Otthon

2016.08.13. 07:18

Velünk lélegző berendezés - Az ezüst-metál uralmát most textilfinomságok törik meg

A minimalizált lakberendezés lecsupaszította a falakat, leegyszerűsítette a szekrényeket, az ágyakat, a szőnyegeket, és a „látvány-holmit”, a vázákat, lámpákat, a polcok díszeit is. Maximum két-három színt használunk ebben a stílusban, és ezüstszínű fém vagy fémes kiegészítőket.

Tóth Tímea

Sok változáson esett át az utóbbi időben a lakások trendi kinézete. A szobákban nem lógnak már cirkalmas csillárok, helyettük a mennyezetre közvetlenül tapadó hármas vagy ötös kiszerelésű spotok fémes dizájnja került, azonos formájú falikarokkal és asztali lámpákkal. Előfordul, hogy az éjjeli szekrényre helyezett fényforrás is csak egy ugyanolyan gömb, mint a plafonon lévők egyike, még lába sincs. Az álló lámpák pedig messzire ívelnek a talpazatuktól. Az egyik leglátványosabb, a szoba képét leginkább meghatározó forma a fal mellől induló hatalmas félkör, ami magasra és középre tör, onnan világítja meg - szinte függőlámpa helyett - a helyiséget. Burája egyszerű gömb, szintén ezüst.

A szobákban a festett porcelánok hulláma után eljött a fém szappantartók, fogmosó poharak ideje (Fotó: Tóth Tímea)

Mintha megkedveltük volna a hideg hatásokat, a fém elemet. A metál látszólag mindent leural, de csak majdnem. Az ezüstös állványokon megjelentek ugyanis a textilhatású lámpaernyők, főleg fehérek, de a bézs, és az annak sötétebb árnyalataival rajzolt, indákkal bekacskaringózott felületek már jelentősen puhítják, melegítik maguk körül a teret.

A fürdőszobákban a festett porcelánok hulláma után eljött a fém szappantartók, fogmosó poharak ideje, illetve minden használati tárgy nikkeles. A fém tartószerkezetekkel üveget társítunk, a faanyag innen már teljesen kiszorult, még a kád szélére is fémes aljú üveg mécsestartót teszünk, ha romantikázva szeretnénk lazítani. Az itt tartott textilekkel - törülközőkkel, illetve szőnyeggel - tudjuk oldani, és egyben lágyítani az összhatást, amely stílus egyébként az ember és gép intenzív együttélése korának lenyomata. Meleg színekkel - akár falon, akár csempén, de még a járólapon is - határozottan billenthetjük az egyensúlyt a humán javára.

Egy a lényeg: ne a divat alakítsa ki a környezetünket, akkor érezhetjük magunkat jól benne, ha a divatot alakítjuk a magunk képére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!