Programok

2017.02.23. 14:45

Magyar, francia és olasz alkotások is szerepelnek az idei repertoárban

Szentgotthárd - Február 27-én indul a Filmklub tavaszi programja a Csákányi László Filmszínházban. Kilenc filmet vetítenek, nagyon széles a választék. Mindenki találhat kedvére valót.

Vadas Krisztina

2010-ben kezdte meg ismét működését a Filmklub Szentgotthárdon. A kilencvenes években alakult, aztán pár év kihagyás következett, de hét éve töretlen, sőt egyre nagyobb sikerrel szerveznek programokat. Félévente - tavasszal és ősszel - állítják össze a filmlistát. Dr. Frank Róza, a klub egyik vezetője elmondta: eleinte hat filmet vetítettek, de a közönség ennél többre is igényt tartott. Így folyamatosan emelkedett a programok száma, az idei tavaszi szezonban már nyolc plusz egy film került a vászonra.

A Csákányi László Filmszínház népszerűsége egyre növekszik: 2016-ban 22 ezer látogató vett részt a vetítéseken, programokon  Fotó: Szendi Péter

A törzsközönségük is folyamatosan bővül, a látogatók száma nagyban függ az alkotástól is - van olyan, amelyre csak húszan mennek el, de van olyan is, amellyel csaknem megtöltik a termet. - Korosztály szerint szinte mindenkit becsábítunk. Bár a törzsközönség inkább az ötvenes korosztályból tevődik össze, fiatalok is szép számmal jönnek a klubba. Volt, hogy iskolások is eljöttek - mondta dr. Frank Róza.

Legutóbb a Gotthárd TV mesejátékát, a János Vitézt mutatták be a moziban. A filmklub február 27-én indul a Timbuktuval Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk, hogy a szezon filmjeit mindig az utolsó két évben megjelent alkotásokból válogatják össze. - Voltak már tematikus félévek is. Volt, hogy csak Oscar-díjas, volt, hogy csak magyar vagy világjáró filmek kerültek a vászonra - részletezte a klubvezető.

Idén azonban annyira jó mozgóképek szerepeltek a listán, hogy nem tudtak egy műfajt kiválasztani. - A tavaszi kínálat igazi vegyes felvágott lett - mondta nevetve dr. Frank Róza. - Olyan remek animációs, dokumentum- és játékfilmek voltak a repertoárban, hogy úgy gondoltuk, most mutatunk a nézőknek egy kicsit ebből, egy kicsit abból. Öt magyar, három francia és egy olasz alkotást vetítünk le. Műfajilag is változatos a felhozatal: van közte thiller, vígjáték, dráma és akció is - fejtette ki. Az első előadást február 27-én tartják, a Timbuktut láthatja a közönség. Ez az a bizonyos plusz egy, ugyanis a tavaly elmaradt vetítést pótolják. Ezt követően kéthetente hétfőn, 19 órától kezdődnek az előadások: a Tiszta szívvel, A Föld sója, Az állampolgár, A vörös teknős, A martfűi rém, Soul Exodus, Testről és Lélekről és a Teljesen idegenek.

De ezek nem csak sima mozizások, előadás és beszélgetés is kapcsolódik a filmekhez.

- A vetítés előtt mindig van egy 15 perces előadás a film témájához kapcsolódóan. Ezt általában vagy én, vagy klubvezető társam, Jakab Anikó tartjuk. De van olyan is, hogy a témához értő helyi embert kérünk fel. Majd a film után beszélgetés következik teával, sütivel. itt megvitatjuk az élet nagy dolgait a látott alkotás vonatkozásában - mondta. Hangsúlyozta: ezt a filmek szeretetéből csinálják, nem munkaként tekintenek a klubra. Ezért is esik jól, amikor a városban megkérdezik, mikor kezdődik már a szezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!