy a fal újból teljesen sima legyen.

Alapozás

Az igazán csúnya (például beázott) felületeken alkalmazzunk mélyalapozót, de persze ezt megtehetjük az egész lakásban is. Az alapozó ugyanis remek felületet teremt: javítja a fal nedvszívó képességét, így az kevesebb festéket szív magába. Ám nemcsak a drága festéken spórolhatunk használatával, de az élénk színek is szebben mutatnak majd a falon. A mélyalapozót - akárcsak a falfestéket - festőhengerrel vagy ecsettel lehet felvinni a falra.

Hengerelés diszperziós festékkel

A mennyezet lefestésével kezdünk, mivel a föntről lehulló festékcseppek az oldalfalakra kerülhetnek: ezeket pedig nehéz lenne eltávolítani a már elkészült felületekről.

A festéket keverjük fel alaposan; ezt a legegyszerűbben egy fúrógépbe szerelt keverőszárral tehetjük meg. A mennyezet és az oldalfalak festésénél egyaránt a széleket és a sarkokat kell először átfestenünk ecsettel. Ezután következhet a hengerelés.

Használjunk festéktálcát és lehúzórácsot is a szebb végeredmény érdekében. A festőhengert félig mártsuk a festékbe, a felesleget húzzuk le a rácson. A hengert enyhén nyomjuk a falhoz és egyenletesen oszlassuk el a festéket függőleges és vízszintes mozdulatokkal. Ne feledkezzünk meg a biztonsági előírásokról sem: ne fogyasszunk ételt és italt festés közben és folyamatosan szellőztessünk munka közben. Ha kellemes melegben végezzük a falfestést, akkor szellőzik ki leggyorsabban a lakás. A frissen festett szobában ne töltsük az első éjszakát. A modern festékek között már kapható illatosított festék is, amivel még a festékszagot is megúszhatjuk.

Végső simítások

A festés utáni takarítás és pakolás is elég hosszadalmas művelet lehet. A bútorok visszarendezése mellett a szerszámok tisztításáról sem szabad megfeledkeznünk. Áztassuk mosószeres vízbe, majd csavarjuk ki és szárítsuk meg ezeket. A maradék festéket pedig tároljuk légmentesen (például egy jól lezárt befőttesüvegben) az esetleges későbbi javításokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!