A világhírű fotós

2017. január 11., 17:35 szerző: Vas Népe
komment
Szombathely - A Király utca 5-ben dombormű jelzi, hogy itt született a világhírű fotóművész, filmkritikus, Kraszna-Krausz Andor. Születésének évfordulója alkalmából csütörtök 15 órakor koszorúzás lesz a szombathelyi szülőháznál. Aztán előadás kezdődik a városházán.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kraszna-Krausz Andor magyar születésű angol könyvkiadó, fotóművészeti szakíró 1904. január 12-én született Szombathelyen. A szombathelyi premontrei gimnáziumban érettségizett, s már ekkor szenvedélyes amatőr fotós volt. Szülei nyomására a budapesti jogi egyetemre iratkozott be, de hamarosan Münchenbe költözött fotózást és filmezést tanulni, filmkritikákat írt egy avantgárd folyóiratnak. 1926-ban kérték fel a Filmtechnik című újság szerkesztésére, amely „KK” irányítása alatt a szakterület legtekintélyesebb fórumává fejlődött.

A Kraszna-Krausz-emléktábla Veres Gábor munkája a Király utca 5-ben, ahol  15 órakor koszorúzás kezdődik Fotó: VN archív

Kraszna-Krausz eszméje a „fotóliteratúra” lett, a sztárrendszer, a csillagászati költségvetéssel készülő kommersz filmek ellenfele volt, a társadalmi mondanivalót hordozó, kulturálisan jelentős filmeket pártolta. A zsidóüldözések elől 1937-ben Angliába költözött, itt kezdődött második karrierje. 1938-ban alapította meg a Focal Press kiadót. Négy évvel a halála előtt, 1985-ben hozta létre a Kraszna-Krausz Alapítványt, amely évente jutalmazza a kiemelkedő fotográfiai szakírókat. A bradfordi Brit Fényképészeti, Film- és Televíziómúzeumban 1997-ben állandó kiállítás nyílt a tiszteletére.

Ma 16 órakor a városházán a Kraszna-Krausz-évfordulón mutatják be Bokor Balázs „Az én Hollywoodom” című könyvét, dr. Puskás Tivadar polgármesteri köszöntőjével. A délutánon előadás hangzik el Kraszna-Krausz Andor életéről. Itt lesz Havas Miklós producer-rendező, George Matsik, a kalifoniai Amerikai Magyar Napló tulajdonos-főszerkesztője, Pannoniay Boglárka producer-rendező, stúdióvezető.
Vas Népe

2017. január 11., 17:35 szerző: Vas Népe

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...