Hirdetés

2023.02.13. 07:00

Átalakul az SOS Gyermekfalvak Vas megyében

Nevelőszülői hálózat helyett szakmai programokkal segít a továbbiakban az SOS Gyermekfalvak Vas megyében. Az ország többi részén kibővítik nevelőszülői hálózatukat és új projekteket indítanak. Többek között a súlyos pszichés és magatartási problémával küzdő gyerekek ellátására indítanak speciális nevelőszülői programot.

PR-cikk

Az SOS Gyermekfalvak 2023 júliusától már nem folytat nevelőszülői tevékenységet Vas megyében, más keretek közt segíti a nehéz helyzetbe került családokat.

„Eladtuk a kőszegi gyermekfalu ingatlanegyüttesét, az ebből származó bevételt szakmai programjaink folytatására és más jellegű projektek indítására fordítjuk. Érzelmileg nehéz döntés volt, mert a vas megyei 8 család sorsáért felelősséget érzünk, Kőszeg évtizedek óta szeretettel fogad minket. Döntésünket szakmai szempontok alapján hoztuk meg, melyben pénzügyi forrásaink racionalizálása is helyet kapott” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

A vas megyei nevelőszülői családokat ugyanakkor az alapítvány nem hagyja magára, 2025-ig továbbra is támogatják őket. A családok 2023. július 1-től az Evangélikus Mózeskosár Nevelőszülői Hálózat alkalmazásában lesznek, de az SOS komoly szakmai segítséget és programokat fog nyújtani a hálózatnak és a megyének, így továbbra is jelen lesz a családok és a régió életében.

„Jelenleg az országban 107 SOS nevelőszülő él összesen 233 gyerekkel. Közülük 8 SOS-nevelőszülői család él Vas megyében összesen 19 gyermekkel. Ebből egy nevelőszülő lakik már csak a gyermekfalu területén, 6 gyermekkel, a többi család saját ingatlanában neveli régóta a gyerekeket. A kőszegi gyermekfalu területén álló házakat így már egy ideje szinte csak külsős bérlők használták. Az épületek fenntartása költséges, miközben az SOS költségvetésének kevesebb, mint egyharmadát kapja az államtól normatívaként, a többi rész magán- és vállalati adományokból származik. Az alapnormatíva nem elég az extra szolgáltatások biztosítására (pszichológus, gyerekek után járó emelt juttatás, 13. havi fizetés stb.), amit a családoknak nyújtunk, a minőségből viszont nem szeretnénk engedni” – indokolja Kiss Gergely az ingatlan eladás pénzügyi hátterét.

Bár Vas megyében megszűnik a nevelőszülői hálózat, az ország többi részén bővítik a szolgáltatást: az alapítvány egyedülálló programot indít, melynek keretében speciális képzést, szakmai támogatást és munkafeltételeket kínálnak azoknak, akik saját otthonukban szívesen lennének nevelőszülők a súlyosabb pszichés és magatartási problémával küzdő gyerekek mellett. Ezek a nevelőszülők havi 400 ezer forintos fizetés mellett különböző juttatásokat és szakmai segítséget is kapnak az alapítványtól.

„Egy átlagos nevelőszülő nem felkészült ezeknek a súlyosan problémás gyerekeknek a gondozására, holott egyre több ilyen gyerek van a rendszerben. Ezek a gyerekek épp ezért családtól családig vándorolnak, van, hogy 4-5 helyen is megfordulnak, mire felnőnek.

Ellentétben a hagyományos nevelőszülői családokkal, ahol 3-5 gyerek is van, itt egyetlen kiemelkedő figyelmet igénylő gyerek befogadásáról beszélünk. Így tudjuk a leginkább biztosítani, hogy kellő segítséget kapjon a különleges nehézségekkel küzdő gyerek és a nevelőszülőnek se legyen erőn felüli feladat a gondozása. Ez egy hiánypótló szakmai program” – teszi hozzá Kiss Gergely.

Az SOS várja az érdeklődőket, akik szívesen fogadnának be egy kivételes helyzetben lévő gyereket.

További információ és jelentkezés: https://www.sos.hu/kiveteles/

Forrás: SOS Gyermekfalvak

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában