Programok

2014.04.20. 15:40

Programok, rendezvények Vas megyében április 21-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 21-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁJUS 10.

Ír sztepptánc a sportházban

Szombathely – Írország Hercegnője Szombathelyre látogat: a Catherine Gallagher’s Queen of the Dance szuperprodukciója az Agora–Művelődési és Sportházban lesz látható május 10-én.

MÁJUS 9.

Aréna: Képzelt riport

Szombathely – Az Aréna Savariában mutatja be a Pannon Várszínház Déry Tibor – Pós Sándor – Presser Gábor – Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című produkcióját május 9-én 20 órától. A Vas Népe szombathelyi ügyfélszolgálati irodájában a Vas Megye Kártyával rendelkezők 8 százalék kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Szombathelyen egyetlen alkalommal látható előadásra.

MÁJUS 1.

Retro majális veterán autókkal

Szombathely - A tavalyi nagy sikeren felbuzdúlva a szombathelyi Old-Timer Egyesület idén is megtartja a teljesen politikamentes Retró Majálisát, melyen veterán autók, motorok vonulnak fel. A gyülekező a Kálvária utca teljes hosszán lesz május elsején 9 órától. Megjelenés csak alkalomhoz illő dekorációval! A legjobb retro felvonulkót díjazzák. Regisztráció a [email protected] e-mailcímen.

Négynapos lesz a majális a reptéren

Szombathely - A Szombathelyi Repülőklub idén is megrendezi a reptéri majálist május 1. és május 4. között. Minden nap lesz lehetőség sétarepülésre, vitorlázó és motoros géppel, az érdeklődők láthatnak műrepülő bemutatót és kipróbálhatják a repülés-szimulátort. A legkisebbeket légváras ugrándozásra várják a szervezők a négynapos hosszú hétvége minden napján. A helyszínen büfé is működik. A klub arra kéri a látogatókat, hogy körültekintően közlekedjenek, a reptéren elhelyezett tájékoztató táblán feltüntetett közlekedési és parkolási rend szerint. A program – a sétarepülés kivételével – ingyenes.

Egyházmegyei zarándoklat lesz

Pusztacsatár, Körmend - Az idei egyházmegyei zarándoklat május 1-jén eltér az eddigiektől, most gyalogos zarándoklat is lesz. A pusztacsatári kegyhely ugyanis dombokkal körülzárt, erdősávval körülölelt tisztáson helyezkedik el. Megközelítése több módon is lehetséges lesz. A legtöbben buszokkal és autókkal érkeznek oda az egyházmegye különböző pontjairól. Körmendről, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomtól gyalogos és kerékpáros zarándoklat is indul május 1-jén Pusztacsatárra.

Lovasok jótékonysági majálisa

Vép  - Egész napos lovas program lesz május elsején a lovasiskolában: a megyei kórház gyermek onkológiai osztályának javára gyűjtenek. Nemes cél érdekében szervez lovas majálist a Vas Megyei Lovas Szövetség és az Alpokalja Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány. A Markusovszky kórház gyermek onkológiai osztályán nagy szükség lenne megfigyelő monitorokra. Bár vannak ilyen eszközei a kórháznak, ám nem elegendő számban, ráadásul a rengeteg használattól gyakran meghibásodnak. A szervezők ezért gyűjtést indítanak a május elsejei egész napos lovas programon. A rendezvény kilenc órakor kezdődik, lesz gyermek ügyességi verseny, díjugratás, military és paralovas bemutató, fogathajtás. Az ünnepélyes megnyitó egy órakor kezdődik, tombolasorsolás fél hatkor. Az esemény fővédnöke Marton Ferenc megyei közgyűlési alelnök.

Játszótér avatás és szentelés

Pusztaszentlászló - Játszótér avatás és szentelés lesz kicsik és nagyok örömére Pusztaszentlászlón május 1-én délután 3 órakor a régi strand területén. Az ünnepi műsor befejeztével a program még folytatódik a Szabadidő Központban, ahol új padok és asztalok várják vendégeiket az árnyas fák alatt. Az önkormányzat e nemes alkalomból felajánlott egy tál ételt a falubeliek számára.

ÁPRILIS 30.

A változó klímával foglalkozhatnak

Csákánydoroszló – Április 30-án 17 órakor a könyvtárban tartja könyvbemutatóját Pék Tibor, A (mitől vagy kitől) változó klíma címmel. A könyv azzal foglalkozik, hogy bolygónk, a Föld mozgalmas élete során számtalan „változatot kipróbálva”, folyamatosan alakult. Az alakulást és ennek okait taglalhatják majd a bemutatón.

Jó ízlés és jó érzék

Szombathely – Nem elírás az AB/CD neve, a miskolci formáció minden idők egyik legnagyobb rockzenekara, az ausztrál AC/DC előtt tiszteleg, s ezt többek között ily‹ módon is próbálja kifejezni. A tribute zenekarok korát éljük, egyre több az olyan csapat, amely a rocktörténet egy-egy óriásának dalait tűzi műsorára. Az AB/CD stílusosan, hozzáértéssel és érzéssel közvetíti kedvencei üzenetét. Április 30-án a Végállomás Klubban teszik ezt, ahol a Fuzzbox társaságában lépnek színpadra. Utóbbi zenekar szintén feldolgozásokat játszik, repertoárjukban jó ízléssel megválasztott előadók széles skálája található Jimi Hendrix-től kezdve a Led Zeppelin-en és a Black Sabbath-on át a Pink Floyd-ig.

Kulturális program a Civil Napon

Szentgotthárd – A Pannon Kapu Kulturális és a Szentgotthárdi Civil Fórum várja az érdeklődőket a szentgotthárdi Civil Nap programjaira, amelyet április 30-án 18 órától tartanak. A program májusfa állítással kezdődik a Kapu szobornál. Május 1-jén Civil Nap lesz a Színház környékén, amely 14 órakor főzőversennyel indul, de lesznek kulturális műsorok is, mint a Partium Művészeti Iskola néptáncosai, Szentgotthárd Város Fúvószenekara. A sztárvendég Tabáni István lesz, a program utcabállal ér majd véget.

ÁPRILIS 29.

A névadó emlékére tartanak ünnepet

Szombathely - A szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium jelentős esemény megünneplésére készül. Rómában a Szentatya ma avatja szentté II. János Pál pápát, a szakkollégium névadóját. Ezt az ünnepet a szakkollégium is méltón kívánja itthon megünnepelni. Ezért április 29-én (kedden) ünnepi szentmisével emlékenek meg a névadóról 14 órakor a Szent Norbert-templomban. Ezt követően a meghívott vendégek ünnepségen vehetnek részt a szakkollégiumban, itt beszédet mond prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat–magyarországi Egyetem rektora, s ösztöndíjakat ad át dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök.

ÁPRILIS 28.

Celldömölk Open, nemzetközi nyílt sakkverseny

Celldömölk - Április 28. és május 4. között dr. Somlai Gyula emlékére a JUFA Vulkán Resortban 9 fordulós, svájci rendszerű, nyílt nemzetközi sakkversenyt rendeznek Celldömölk Open néven. A 2014.  évre  érvényes versenyengedéllyel rendelkező versenyzők nevezését várják. Az A csoportban 1 millió forint a díjalap. A B csoportba legfeljebb 2000 Élő-pontos sakkozók nevezhetnek, itt 165 ezer forint a díjalap, melyet az 1–6. helyezettek között osztanak fel.

Mi, grafikusok

Szombathely - Április 28-án 18 órakor kiállítás nyílik az egyetem végzős grafikus hallgatóinak munkáiból Mi, grafikusok címmel a Savaria Egyetemi Központ C épületében. A kiállításon hagyományos grafikai eljárással készült nyomatok ( pl.: hidegtű, papírmetszet, monotípia) lesznek láthatók.

ÁPRILIS 27.

„Kutyásokkk” napja a tanodában

Szombathely – A Szombathelyi Kutyapark Egyesület és Tanoda oktatással egybekötött bemutatót tart vasárnap. A „kutyásokkk” napja vasárnap reggel 9 órakor kezdődik a Homok úti pályán. Lesz kutyaovi, K99, agility, és őrző-védő bemutató.

 

ÁPRILIS 26.

Tizenkettedszer rendezik meg a virágutat

Szombathely - Az idén április 26-27-én tartják a Herényi virágutat, ismét színes kertészeti és programkínálattal. A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagyrendezvényévé vált Herényi Virágút az idén már 12. alkalommal várja a virágokat és a kellemes szabadtéri időtöltést kedvelő szombathelyieket és a városunkba látozató turistákat. Az április 26-27-én megrendezendő programon az érdeklődők, a helyi termelők virág- és dísznövénykertészeti termékeiből láthatnak kiállítást, és természetesen be is szerezhetik itt a kertbe, udvarra ültethető növényeket, és az ehhez szükséges egyéb kellékeket.A hagyományoknak megfelelően az egy kilométeres útvonalon a kulturális programokat, kézműves termékekkel, enni- és innivalókat is kínálnak.

Egészségiránytű: gyógynövénytúra

Répcelak - A pályázati támogatással megvalósuló Répcelaki Egészségiránytű programsorozata gyógynövénytúrával folytatódik. A résztvevők április 26-án (szombaton) 13 órakor találkozhatnak a művelődési ház előtt. A biciklisek a Répcelak–Répceszemere–Iván útvonalon haladnak, s a gyógynövényeket szakember mutatja be.

Motor és quad - Nyílt nap a pályán, a vendég Mókus lesz

Szombathely – Egésznapos paintball és motoros nyílt napra várják az érdeklődőket április 26-án, szombaton.

A Söptei úti paintball és quad pályán nyílt napot tartanak szombaton. Egésznapos ingyenes belépéssel várják az érdeklődőket, délelőtt 10 órától este 18 óráig. Számtalan programmal, lehetőséggel készülnek a szervezők: quadozni már 3 éves kortól lehet, valamint ugyanúgy nemtől és életkortól függetlenül paintballozni is. Emellett lesz célbalövés és koronglövészet, veterán és tuning autók kiállítása, de a Yamaha standnál a legújabb motorokat is meg lehet majd tekinteni. Sztárvendég Herceg Balázs Mókus motoros kaszkadőr és streetfighteres. A zenét Dj Millero szolgáltatja.

Családfesztivál

Szombathely – Felmutatni a családi értékeket, valamint a kábítószerezés megelőzése. Ez a célja szombaton a Martineum Felnőttképző Akadémia családfesztiváljának. Fél 10-kor ünnepélyes megnyitó, majd a felnőtteknek dr. Zacher Gábor szakember beszél a család szerepéről, lehetőségeiről a kábítószerrel szemben. Ezután fél 12-től Drogart színpad műsorát láthatják az érdeklődök,14 órától kerek-asztal beszélgetés lesz, amelynek témája: hogyan figyeljek jobban a gyerekemre. 15 órától családi vetélkedő lesz. A kamaszoknak 10 órakor interaktív foglalkozás kezdődik, fél 12-től a kábítószer használatának veszélyeiről beszél nekik dr. Zacher Gábor, majd ebéd után sport- és közösségi játékokon vehetnek részt. A gyerekeknek 10 órától foglalkozások kezdődnek, 14 órától a Tarisznyások szórakoztatja őket. A részvétel díjtalan, adományokat köszönettel fogadnak.

Rézfúvós est a ferenceseknél

Szombathely – Szombaton este komolyzenei rézfúvós koncertet ad a keszthelyi Balázs Brass. A koncerten egyházi és más komolyzenei művek hangzanak el Brucknertől, HÄndeltől, Corellitől. A belépés díjtalan.

24 órás ultrafutás - Várpark: szombat 10-től vasárnap 10-ig

Sárvár – A Sárvári Kinizsi Sportegyesület atlétikai szakosztálya szombaton 10 és vasárnap 10 óra között rendezi meg immár 13. alkalommal az ultrafutók 24 órás országos bajnokságát.

A verseny eredményét a Várpark körül kijelölt hitelesített 1030,73 méter hosszú körpályán 6, 12 és 24 óra alatt teljesített körök összesített távja adja. Az idei ultrafutó verseny is megkapta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség bronz címkéjét, azaz nemzetközileg hiteles és elismert. Az előzetes nevezők között találjuk Lajkó Csabát 2013. év ultrafutóját, Rokob Józsefet a harmincszoros Ironman-győztest, valamint Lőw Andrást, a tizenhatszoros Spartathlon-teljesítőt. A verseny mezőnyében ott lesz az 50 km-es ob-győztes Druskó Zsófia, a 100 km-en ob-győztes Gyebrán Éva és a tavalyi 24 órán győztes Máténé Varjú Edit is. A különböző időtartamú versenyszámokra az előnevezés során közel 300 sportoló jelezte érkezését. A verseny egyben második állomását jelenti az OptiVita Ultrafutó Kupának. A verseny ideje alatt, illetve előtte és utána forgalomkorlátozásra számíthatnak a közlekedők.

Erdei pihenőhelyet avatnak fel

Szombathely, Ják – Ma 14 órakor avatják fel a Szent Márton-erdőben kialakított pihenőhelyet, amely a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal zarándokainak nyújt majd felfrissülési lehetőséget. A szombathelyi önkormányzat már idén is különböző programokkal, eseményekkel készül a 2016-os jubileumi emlékévre. A pihenőhelyet gyalog a 11 órakor, a Szent Márton-templomtól induló csoporttal, illetve autóval Szombathely felől Újperinten át, Ják irányában, a táblával jelzett bal oldali erdőrészig haladva lehet megközelíteni.

Koncert és buli

Tech-house a klubban

Szombathely – Az elektronikus zenei színtéren évek óta Jay Lumen számít az egyik legeredményesebb hazai lemezlovasnak. Dalai mellett az összes számottevő kiadó letette már a voksát, agyszüleményeit pedig szinte minden ismert tech vagy tech-house D.J. játszotta már. Sikereit az is jelzi, hogy a világ legnagyobb elektronikus zenei online áruháza, a Beatport toplistáján Jay Lumen olyan neveket utasított maga mögé, mint Avicii, Hardwell, Nervo, Steve Aoki vagy akár Axwell. A hét végén élőben is megtapasztalhatjuk képességeit, hiszen szombaton a Cuba Café sztárvendége lesz. Az este tíz órakor kezdődő partin Köry és Carl Noetic szórakoztatja még a közönséget.

Egymás rezzenéseiből is

Szombathely – Az internet jóvoltából lett ismert és népszerű a hazai rockzenei színtéren a Leander Rising, a négytagú együttes ugyanis a legnagyobb video-megosztó oldalon kezdte el terjeszteni modern felfogású, a mai irányzatoknak megfelelő dalait. A közönség hamar rákapott erre a trendi világra, a Leander Rising sikeréhez azonban kellett az a négy kiváló képességű zenész – köztük a kultikus hírű amerikai Nevermore turnégitárosaként szereplő Vörös Attila – is, akik a legapróbb rezzenésekből értik egymás gondolatát. A 2012-ben az év zenekarának megválasztott Leander Rising szombaton este a Végállomásban ad koncertet, ahol vendégként a bemutatkozó albumát tavaly kiadott Words Of Blood és a Godgiven, valamint a helyi Vadvágány lép fel előttük.

Rock és rockabilly nemcsak motorosoknak

Szombathely – Az oladi városrészben található Liget Bowling Klubnál tartja 2014-es évadnyitó rendezvényét a Vipers Túra Motor Sport Egyesület és Baráti Társaság. A szombati rendezvény az Ozmánbükig tartó motoros túrával kezdődik, ennek kezdési időpontja délután egy óra lesz. A visszaérkezést követően gulyásparti és szabadidős programok várják a résztvevőket, majd este hét órától nagyszerű helyi zenekarok gondoskodnak a szórakoztatásról. Elsőként a Blues Faces lép fel, majd fél kilenctől az újra aktív Slinky játszik. Várhatóan tíz órakor kezd a Mokka Tribute Band, zárásként pedig az idehaza és külföldön is egyre többet koncertező Iron Cats játszik. A rockabilly trió színpadra lépését megelőzően egy rövidebb sztriptíz is szórakoztatja még a közönséget.

ÁPRILIS 25.

Beteg gyermekekért

Szombathely - Pénteken este 7 órakor kezdődik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának jótékonysáégi estje az Agora-Savaria Filmszínházban.

Éveken át a trianoni határok miatt határainkon túlra került országrészek gyermekeiért rendeztek jótékonysági estet, az idén viszont a Markusovszky Kórház Gyermek Haematológiai-Onkológiai Részlege javára rendezi meg jótékonysági estjét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja.

Az est házigazdája Prikazovics Ferenc és Prikazovics Júlia. Közreműködik Szücs Emese, Murai Gábor, Horváth Péter, Markó András, a rumi Gyermek és Diákotthon lakói, a Rumi Színkottás Zenekar, a Szombathelyen működő Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálata és az Aranyhíd Nevelési Oktatási Integrációs Központ.

A méhek titkos életét taglalják

Orfalu – Április 25-én 19 órakor a Vadvirág méhes- és füveskert méhész házigazdája, Galambos Gyula tartja a Naturszelet előadássorozat tavaszi szezonjának záró programját. Előadásának izgalmas címe van: Mi lenne a boltok polcain a méhek nélkül? Nemcsak a méhek titkos életéről, a méhészeti termékeknek a táplálkozásban, a gyógyászatban betöltött szerepéről lesz szó, hanem a méhek életét veszélyeztető globális és helyi hatásokról is beszél majd az előadó. Lesz mézkóstoló és egy mézfelismerési játék (vakkóstolás) is. Az előadás Szalafőn, az Őrszem fogadóban lesz.

Templomi koncert a 800. jubileumra

Ják – Vígh Andrea Liszt-díjas hárfaművész koncertjével kezdődik ma hat órakor a jáki templomben a monostoralapítás 800. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozat. A továbbiakban fellép a balogunyomi Bel Canto Énekegyüttes, a botfai citerazenekar, majd a szombathelyi Madrigál Kórus. 21 órától a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ad koncertet. Holnap a rendezvénysorozat sport- és hagyományőrző programokkal, főzőversennyel, vásárral folytatódik. Az ünnepi nagymise szombaton 18 órakor kezdődik.

Koncert és buli

Szombathelyen, a Végállomás Klubban ma este hét órától punkzenekarok adnak koncertet. Fellép a felvidéki Konflikt, valamint a Végállomás, a K.B.T., a Layground Violence és a Punkie.

Szombathelyen ezen a hét végén rendezik meg a Herényi Virágút programsorozatát, ami sokszínű zenei kavalkádot is magába foglal. A Németh László és a Csók István utcai színpadokon így többek között a 2011. évi Szombathely Hangja cím birtokosa, Tóth Dániel, a Palmetta zenekar, Sláger Tibó, a Barabonto együttes, Rommy DelL’Amico, a Kánya Duó, az Old Faces, illetve Szabó Tibor és Peltzer Géza duója is látható-hallható lesz.

 

ÁPRILIS 24.

Permetezik a városban a fákat

Szombathely - A Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft megbízásából a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. április 24. és május 5-ei időszakban Szombathely közterületein végzi a vadgesztenyefák növényvédelmét. A permetezésre este tíz és hajnali három óra között kerül sor. Április 24 és május 5 -e között a fenyők növényvédelmét is elvégzi a parkfenntartó. A permetezésre szintén este tíz óra és hajnali három óra között kerül sor.

 

ÁPRILIS 23.

Tisztasági akció a Szabó-hegyen

Kőszeg - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a Föld napja alkalmából takarítási és szemétgyűjtési akciót hirdetett szerdára a Szabó-hegyre. Egy házaspár gyűjtött is három zsák szemetet, meg egy kidobott televíziót, de jégeső esett szerdán Kőszegen, ezért az egyesület titkára lefújta a tisztasági akciót, amit majd a jövő héten rendeznek meg.

Meg kell-e mentenünk a Földet?

Kőszeg - A Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében 23-án, szerdán 17 órakor Meg kell-e mentenünk a Földet? prof. dr. Vida Gábor akadémikus előadása.

Ahogyan a víz tükrözi az arcot

Sárvár - Tinódi gimnázium: 23-án, szerdán 9 és 11 órakor az Osonó Színházműhely előadásában az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című darabot láthatják.

 

ÁPRILIS 22.

Balás Béla püspök előadása

Körmend - A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének körmendi csoportja szervezésében, április 22-én, kedden 18 órakor, Serdülők, bérmálkozók címmel, Balás Béla megyéspüspök tart előadást, a polgármesteri hivatal nagytermében.

 

ÁPRILIS 21.

Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben

Szombathely - A Vasi Skanzenben 21-én, hétfőn 10–17 óráig, Húsvéthétfő – „Menjünk Emmauszba!" Délelőtt: nyuszikeresés, Lúdas Matyi – a Soltis Színház előadása, nyuszisimogató, lányoknak csönkölés, fiúknak tojásba vágás, népi szabadtéri játékok. Délután: Vásári komédia – a Soltis Színház előadása, folklórműsor a színpadon, tavaszváró gyermekjátékok és népszokások, Tóték tánca a színpadon, hangszerbemutató koncert, gyermektáncház, locsolóversmondó verseny – fődíj: 1-1 bárány.

Családi délután az arborétumban

Szombathely - A tavaly kipróbált és bevált formában húsvét hétfőn családi délután lesz a Kámoni Arborétumban, ahol 14-17 óra között gazdag program várja az érdeklődőket. A fő attrakció a tojáskeresés. Kicsik és nagyok külön területen két-két turnusban tölthetik meg a szép varrott textil szatyrokat, amit minden gyerek haza vihet. A felnőttek rejtvénnyel vagy GPS-szel kereshetnek tojást. Lesz még kézműveskedés, ügyességi játékok, mesemozi, lufihajtogatás és tombola. A rendezvényt jó időben az arborétumban rendezik, ahol már sokféle rhododendron virágzik, rossz időben a látogatóközpontban tartják.

Húsvéti népszokások bemutatása

Bük - A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárban 21-én, hétfőn 9 órakor Húsvéti népszokások bemutatása, húsvéti játszóház, gyermektáncház. Helyszín: Kóczán-ház (Széchenyi utca), rossz idő esetén színházterem.

Tojások repülnek fel a magasba

Velem - Régi népi hagyományt, a tojás dobálást elevenítenek fel a velemiek. Ez húsvéthéfőn délután két órakor kezdődik egy réten.

 

KONCERTEK

Szombathely. Bartók Terem: 28-án, hétfőn 19.30 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye.

Végállomás Klub: pénteken 19 órakor a Konflikt, a Layground Violence és a K.B.T lép színpadra. Szombaton 20 órakor a Leander

Rising, majd a Vadvagány, a Godgiven és a Words of Blood koncertezik.

Agora–Savaria Filmszínház – Kávézó: szombaton 21 órakor Kozma Orsi Quartett koncert.

Agora – Művelődési és Sportház: szombaton 18 órakor, Hollywood Classics gyerekeknek.

SZÍNHÁZ

Szombathely. MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 16 órakor, Markó Róbert – Tengely Gábor: A harmadik hableány című meséje látható. Az előadásra 6 éves kortól várják a gyermekeket.

Rendezvény

Szombathely. Agora – Gyermekek Háza: szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Szélforgó tölcsérekből.

Agora – Gyermekek Háza: 29-én, kedden 14.30 órakor Csillagászati vetélkedő. A 3 fős, felső tagozatos csapatok részére hirdetett

vetélkedő a „Híres üstökös a történelemben” című előadássorozat ismeretanyagára épül.

Oladi Művelődési Központ: pénteken 10 órakor, Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, C előadó (földszint): 29-én, kedden 18 órakor Kalauz József, Gomba és

időjárás címmel tart előadást.

Perintparti Szó-fogadó euritmia terme (Sorok utca 44.): 29-én, kedden 17 órakor G. Ekler Ágnes, Én erők és a kamaszkor című előadása.

Sárvár. Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: ma 17 órakor, Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: ma 10–15 óráig egészségmegőrző nyílt nap a Medical Wellness Centrumban. Szombaton 13 órakor vívó bemutató, 13.30-kor kangoo bemutató és 14.20-kor bingó az 5. számú medencénél.

Celldömölk. KMKK színházterem: 28-án, hétfőn 9.30–15.00 óráig és 29-én, kedden 10–17 óráig X. Ezerlátó mesefesztivál.

Hosszúpereszteg. Művelődési Ház: pénteken 17 órakor Zsolnai Rita: A grafológia rejtelmei címmel tart előadást.

Vasszécseny. Pungor Ernő Művelődési Ház: 30-án, szerdán 14 órakor Anyák napi kézműves foglalkozás.

Csákánydoroszló. Művelődési Ház: 30-án, szerdán 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Acsád. Művelődési Ház: 28-án, hétfőn 17.30 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Weöres Sándor Színház, aula: Kaczmarski Ágnes kiállítása május 9-éig látogatható.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–17 óráig. 29-én, kedden 17 órakor Savaria hétköznapjai – utak, kereskedelem, ipar, fürdők. Előadó: Mladoniczki Réka régész.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik).

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Ma 17 órakor, a hagyományos kultúra mint közösségi kultúra – társadalomnéprajzi és nemzetiségi kitekintéssel. Szlovén, horvát, német porta a Vasi Skanzenben. Előadók: M. Kozár Mária és dr. Illés Péter néprajzkutatók. Vasárnap 12–17 óráig Vitézek napja – katonai hagyományőrző csoportok bemutatója. Közreműködnek: Magor Íjász Egyesület, Fekete Sereg, Nádasdy Ferenc Bandérium, Kőszegi Darabontok, Batthyány Bandérium, Compania Ferrera, Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Időszaki kiállítás: Katyń – Tömeggyilkosság, politika, erkölcs. Megtekinthető május 4-éig. Kép–Tár–Ház országos festészeti kiállítás. Megtekinthető május 11-éig. Vasárnap 16 órakor – Katyń a lengyel kultúrában. Előadó: dr. habil Szíjártó Imre. Az előadás a Katyń – Tömeggyilkosság, politika, erkölcs című időszaki kiállítás kísérő rendezvénye.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. 28-án, hétfőn 17 órakor Fejezetek Savaria – Szombathely történetéből. Előadók: dr. Kiss Gábor régész, dr. Zsámbéky Monika művészettörténész.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Agora – Savaria Filmszínház: Szívvel-lélekkel fotókiállítás nyílt a Jabil Fotóklub anyagából. A tárlat megtekinthető május 14-éig.

Katonatörténeti kiállítás (Nagykar u. 1-3.): az Osztrák Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai című kiállítása naponta 9–17 óráig megtekinthető a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskolában.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Tóth Márk 2/12/Fh osztályos tanuló „Akit a mozdony füstje megcsapott...” című fotó kiállítása május 24-éig látogatható, hétköznaponként 8-20 óráig.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskola: Az első világháború emlékezete című katonatörténeti kiállítás, mely Fonyódi László magángyűjteményéből származik megtekinthető május 10-éig, hétköznaponként 8–20 óráig.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: (Simon István u. 4.): Devecsery László, Kanadai képeslapok című fotókiállítása, május 4-éig látogatható.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a „Vasút világa” és a „Palócföld” című tárlat látható, a fogadóteremben Batthyány Lajos és kora, a belső teremben pedig a „Gyermeknap” és az „Újszövetség” címmel összeállított tárlat tekinthető meg. Pénteken 16 órakor Kisgyörgy Erzsébet emlék kiállítását Pallósiné dr. Toldi Márta a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója nyitja meg. A tárlat megtekinthető június 29-éig a múzeum nyitvatartási idejében.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Répcelak. Répce Galéria: Pirchala Imre festőművész emlékkiállítása és az Előtér-ben Németh Erika 7. osztályos tanuló munkái megtekinthető május 3-áig.

Kőszeg. Kőszegi Borok Háza (Várkör 54.): az Írottkő Natúrpark helyi és kézműves termékeiből nyílt kiállítás, mely megtekinthető június 14-éig, hétfő, szerda, péntek 8–14 óráig, kedd, csütörtök 11–15 óráig.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: Nemzedékek öröksége – helytörténeti kiállítás; Batthyányak nemzetsége – kiállítás a kastély dísztermében; Hunyd le szemedet és láss! – tapintható tárlat; Cipőtörténeti gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig. Pénteken 18 órakor kiállítás–búcsúztató rendezvény lesz, melyen két állandó kiállítást, a „Nemzedékek öröksége” és a „Hunyd le szemedet és láss!” tárlatok utoljára lesznek láthatók jelenlegi formájukban megújulásuk előtt.

Vasszécseny. Pungor Ernő Művelődési Ház és Könyvtár: Szkok Iván kiállítása megtekinthető május 30-áig, hétköznapokon a Könyvtár nyitva tartási ideje alatt, hétvégén előzetes bejelentkezés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!