Otthon

2015.01.18. 17:10

Ütős házi praktikák a csillogásért: ékszertisztítás

Ékszereink rendszeres tisztítása ugyanolyan természetes dolog kellene, hogy legyen, mint ruháink tisztítása, mégis gyakran elfeledkezünk erről.

Pusztai Fanni

Sokan le sem veszik ékszereiket fürdés és alvás esetén sem, pedig ez több szempontból sem javallott. A mindennapos használatban a zsírtól, különböző krémek használatától, szappantól is különböző lepedék rakódhat le ékszereink réseiben, valamint el is színeződhetnek. Enyhébb esetben csak azt vesszük észre, hogy már nem olyan csillogóak és fakóvá váltak. A gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések bőrirritációt, viszketést, kisebesedést, ekcémát is okozhatnak. Kényes (gyöngyös és valódi köves) ékszereink tisztítását bízzuk ötvösre, egyszerűbb, hétköznapi ékszereinket azonban magunk is megtisztíthatjuk. Igazgyöngy ékszereinket védjük az erős fény- és hőhatásoktól, szárazságtól, ne érje vegyszer, parfüm, mert ezek könnyen károsíthatják és veszítenek értékükből. Mivel a gyöngy vizet tartalmaz, érdemes gyakran megmosni, vagy hetente vizes kendővel áttörölni. Az arany ékszereket biológiailag lebomló folyékony szappanos, de szűrt vízbe áztassuk, mivel a klór elfakíthatja. Egy lágy, régi fogkefével óvatosan dörzsöljük meg az ékszert, öblítsük le, majd töröljük szárazra. Egy másik hatásos módszer, ha egy félbevágott citrommal átdörzsöljük a megkopott ékszert, vagy ha egy rövid időre citromlébe áztatjuk. A „gyémántok a lányok legjobb barátai", ahogy Marilyn Monroe énekelte, nos, a gyémántnak meg a fogkrém és kefélés, akárcsak az ezüstjeinknek. Emellett a házi praktikák mellett vehetünk külön mindegyik ékszerünkhöz speciális tisztító folyadékot is, de higgyék el, ez is ugyanolyan hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!