Pornóapáti

2015.08.25. 15:05

Parlagfűtől szenvednek Pornóapátiban - Óriási területeken virágzik zavartalanul az allergén növény

Pornóapáti - Mint egy jól gondozott ültetvény, olyan szépen nő és virágzik a parlagfű a település határában. Több hektáros területen szórja pollenjét az erősen allergén növény. Tüsszögve, könnyezve várják a helyiek a parlagfű kiirtását.

Bakos Ágnes

Ameddig a szem ellát, parlagfű borítja a vidéket Pornóapáti határában. A település másik végében ugyanez a helyzet. Egy helyi lakos hívta fel a figyelmünket a több hektárnyi parlagfűre. Szója között nő a gyomnövény, de teljesen elnyomja az elvetett szóját. A pornóapáti lakos úgy tudja, biogazdálkodó bérli a területet. Amikor még csak nőtt a parlagfű, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület online felületén jelentették a helyiek az észlelt parlagfüves területet. Akkor viszonylag gyors volt az információátadás, szinte azonnal kimentek felmérni a területet a Kormányhivataltól – mondta el a parlagfű-ültetvény közelében élő bejelentő.

– A hivatalos szerv bejárása után egy kis területen kigyomlálták a parlagfüvet, ez most is látszik az egész földterület szélén, pár méteres sávokban. Azóta nem történt semmi, zavartalanul megkezdődött a növény virágzása, az északi szél egész Pornóapátira fújja a parlagfű pollenszemeit. A parlagfű-mentesítés, a parlagfű virágzásának megakadályozása minden földtulajdonos és földhasználó kötelessége. Mintegy egy hónapja megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amelyet idén a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek, augusztus végéig tart a munka. Amint a hatóság beméri a parlagfűvel fertőzött területeket, azonnal közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Belterületen is külterületen is hasonló az eljárás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról elérhető a parlagfű-bejelentő rendszer, amelyen keresztül bárki bejelentheti a parlagfüves területeket, de a kormányhivataloknál és az önkormányzatoknál is jelezheti, ha valaki ilyen területet lát, talál.

A szakértők szerint, a napokban éri el a csúcsát a parlagfű virágzási ideje. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb jelentése szerint Vas megyében elsőfokú riasztási szintet ér el a parlagfű pollenszórása. Asztmás, náthás tüneteket okoz – tüsszögve, könnyezve várják a helyiek a pornóapáti „ültetvény” felszámolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!