Programok

2017.08.09. 18:21

Heti programajánló: Tuningolt verdákkal, old timerekkel találkozhatunk

Ezek a programok várnak ránk a héten.

Vas Népe

Koncert

Szombathely. Szimfónia Kávézó: szombaton 20.30-kor a LiverPaul zenekar játszik a Beatles legjobb dalaiból.

Rendezvény

Szombathely. Agora – Művelődési és Sportház: szombaton 8–12 óráig újra hacukázhatunk.

Fotó: Unger Tamás

Az alkalmi kirakodáson sok minden beszerezhető akár az óvoda- és tanévkezdéshez is. A csaknem harminc árus minőségi női és férfiruhákkal, ékszerekkel, különböző kiegészítőkkel, gyerekruhákkal, játékokkal, lakásdekorációs kellékekkel és a saját háztartásban már feleslegessé vált egyéb hasznos holmival várja az érdeklődőket. A használt holmik mellett számtalan új árucikk, illetve saját készítésű ékszer és ajándéktárgy is szerepel majd a kínálatban.

III. számú Idősek Klubja (Váci M. u. 1-3.): augusztus 15-én, (kedd) 13.30-kor beszélgetés Horváth Nikolettával az Öröm ABC című könyvéről.

Beszélgethet Horváth Nikolettával, az Öröm ABC szerzőjével

Augusztus 12-én és 13-án Joskar-Ola kulturális és sportfesztivál két színpadon. A szombati programok között lesz amerikai autós bemutató, gasztroshow és kutyaszépségverseny, motoros felvonulás, Mokka Tribute-nagykoncert és DJ Blazsev is fellép. Vasárnap többek között a Hobbisták Joskar-Ola Cross gyermek és ifjúsági ügyességi versenye, Csepregi Éva fellépése, a Kozmix koncertje és tűzijáték is szórakoztatja majd a nagy-érdeműt. Az AK26 pedig jótékonysági fellépést tart Rolikáért.

A Joskar-Ola Kulturális és Sportfesztiválon idén is színes, változatos programok várják a nagyérdeműt Fotó: Szendi Péter

Kőszeg. Virágudvar (Táblaház u. 11.): ma 10 órakor ingyenes vezetésre invitálják a kertek és a növényvilág kedvelőit. Több mint 240 fajta növény, ehető virágok, körülbelül 80-féle gyógy- és fűszernövény, friss zöldségek, tudnivalók az ökokertészkedésről.

Őriszentpéter. Augusztus 12–20-áig tart az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye, a Hétrétország köztivál. A rendezvénysorozatot a Técsői Banda nyitja szombaton az őriszentpéteri Pajta Bisztróban. Vasárnap fellép a Müller Péter Sziámi AndFriends.

Malom Látogatóközpont: augusztus 14-én, (hétfő) Lovasi Andrást és barátait hallhatjuk, koncertjük címe: Véletlen. Augusztus 15-én, (kedd) rendhagyó prímástalálkozón lépnek fel a világzene nagyjai Hétrétországban. A közönség fültanúja lehet Lakatos Róbert, Pál István Szalonna, Balogh Kálmán, Herczku Ágnes és még sok zenész játékának. Augusztus 16-án, (szerda) az Ördögmese című előadást tekinthetik meg a SimorÁg Táncirkusz előadásában, majd a Terra Profonda és a Ripoff Raszkolnyikov Band játszik.

Sárvár Augusztus 16-20-áig nemzetközi folklórnapokat rendeznek. Augusztus 15-én (kedd) El Ahlem lép fel a Várkapu étteremben 20 órakor. Augusztus 16-án (szerdán) 17 órától rövid folklórbemutatókat tartanak a város több pontján. 17.45-kor a Nádasdy-várban polgármesteri fogadás lesz a házasságkötő teremben. 20.30-tól táncház várja az érdeklődőket.

Meszlen a meszleni presszó udvarán 13 órától gyermek- és felnőttprogramok, falunapi lakoma, büfé, zene, tánc, tombola, este pedig bál várja az érdeklődőket. A gyerekek 13-15 óráig kipróbálhatják a csillámtetoválást.

Kiállítás

Szombathely. Savaria Múzeum, nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. A Szertárból múzeum című kiállítás a hajdani biológia-szertáraknak állít emléket, megjelenítve az egyre erősödő természetvédelmi mozgalmak hatásait a szertárak jelenkori gyarapítására. Találkozunk az egykori szertárak funkcióját átvevő digitális világgal, amely sokszínűségével ugyan szélesre tárja a megismerés lehetőségét, de nem helyettesítheti a megtekinthető, körbejárható, esetenként kézbe vehető preparátumokat. A tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg. A Fényérzék kiállítássorozat Személyes című kiállítása december 21-éig tekinthető meg. Ezüstbe zárt világegyetem, Gothard Jenő fotólemezei 1882–1905 című kiállítása december 21-éig várja az érdeklődőket.

A népszerű Szertárból Múzeum kiállítás apró részlete

Vasi Múzeumi Látványtár, nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.  Fényérzék – Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. A hagyományos falusi közösségek jellemzően az emberélet fordulóit, az átmenet rítusait örökítették meg az első fényképeken, hiszen ezek jelentették – jelentik ma is – az egyéni életút nagy eseményeit. A születés/keresztelés/paszita, az esküvő/lakodalom, valamint a halál/temetés/tor vagy az elsőáldozás, a konfirmáció, a sorozás, azaz a regrutalét, meg a többiek mind az életállapotban történő változás mérföldkövei. A fotográfia ezek egy-egy pillanatát rögzítette. Kép-átmenetek születtek. A fényképeket olykor többletjelentéssel ruházták fel – a kiállítás erre is mutat példákat. A tárlat november 5-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Fényérzék kiállítássorozat Fotó/szintézis című kiállítása nyílt. A tárlat a képzőművészet és a fotográfia között von izgalmas párhuzamot. A mintegy 100 művész csaknem 300 alkotását felvonultató kiállítás első részében a portré fejlődését mutatják be a kezdeti miniatűröktől, árnyképektől egészen a mai szelfikig. A kiállítás szeptember 24-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): A Szombathely mindenkép(p)en – az Amatőr és műkedvelő fotósok Szombathelyen 1899–1990 című kiállítás augusztus végéig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár: képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítása. A tárlat megtekinthető szeptember 2-áig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Cafe Frei (Fő tér 24.): Foglyul ejtett lélek – A Vas megyei Prémium magazin fotográfiái. A Vas megyei Prémium magazinban megjelent fotók mindegyikéről elmondható, hogy valóban foglyul ejtik a lelket. A háromhavonta megjelenő kiadvány két tehetséges fotográfusa, Zergi Borbála és Timár Gergely ugyanis három éve dolgozik azon, hogy minél hitelesebben és szebben adja vissza az interjúk készítése közben átélt élményeket. Ezek az érzékeny fotográfiák az egyszeri találkozás emlékét őrzik. A magazin készítői most közreadnak egy válogatást azokból a képekből, amelyek különleges személyiségekről készültek. Azokról, akik megtiszteltek minket a bizalmukkal, és elmesélték nekünk történetüket. A tárlat augusztus 20-áig megtekinthető.

Kámoni Arborétum, Ökoturisztikai Központ: Háromlelkű babavilág – Tóth Erika porcelánbaba-gyűjteményét bemutató tárlat. A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 24-éig, mindennap 9–19 óráig.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után).

A Trianon teremben: Trianon, országzászlók, felszabadítás című tárlat látható; a fogadó helységben Zala megye települései képeslapokon; a középső teremben Vas megye települései címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Művelődési Ház: Sárvári járás települései képeslapokon címmel, kiállítás várja az érdeklődőket.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum A magyarok lelkiismerete, Mindszenty  József (1892–1975) című állandó kiállítása látható.

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány tulajdonában levő tárgyakból nyílt kiállítás, amelyek szorosan kötődtek utolsó hercegprímásunkhoz.

Bucsu. Vasúti őrház: a közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak. Ennek a kornak állít emléket az ausztriai határ melletti Bucsu községben található vasúti őrház. Korhű berendezési tárgyai gyorsan változó világunk jelképei is egyben, hiszen láthatjuk, hogy 100 év alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a technika.

A kiállítás június 15. – szeptember 30. között, csütörtökön 14–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, Lovagterem: Török impressziók, Gustav Just (Wien). A Kőszegi Művészeti Egyesület nemzetközi kiállítása nyílt.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszárkiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy-huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mint a Hadik-huszárok, Radetzky-huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Reczetár Ágnes grafikusművész Visszatekintés című kiállítása megtekinthető szeptember 3-áig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: pénteken 17 órakor Mirosław Owczarek grafikusművész plakátkiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója. A kiállítás megtekinthető augusztus 31-éig, naponta 10–18 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély (főépület): „Körmend és a Batthyányak évszázadai”. Erdélyi gránátalmák címmel, időszaki kiállítás a kastélykápolnában. Országos fazekaspályázat és kiállítás. Időszaki tárlat a parádésistállóban. Nyitvatartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Batthyány-kastély, főépület – díszterem:

Ajka Kristály – Kristály Világ címmel kiállítás nyílt, mely augusztus végéig látogatható. Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): A rendszerváltás utáni idegenrendészet története című állandó kiállítás nyílt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!