Programok

2017.08.14. 18:20

Historikus fogások Körmenden - Tarolt a Batthyányak csókja meg a zsenge csibebegy

KÖRMEND Jó hangulat, s minden, mi szem-szájnak ingere - röviden ez jellemezte a Körmendi Napok gasztronómiai versengését, aminek a Batthyány kastély oldalkertje adott otthont vasárnap.

Markó Petra

Hagyomány már, hogy a Körmendi Kulturális Központ minden évben főzőversenyre hívja a lakosságot. A korábbi gyakorlat szerint azonban nemcsak erre várták a jelentkezőket, hanem meghirdették a sütemények és torták, valamint a borok versenyét is.

Idén két bor is megkapta a Körmend Város Bora 2017 címet. A legfinomabb nedű fehérbor kategóriában a somlóvásárhelyi Fazekas Pincészet 2013-as évjáratú Somlói Juhfark bora lett. A vörösök közül pedig a vaskeresztesi Major-Árva Borház Kelták Kincse elnevezésű nedűje. Különdíjast is választottak: a nemesgulácsi Riza puszta 2015-ös Traminijét. A cím elnyerése mellett a borászok kizárólagos jogot kapnak arra, hogy a városi rendezvényeken csak az ő boraikat szolgálhassák fel.

Gombor László és Lancsák Károly, a zsűri két tagja

A gasztronómiai versengések felhívása most is, mint minden évben, Körmendhez és a Batthyány családhoz kapcsolódott. Batthyány Lajos, az utolsó nemzeti nádor éppen 300 éve vette feleségül Kinsky Teréziát. Az édességek versenyében a zsűri olyan süteményt keresett, amit akár ezen az esküvőn is felszolgálhattak volna a násznépnek. Az amatőr és profi cukrászok között előbbi kategóriában Köbliné Horváth Laura ribiszkés tésztája vitte el a prímet, különdíjat pedig Hajasné Szabó Veronika kapott barackos mámor szeletével. A profik közül az I. helyezést és a különdíjat is a Mini cukrászda vitte el muskotályos mámorszeletével, valamint a Batthyányak truffeles marcipáncsókja elnevezésű tortájával.

A Zoom-barátok csapat két tagja: Markó Márta és Hajasné Szabó Veronika Fotók: Jámbori Tamás

A főzőversenyre 17 csapat nevezett öt kategóriában. A Liktárium Kincse díjat a Rábavirág Táncegyüttes nyerte meg fokhagymás-mézes csirkéjével és tökmagos tócsnijával. A legfinomabb tilalmasi kanászpecsenyét a Márkusfalvi Tanyakonyha főzte. Lakodalmas és ünnepi ételek között a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes brigadéros töltikéje győzött. A mezővárosi eledelek közül a Batthyány Lovasbandérium Batthyány portyalevese került ki győztesen. A fenti kategóriákba nem sorolható étkeknek alkotta meg a zsűri a Kategórián Kívüli Kreációk díjat. A Zoom-barátok étele érdemelte ki ezt, ami legalább oly finom volt, mint amilyen hosszú elnevezéssel illették: répás tócsnin üldögélő bolondos gombamártásban fürdőző zsenge csibebegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!