Programok

2016.08.25. 12:08

Ezt mentse el könyvjelzőnek! - Mutatjuk, hol mit talál a karneválon

Válogasson a színes programkavalkádból.

Ölbei Lívia

FŐ TÉR

Csütörtökön 20 órakor föllobban a Fő téri Vesta-templomban a láng, vagyis hivatalosan is megkezdődik a karneváli időszámítás. Lesz itt minden, sok helyszínen. A Fő térre az idén is a legnívósabb zenei produkciókon túl középkori vásári hangulat, valódi kézműves portékák, hagyományos étkek és hűsítő nedűk vonzzák a karneválozót. A „forum” színpadán fellép a szövegeiről és egyedi dallamvilágáról ismert 25 éves Quimby zenekar, a jazzkorszak nagyjait hűen megidéző Hot Jazz Band produkció, a többgenerációs kedvenc Apostol együttes, vagy az új műfajt teremtő Kossuth-díjas Csík zenekar.

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

A karnevál ideje alatt naponta 9.30-18.00 óráig várják az érdeklődőket a Casta Militaria lakói: az I. és IV. századi római és germán katonai hagyományőrzők táborai mellett gladiátorok, honfoglaláskori magyarok és a XIII. századi városőrségek táborait is megismerhetjük. Az arénában Savaria alapításának idejétől egészen az 1648-ban lezárt harmincéves háború idejéig felvonulnak a különböző korok gyalogos és lovas vitézei, bemutatva felszerelésüket, haditechnikájukat és harcászatukat, megidézve nagy idők nagy csatáinak emlékét is. Először lesz vendége a karneválnak a magyar és az osztrák buhurt válogatott: ők a középkori haditorna ma embert próbáló sportként továbbélő válfaját űzik. Jön a X-XI. századi Magyarországot megidéző Emese Várispánság és a Toportyán Nemzetség, a Lanciarii Savarienses Szent Márton korabeli legionáriusai, a Bulgáriából érkező Legio I. Italica és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, valamint a hunokat megjelenítő Sereghy Törzs. A Történelmi Témapark izgalmas történéseit dr. Katona Attila, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Történet- és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, történész és Agócs Nándor, ókortörténész kommentálja.

BOROK UTCÁJA

Hazánk történelmi borvidékeinek legjobb nedűi, a legkiválóbb pálinkák, ízletes pecsenyék és más finomságok várják a látogatókat. De lesznek kulturális programok is: ellátogat ide Szent Márton - óriásbáb képében -, fellép mások mellett Péter Szabó Szilvia, Szabó Balázs Bandája és a Kiscsillag zenekar.

SÖRTÉR

A karneváli közönségnek itt zenél a Spektrum Band, a Memphis Belle, a Save Ass, vagy épp a New Level Empire, de itt láthatjuk-hallhatjuk a Zaporozsec, valamint Szatmári Juli produkcióját is. És közben fogy a sör...

KALANDVÁR

Táblás játékok, kézműves-foglalkoztatók, interaktív játszóházak és életmódtáborok gondoskodnak a játékról, hogy aztán következzék a színpadi programok által ígért felhőtlen szórakozás: Gryllus Vilmossal biciklire pattanunk, Bognár Szilvivel elandalodunk, Bíró Eszterrel az állatok sorát vesszük számba. De lesz itt még bábmese Fabók Mariannal, bábszínházi élmény a zalaegerszegi Griff és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, vásári képmutogató játék Kristóf Rolanddal, Méhes Csabával pedig felejthetetlen pantomime-előadás. Szent Márton korához és személyéhez kapcsolódó kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődő gyerekek és felnőttek. A posztóliba-készítés mellett, természetes anyagok felhasználásával, az ókorban gyökerező kézműves technikák alkalmazásával készíthetik el vásárfiának is beillő saját készítésű tárgyaikat. A Labodában hétféle vizes játék várja a bátor tengerészeket. A kalandflotta megalkotásakor azt a célt tűztük ki, hogy a résztvevő gyerekek (és szüleik) testi ügyességüket és szellemi tehetségüket egyaránt próbára tehessék. Gyöngyösi „Wekingek”. Aki vizes kalandra és izgalomra vágyik, aki szívesen lenne matróz vagy hajóskapitány, az üljön be egy Weking-kenuba, és nem siettetve az időt evezzen le a legénységgel a Gyöngyösön a Piac-hídtól a Casinóig. Naponta 10-18 óráig a Magyar Hagyomány Magyar Jövő Alapítvány közreműködésével. A római katonák által űzött golyójáték, a petanque gyökerei egészen i.e. 5200-ig nyúlnak vissza. Európában a rómaiaknak köszönhetően terjedt el. A sportjáték bemutatása mellett most a karnevál közönsége is láthat petanque-versenyt, és maga is kipróbálhatja ügyességét a Kalandvárban kialakított pályán.

THALIA KERTJE

A RögvEst, A fajok eredete és a Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép olyan előadások, ahol a főszerep a vidámságé és a kacagásé, a mellékszerepeket pedig többek között az improvizáció, a jutalomjáték és az interaktivitás játsszák: a Kalandvár   esténként az idén először Thalia kertjévé alakul át.

KELETI UDVAR

Orientális táncok, ringó csípők, fülledt háremhangulat, a mesés Kelet és Nyugat titkai - ezzel találkozik, aki ellátogat a Keleti Udvar programjaira. A hastánc művészetének legkiválóbb művelői lépnek színpadra, ugyanakkor láthatjuk itt Abdoul Camara dob- és táncbemutatóját Szenegálból, az Istanbul Siviri Belediyes Halk Danslari Toplulugu török néptánccsoportot, a Just For Fun Country Line Dance country-bemutatóját, Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház indiai ízelítőjét, valamint az ország legelismertebb férfi hastáncosát, Seres Zoltánt és a Pharao Studio táncosait.

MŰVÉSZETEK UTCÁJA

Avagy képzőművészet az utcán, minden mennyiségben. Közben élménydús pillanatokat ígérnek a karneválozó közönségnek a Boglya együttes zenészei, a Brass in the Five és Méhes Csaba, a Kutaisi-ből érkező State Dance and Song Company művészei, Szabó Tibor és zenekara, valamint az Ataru Taiko ütőegyüttes. Mindennap 10 órától az Isis Galéria művészeinek bemutatkozása, művészeti technikák bemutatása, találkozás a művészekkel alkotás közben, nyitott műterem - kézműves-foglalkozások. Diós Gabi iparművész kerámiáinak kiállítása látható az Isis Galériában a karnevál ideje alatt naponta 10-24 óráig. Az isteni ötleteiről híres festőművész, T. Takács Tibor megint kitalált valamit: a Szent Márton-év alkalmából A víz játékai címmel rendez kiállítást az Isis Galériában. Láthatunk csobogókat, szobrokat, szökőkutakat, festményeket, kerámiákat. A színpompás összeállítás megtekinthető a karnevál ideje alatt naponta 10-24 óráig.

SZULTÁNIA KÁVÉHÁZ

A Mira Orient Art orientális társulat szervezésében a helyszín a karnevál három napja alatt változatos programokkal várja az érdeklődőket. Ízelítő a programból: tűz és lézer-show, háremrablás, háremfotózás, arc-, csillám- és hennafestés, keleti táncház, hastáncbemutató. A karnevál ideje alatt délelőttönként 10 órakor háremhölgyek társaságában készíttethetnek magukról fotókat látogatóink, hastáncos és keleti ruházatban.

ZSIDÓ UDVAR ÉS BAZÁR

Az állandó kiállítások mellett történelmi témájú előadások éppúgy várják az érdeklődőket, mint irodalmi műsor, swing-, jazz-, vagy épp pszichedelikus rock’n’roll-koncert. Gerendás Péter önálló estje, valamint a Jazzrael együttes koncertje különleges élményt ígér.

MÁSZKÁLDA

Nincs karnevál meglepetések, páratlan váratlanságok nélkül. A belváros számos helyszínein, a legváratlanabb pillanatokban toppanhat elénk egy gólyalábas vagy zászlóforgató csapat, esetleg néhány utcai komédiás, hogy tudományát bemutatva ámulatba ejtse, vagy nevetve szórakoztassa a nagyérdeműt.

ÖREG VÁROS VÁSÁRA

Az egyedi és minőségi kézműves remekeken túl éhséget csillapíthat és szomjat olthat a forgatagban megpihenni vágyó látogató.

PANNON PIAC

A Pannon Piac a helyi termékek, tájételek, tájitókák gazdag választékával várja a látogatókat. A vásárokban nagy népszerűségnek örvendő biotermékeket és reformélelmiszereket itt sem kell mellőznünk: mézek, kézműves sajtok és sörök, mézeskalácsok várják kóstolóra az érdeklődőket. A látványkemencében sült őrségi langalló mellett egyedi attrakció lesz az olajütés néprajzilag hiteles bemutatása.

KARNEVÁLSZÍNHÁZ

Ezúttal Eduardo De Filippo Nem fizetek! című nápolyi komédiája megy karneválidőben a Megyeháza udvarán, Réthly Attila rendezésében, a WSSz-társulatban mások mellett Mertz Tiborral, Nagy Cilivel, Sodró Elizával, Jordán Tamással. Lottónyeremény a láthatáron!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!