Pars Krisztián

2014.12.18. 20:10

Sportcsillagok - Pars Krisztián is az év legjobbjai között

A Magyar Sportújságírók Szövetsége ismét megrendezte a Sportcsillagok gálaestjét, ahol 2014. legjobbjait díjazták.

Horváth Erika

A Magyar Sportújságírók Szövetségének hagyományos szavazása alapján Hosszú Katinkát, Berki Krisztiánt, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatát, Storcz Botondot és Shane Tusupot hirdették ki győztesnek a Sportcsillagok Gáláján.

A Sportcsillagok Gáláján hirdették ki a Magyar Sport-újságíró Szövetség 57. évvégi szavazásának végeredményét. A 2014-es esztendő legjobb egyéni sportolóira, csapataira, edzőire, szövetségi kapitányaira 300 sportújságíró voksolt.

Az év szövetségi kapitánya címet az idei világ- és Euró-bajnokságokon 30 érmet szerző kajak-kenusok első embere, Storcz Botond (1122 pont) érdemelte ki. A második helyen a tavaly győztes Benedek Tibor (951), az idei Eb-n ezüstérmes férfi vízilabda-válogatott kapitánya, míg a harmadikon Kiss László (756), az úszók vezetője végzett. A fogyatékkal élők sportjának dobogós szövetségi kapitányai: 1. Dobi Zoltán, asztalitenisz, 2. Weisz Róbert, kajak-kenu, 3. Bíró Norbert, cselgáncs.

Hosszú Katinka úszónő az év legjobb női sportolója díjjal. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az év legjobb női sportolója – akárcsak tavaly – nagy fölénnyel Hosszú Katinka lett 1741 ponttal. A 25 éves úszó a szavazás lezárultáig három Európa-bajnoki címet, a rövidpályás világkupa-sorozatban pedig 69 érmet, közte 51 aranyat nyerve összetettben is diadalmaskodott. Ismét második lett a kajakos Kozák Danuta (1169), aki ebben az évben öt világ-, illetve Európa-bajnoki címnek volt részese. A harmadik helyen az idei, szocsi téli olimpián lesiklásban hetedik Miklós Edit (615) végzett. A fogyatékkal élő legjobb női sportolók: 1. Szabó Nikolett, cselgáncs, 2. Dávid Krisztina, sportlövészet, 3. Veres Amarilla, vívás.

A tavalyi évhez hasonlóan Shane Tusup – Hosszú Katinka trénere, férje érdemelte ki az év edzője címet (1021 ponttal) a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatát Bajnokok Ligája-diadalra vezető spanyol Ambros Martin (873), valamint a világbajnoki címet szerző tornász, Berki Krisztián mestere, Kovács István (694) előtt. A fogyatékkal élők legjobb edzői: 1. Pruzsina István, kajak-kenu, 2. Keserű József, cselgáncs, 3. Zakor Andrea, sportlövészet.

Az év csapata a címét megvédő Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO női kézilabdacsapata (1509 pont), a második helyen a világ- és Európa-bajnok férfi öttusacsapat (650), a harmadikon pedig a szintén vb-győztes női kajaknégyes (571) végzett. A fogyatékkal élőknél: 1. Csonka András, Zborai Gyula, asztalitenisz, 2. Farkas László, Farkas Attila, Navratyil Sándor, kerekesszékes tenisz, 3. Gulykás János, Vizsnyai Dávid, asztalitenisz.

A végén hirdették ki a férfi sportolók kategóriájának legjobbjait. Az első helyezett az évben világbajnoki címet és Eb-ezüstöt is szerző tornász, Berki Krisztián (1563), a második az idén világ- és Európa-bajnoki címet is nyerő birkózó, Bácsi Péter (1397), a harmadik pedig a mi fiúnk, a Dobó SE idén Európa-bajnoki címét egyéni csúccsal megvédő atlétája, kalapácsvetője, Pars Krisztián (405). A fogyatékosok legjobbjai: 1. Rozbora András, kajak-kenu, 2. Boronkay Péter, triatlon, 3. Kovács Dániel, kerékpár.

Az év legnépszerűbb sportolója a közönségszavazatok alapján – sorozatban negyedszer – Michelisz Norbert autóversenyző.

A gálán különdíjakat is átadtak: Erdei Zsolt ökölvívónak, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgónak, Polgár Judit sakkozónak és Kovács István tornászedzőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!