Programok

2017.08.02. 16:40

Indulnak az Ostromnapok Kőszegen

KŐSZEG - A 11. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok idén is rengeteg programmal várja az érdeklődőket. Jelmezes ütközetek, seregszemlék, fegyver- és viseletbemutatók, és persze az elmaradhatatlan várostrom repíti vissza a kőszegieket, valamint a Kőszegre látogatókat a történelmi időkbe.

Pintér Viktória

A harcias helyzetek mellett a szervezők a lazításról is gondoskodtak. A Jurisics-vár ostroma közben kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok közül válogathat a látogató. A rendezvény ideje alatt minősített kézműves termékeket találhatunk az egész belvárost lefedő kirakodóvásárban. A program már ma elkezdődik a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a Magyar Ökölvívó Szövetség által szervezett Ostrombox - Nemzetközi Ökölvívó Torna mérkőzéseivel. A sport szerelmesei mellett a kultúra rajongói is találnak maguknak programot már az első napon. Gustav Just osztrák festő munkáiból csütörtökön nyílik kiállítás a Jurisics-vár lovagtermében Török impressziók címmel.

A harcokat idén is az első teljes augusztusi hétvégére időzítették a szervezők. A török-magyar küzdelem augusztus 4-től augusztus 6-ig tart majd. A pénteki program a BE-JÓ Történelmi Tánc-együttes fellépésével indul, majd hivatalosan is kihirdetik az ostromállapotot. A Kőszeg falai alatt összegyűlő török sereg derékhadát ezúttal is a kőszegi önkéntes tűzoltók alkotják. A sereghez csatlakoztak a környező települések

tűzoltói, illetve a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület és a vendég ökölvívó-egyesületek tagjai. A védők tábora is szépen gyarapszik, itt a helyi horvátság és az iparosok csapatai, valamint a Kőszegi Darabontok látják el a védelem fő feladatait, és állnak helyt a kőszegi vár falán. A békésebb érdeklődők részére 19 órakor kiállítás nyílik a Hotel Írottkőben a III. Nemzetközi Kőszegi Festőtábor munkáiból. A Jurisics téren este a Setnja Együttes horvát zenéjére táncolhatnak a muzsikaszeretők, majd a napot a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tűztánca zárja. Aki szeretné jobban megismerni a történelmi Kőszeget, az részt vehet az Írottkő Natúrparkért Egyesület túráin, és ellátogathat a Királyvölgyhöz, a Szulejmán-kilátóhoz, vagy a koronaőrző bunkerhez.

A jelmezbe öltözött „törökök” immár 11. alkalommal elevenítik fel a csatát Fotó: VN-archívum

Szombaton és vasárnap több alkalommal vezetett túrán tekinthetjük meg a várkiállítás termeit, a Tábornokházat és a Hősök tornyát. Számos hagyományőrző csoport tart bemutatót, a 19 órai vár-ostrom után 20.30-kor Kőszeg Város Fúvószenekara, majd a Hollóének Hungarica zenekar ad koncertet a Jurisics, illetve a Fő téren.

A vasárnap a lovasbemutatókról és a koncertekről szól. A gyerekeket várja az "ostrombütykölde", a Ládafia Bábszínház előadása. Este a Fő téren Szabó Balázs és Bandája bájolja el a közönséget. Az ostromhétvége zárásaként az Ataru Taiko Ütőegyüttes szól majd nagyot a Jurisics-vár udvarán.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!