Petőmihályfa

2015.03.20. 13:15

Viszik a hegy hírnevét a petőmihályfaiak

Petőmihályfán mindenkinek van hegye és bora, az itt lévő több mint 360 hektár a legnagyobb gyümölcsös és szőlőültetvény térségben.

Szendi Péter

Az itt élők a " hegybe járnak" , a 426 földtulajdonból 182 pincés, közel százon villany is van. Nemcsak a helyiek birtokai, andrásfai, gersekaráti, sőt szombathelyi és zalaegerszegi tulajdonosok is vannak. Az adatokat a polgármester, Kovács Ernő mondja, akinek szintén van szőlője, az övé a legfrissebb telepítés: a legidősebb ültetvénye tíz, a legfiatalabb hat éves.

- Az 1800 évek végén a filoxéra a kultúrszőlőket elpusztította, lett helyette direkttermő fajta: Othello, Noah, Elvira, Kurmin. Ehhez jöttek újra az 50-es, 60-as évektől a kultúrfajták: a Zweigelt, a Zalagyöngye, a Lakhegyi, a rizlingfajták, a cserszegi fűszeres. Nekem is van Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Syrah, fehérben: rizling, cserszegi fűszeres - meséli Kovács Ernő. Mennyit dolgozik a szőlőben? kérdezzük, a válasz nagyon egyszerűen az, hogy " Sokat ".

- Most volt a metszés, tegnap este végeztem a lemosó permetezéssel. A kisebb munkákat magam végzem, a nagyobbaknál segítenek a családtagok, a barátok. Főzünk egy jó pörköltet vagy gulyást, a pár óra munka után jön a szórakozás. Errefelé mindenki így csinálja.

A petőmihályfai hegyről való borok jól szerepelnek, nemcsak a környéken, messzebb is megmérettetik. A Veszprém megyei Nemesvámoson voltak az elmúlt hétvégén, az olaszrizling hazájában - tavaly ott Kovács Ernő ezüst érmet kapott a boráért -, idén a gersekaráti Herczeg Gyula, akinek Petőmihályfán van a pincéje, a Syrah-jával Nagy Arany-díjat nyert.

Kovács Ernő polgármester megmutatta az iskolatemplomot is. Különleges, egész Vas megyében párját ritkítja ez az 1930-as évekbeli építmény Petőmihályfán, ahol korábban összevont alsó tagozat működött. Az egymás melletti padsorokban ültek az elsősök, másodikosok, harmadikosok és negyedikesek, a polgármester is idejárt. A templomban heti egyszer tartanak misét, a falu lakossága katolikus. Az iskolatemplom épületének egy részében rendezkedett be a polgármesteri hivatal is
Fotó: Szendi Péter

A polgármester mosolyog: mások is nyernek díjakat, visszük a hegy hírnevét . Megjegyzi: a falu népe szorgalmas, igyekszik önfenntartó lenni, a munka mellett otthon is dolgoznak. A falu fele tart állatot (főleg baromfit, kacsát, libát, disznót, ló mindössze kettő van a faluban, marha egy sincs), szintén a fele kertészkedik saját fogyasztásra. 10-12 nagyobb gazda művel szántót.

A községnek 221 lakosa van, közülük 84 nyugdíjas, 17 év alatti gyerek 17. Az óvodásokat, iskolásokat ma már Győrvárra hordják, de nem mindig volt ez így.

Különleges egész vas megyében párját ritkítja az 1930-as években épült iskolatemplom, ahol az összevont alsó tagozat még a 70-es években is működött, az egymás melletti padsorokban ültek az elsősök, másodikosok, harmadikosok és negyedikesek, a polgármester is idejárt. A templomban heti egyszer tartanak misét, a falu katolikus. A templomi funkció mellett óvoda is volt, aztán az megszűnt, közösségi tér lett, ahol főzni is lehet a falunapokon. Az épület végében van a polgármesteri hivatal, ahol korábban a posta volt. A polgármester hétfőn 10-12 óra között tart fogadó órát, amikor az orvos is rendel, és itt van a vasvári járási hivatal képviselője, csak egyszer kell idejönni, mindent el lehet intézni. A hivatali ügysegédhez lehet fordulni a foglalkoztatást helyettesítő támogatásért ( korábban munkanélküli segély), a közgyógyellátási igazolványért, az aktív korúak ellátásáért, az időskorúak ellátásáért, az ápolási díjért, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságért. Ki kell tölteni a papírokat, a hivatalnok elviszi, és akár már másnap illetve az ügyintézés gyorsasági lehetőségei szerint küldik is vissza postán. Kovács Ernő azt is elmeséli, 2015. január 1-jétől elszakadtak Vasvártól körjegyzőségi szempontból és Kámhoz csatlakoztak, összesen 11 község van együtt, gazdaságilag szerencsésebb így az együttműködés.

Amilyen picike a falu, olyan sok a fejlesztés. 2014 telén jött a falubusz 13 millió forintért. Vis majorból 2,7 millió forint jutott útfelújításra: a hegyi út egy szakaszát hozták rendbe, a többi részt önerőből építgetik. Március 16 -ával elindult a közmunka program, 8 millió forint, bérrel együtt. A legnagyobb beruházásuk a temetőben egy térkövezett út kialakítása. Nagy erőket fektetnek a bozótirtásba, kitisztítják a gazos önkormányzati területeket, hogy bérbe adhassák.

Tervezik a szennyvízcsatorna kiépítését, az önkormányzati utak rendbetételét. Utóbbi érdekessége, hogy 1 kilométer van összesen, három utcából áll.

Felújították belülről az önkormányzati hivatalt, a művelődési házat, a könyvtárban polcokat cseréltek a Berzsenyi Dániel Könyvtár segítségével. Szintén a megyei feladatokat is ellátó BDK működik közre az ünnepekhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokban, amint a most indítandó 40 órás, ingyenes számítógépes tanfolyam megszervezésében is.

A polgármester boldogan meséli, hogy itt erre is van igény. Eddig 10-12 fő már jelentkezett, tudják, hogy haladni kell a korral, mert az ügyintézéshez a számítógép használata ma már elengedhetetlen. Pont ottjártunk napján kezdődött a faluban az internethálózat kiépítése.

Különleges - egész Vas megyében párját ritkítja - az 1930-as években épült iskolatemplom Petőmihályfán, ahol az összevont alsó tagozat még a 70-es években is működött, az egymás melletti padsorokban ültek az elsősök, másodikosok, harmadikosok és negyedikesek, a polgármester Kovács Ernő is idejárt. A templomban heti egyszer tartanak misét, a falu lakossága katolikus. Az iskolatemplom épületének egy részében működik ma a polgármesteri hivatal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!