Programok

2014.04.06. 20:15

Programok, rendezvények Vas megyében április 7-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 7-től. Böngésszen, és válogasson!

ÁPRILIS 26.

Tizenkettedszer rendezik meg a virágutat

Szombathely - Az idén április 26-27-én tartják a Herényi virágutat, ismét színes kertészeti és programkínálattal. A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagyrendezvényévé vált Herényi Virágút az idén már 12. alkalommal várja a virágokat és a kellemes szabadtéri időtöltést kedvelő szombathelyieket és a városunkba látozató turistákat. Az április 26-27-én megrendezendő programon az érdeklődők, a helyi termelők virág- és dísznövénykertészeti termékeiből láthatnak kiállítást, és természetesen be is szerezhetik itt a kertbe, udvarra ültethető növényeket, és az ehhez szükséges egyéb kellékeket.A hagyományoknak megfelelően az egy kilométeres útvonalon a kulturális programokat, kézműves termékekkel, enni- és innivalókat is kínálnak.

 

ÁPRILIS 16.

A magyar nyelv hete: nyitány

Szombathely - A Megyeháza dísztermében nyílik meg a magyar nyelv hete április 16-án 10 órakor, ez lesz az országos megnyitó, amelyen Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Puskás Tivadar polgármester mellett részt vesz dr. Faragó Sándor rektor (NymE) is. A magyar nyelv hete ezúttal alkalmat ad egy jelentős jubileum megünneplésére is: 40 éves a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának magyar nyelvtudományi intézeti tanszéke. A megnyitót előadások követik – a nyitóelőadás Juhász Judité, aki a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke, szóvivője, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke –, délután 2 órakor pedig kerekasztal-beszélgetés kezdődik a tanszék egykori és mai munkatársaival, hallgatóival a SEK Berzsenyi téri épületében. Moderátorok: Gergó Judit és Merklin Ferenc.

A bőrápolás jegyében

Szombathely - Egészségnapot tartanak a bőrápolás jegyében április 16-án a Prevenciós Házban. Érdekes előadásokkal, tanácsadással várják az érdeklődőket. Érezze jól magát a bőrében csecsemőkortól a szépkorig! - e mottóval rendez egészségnapot a bőrápolás jegyében a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület és az Egészségügyi Alapellátó Intézet a védőnői szolgálat közreműködésével. Április 16-án reggel kilenc és dél, majd délután három és hat óra között várják előadásokkal az érdeklődőket. Délelőtt szó lesz a várandósság alatti bőrproblémákról, a baba bőrápolásáról, az érintés varázsáról, a csecsemő- és kisgyermekkori ekcémáról. Délután a fejtetvesség, az iskoláskori bőrproblémák, az anyajegyek és elváltozásaik lesznek napirenden, s anyajegyszűrésre is lehetőség nyílik. A programok ingyenesek.

 

ÁPRILIS 15.

Koncz Zsuzsa ismét itthon

Szombathely - Április 15-én (kedden) 19 órakor Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas énekművész az Agora Művelődési és  Sportházban ad koncertet. Régi dalok, úgymond másféle régi, új és legújabb dalok is fölcsendülnek a jövő keddi koncerten, vázolta telefonos érdeklődésünkre Koncz Zsuzsa. Azt a hírt nem erősítette meg (merthogy nem dicsekvős típus), de nem is cáfolta, hogy a március tizennegyediki, budapesti föllépése az Arénában zajos sikert aratott. A vasi megyeszékhelyre évtizedek óta szinte hazajár, s nem csak azért, mert itt született az édesanyja. Rajongótáborát ki ne tudná? mifelénk is valamennyi nemzedék tagjai alkotják. Berlinből érkezik Szombathelyre Zsuzsa, aki, Szabó István Oscar-díjas rendező szavaival: Nem tesz ő semmi mást, mint tisztán, világosan, játékos kedvvel és elszántan, őszinte érzelemmel énekli érzéseinket . Mindmáig vallja: Nekem egy-egy koncert igazi ünnep. Az együvé tartozás érzését erősíti . Ebben (is) lehet részünk április 15-én este, ismét az Agora MSH-ban.

A jövő zenészei a Bartók Teremben

Szombathely - A jövő zenészei a Bartók Teremben címmel kezdődik koncert április 15-én 19.30-kor, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola növendékeinek közreműködésével, egyebek mellett Haydn-, Mozart-, Gounod-, Verdi-művek megszólaltatásával. Vezényel: Sándor János.

 

ÁPRILIS 14.

Könyvbemutató anekdotákkal

Szombathely - A Martinus Kiadó és a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár április 14-én 17 órakor könyvbemutatót tart: a Géfin Gyula Kiskönyvtár első kötetével, Tóth József „Emlékezzünk régiekről. Anekdotaszerű feljegyzések a Szombathelyi Egyházmegye volt püspökeiről" című könyvével ismerkedhet meg a közönség az Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban (Szily János utca 2.). A kötetet bemutatja: Inzsöl Richárd helytörténész.

Esküvőtől válóperig

Szombathely - A WSSz Csákányi-bérletében láthatja a közönség a Feydeau-egyfelvonásosokból összefűzött Esküvőtől válóperig című vígjátékot, a budapesti Thália Színház előadásában április 14-én 19 órakor. A szerző – Feydeau nyomán – Hamvai Kornél, a rendező Béres Attila. Akik játsszák: Csányi Sándor, Schell Judit, Szegezdi Róbert, Szombathy Gyula, Molnár Piroska, Kovács Vanda.

Waldorfos előadás a kamasznevelésről

Szombathely - A Waldorf Gimnázium programsorozatának következő előadása, 14-én, hétfőn, 18 órakor lesz a Perintparti Szó-fogadó euritmia termében (Sorok utca 44.). Tobias Richtert látják vendégül, aki arról beszél: „Ki neveli a kamaszt?"

Sportdélután a cukorbetegeknek

Salköveskút - A Szombathelyi Cukorbetegek Egyesülete 14-én, hétfőn sportdélutánt és edukációt tart, az Albert Tekézőben (Salköveskút, Vasút u.). A program: tekézés és a napi problémák megbeszélése. Indulás: a szombathelyi vasútállomásról 14.36-kor.

 

ÁPRILIS 13.

Vasárnap ökumenikus megemlékezés a Premontreiben

Szombathely - A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium vezetése, diákszövetsége és dr. Horváth Lóránt Ödön nyugalmazott apát is részt vett tavaly a „Mondd el fiaidnak ..." című könyv ünnepélyes bemutatóján, amelyet a Szombathelyi Egyházmegye, a Szombathelyi Zsidó Hitközség és Szombathely polgármesteri hivatala rendezett a holokauszt magyar áldozatainak emlékére a városházán. A könyv írójának, szerkesztőjének, a premontrei gimnázium egykori diákjának, Kiss Károlynak a bemutatón elhangzott kérésére a gimnázium a Magyar Holokauszt Év alkalmából emléktábla elhelyezésével tiszteleg a zsidóüldözés idején elhurcolt premontreis diákok előtt. Ez alkalomból április 13-án, vasárnap délután fél 3-tól ökumenikus megemlékezés lesz az iskola Barthal kápolnájában, 15 órakor emléktáblát avatnak az áldozattá vált 16 diák emlékére. Ugyanebben az időpontban megszólalnak Szombathelyen a keresztény egyházak harangjai. Emlékeznek, emlékeztetnek.

Virágvasárnapi mise passióval

Szombathely-Szentkirály - Április 13-án, Virágvasárnap 18 órától kezdődik a szentóra a szentkirályi templomban húsvéti gyónási lehetőséggel. 19 órától szentmise kezdődik passióval, a végén körmenettel. A passió a szőllősi templomi kórus és az egykori Haladás férfikar közös előadásában hangzik el. Az októberi alkalomig bezárólag az engesztelő szentmisék mindig 19 órakor kezdődnek.

Nyulak, pintyek és a többiek

Szombathely - Idei első kisállatvásárát tartja vasárnap a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület az oladi művelődési központ udvarán. A 8-tól 13 óráig tartó börzén nyulakat, díszbaromfit, egzotikus madarakat, tengerimalacokat is kínálnak a tenyésztők.

Faültetés lesz szoboravatással

Vép - Vépi lakossá fogadják ünnepélyesen a tavaly született gyermekeket. Vasárnap délelőtt tíz órakor a művelődési ház udvarán, a Tündérkertben kezdődik az esemény. Az idei a harmadik alkalom lesz, hogy az önkormányzat a szülőkkel együtt fát ültet a város legifjabb polgárainak. Ezúttal szoboravatás is lesz: Bene Tibor vépi fafaragó alkotására felkerült a tavalyi és az előző két évben született gyermekek névsora is.

Indiai útibeszámoló

Vasszécseny - India keresztény szemmel retart úti beszámolót Merkli Ferenc a vasszécsenyi plébánia színháztermében vasárnap 15 órakor, sok képpel és videóval.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden.Részletek itt!

 

ÁPRILIS 12.

Ismét kinyit az első művész udvar

Szombathely - Április 12-én, szombaton 10-14 óra között ismét megrendezik az első szombathelyi művész udvart. Helyszíne a Savaria Mozi árkádsora. Cél, hogy a fórum a helyi művészek találkozóhelyeként is szolgáljon.

Elszállítják a felesleges holmikat

Szombathely - Elkezdődött a lomtalanítás március 29-én a vasi megyeszékhelyen. Első körben a belvárosi részről szállították el a kirakott hulladékot. A következő alkalom április 12-én lesz, akkor a Petőfi Sándor és a 18-as honvéd utcáktól északra eső városrészen, a Perint- és a Gyöngyös-patak között a Váci Mihály utcával bezárólag gyűjtik a hulladékot. Az akció során a lakosság megszabadulhat a rendszeres hulladékgyűjtés során el nem szállítható (a szabványos szeméttároló edénybe a méretük miatt el nem helyezhető), a lakásban, valamint a háztartásban feleslegessé vagy selejtessé vált tárgyaktól. A limlomot az akció napján reggel 7 óra 30-ig, szállítójárművel megközelíthető közterületre kell kirakni. Így jelentősen csökkenthető a guberálás miatti szennyezés veszélye. Ezt követően április 26-án lesz lomtalanítás.

Termelői piac a skanzenben

Szombathely - Új program indul a Vasi Skanzenben: termelői piac lesz szombatonként 14-től 17 óráig. Az első alkalommal, április 12-én húsvéti készülődéssel, tojásfestéssel is találkozhatnak az érdeklődők.

Húsvétváró börze jótékonykodókkal

Szombathely - Húsvétváró babaruha- és lurkóbörze lesz szombaton az Oladi Általános Iskola tornatermében. Minden, ami a gyerekkel kapcsolatos – így foglalja össze Vizaverné Horváth Zsófia szervező édesanya a már hagyományosnak mondható használt gyerekholmik csereberéjét. Kismamák és védőnők összefogásának eredményeként már a sokadik találkozót rendezik az oladi iskolában. Szombaton reggel kilenctől délig várják az érdeklődőket, akik amellett, hogy jó állapotú gyerekholmik – használt ruhák, lábbelik 0–14 éves korúaknak, játékok, kismama- és babafelszerelés, babakocsi, etetőszék, autósülés – közül válogathatnak, különféle programokon is részt vehetnek. Tíz órától Kerekítő címmel lesz foglalkozás gyerekeknek, tizenegykor jótékonysági tombola, és a kreatív anyukák bemutatkozása.  A  kormányablak munkatársaitól a családokat érintő támogatásokról lehet többet megtudni, a Babahordozó klub tagjai a Parkolj és hordozz! mozgalom jegyében adnak tanácsokat. Lesz gyűjtés a Gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény lakóinak: száraz élelmiszert, pelenkát, mosószert, tisztálkodószert várnak.

Felsőházi ülőröplabda

Szombathely - Szombaton a volt Szent-Györgyi iskolában rendezik meg az ülőröplabda-bajnokság felsőházi 2. fordulóját négy csapat részvételével: a tabellát 29 ponttal vezető váci Mozdulj SE, a második, 24 pontos szombathelyi Sprint SC, a 19 pontos OKI Feniks Kikinda és a 11 pontos szegedi Csakazért SE vív körmérkőzést. A torna 10 órakor a Sprint SC–Vác találkozóval kezdődik, amit a Szeged–Kikinda, Sprint– Kikinda, Vác–Szeged, Vác–Kikinda és a Sprint– Szeged mérkőzés követ.

A Csók körben fotós a vendég

Kőszeg - A Csók István Művészkör meghívására a Hotel Írottkőben április 12-én 17 órakor tárlat nyílik Vollner Pál fotóiból. A tárlatot megnyitja Huber László polgármester.

Alpannónia túra szombaton

Kőszeg - A Borostyánkő Természetbarát Egyesület és az Írottkő Natúrparkért Egyesület által közösen szervezett könnyű túra útvonala: Kálvária–Trianoni-kereszt–Gesztenyés–Hétforrás–Kincs-pihenő–Szabóhegy–Kőszeg. A táv 10 kilométer, időtartam négy óra. Találkozó 9 órakor a Jurisics-vár bejáratánál.

paThalia társulat: Stand Up Comedy

Vasvár - REJTŐzködő Kabaré címmel tartja Stand Up és Sketch Comedy humorestjét a paThalia Társulat április 12-én, szombaton.

Vízszintes, függőleges

Sárvár - Keresztrejtvényfejtők versengenek szombaton és vasárnap a polgármesteri hivatalban. Egyéniben és csapatban is nevezhetnek. Negyedik alkalommal rendezik meg a városban a nagy népszerűségnek örvendő Országos Fekete Bég Kupát, amelyre az ország minden részéből várják a keresztrejtvények szerelmeseit. A szervezők – mintegy bátorításként – azt ígérik, hogy az egyéni kezdő kategóriában induló versenyzőknek idén is egyszerű, könnyen megfejthető rejtvényeket állít össze a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete. A tapasztaltabb vidéki és helyi versenyzők pedig a „haladó" és „mesterjelölt" kategóriákban indulhatnak a megmérettetésen. Akik egyéniben indulnak, azok április 12-én, szombaton 13.15-től regisztrálhatnak, a verseny 11.45-kor kezdődik. A csapatverseny regisztrációja április 13-án, vasárnap 8.30-kor kezdődik, maga a verseny pedig 10 órakor. A IV. Országos Fekete Bég Kupa helyszíne a sárvári polgármesteri hivatal nagyterme, illetve az azzal szemközti kisebb, Széchenyi-terem.

Húsvéti bütykölő gyerekeknek

Sárvár - Kézműves kuckóba és bütykölőbe várják a gyerekeket és szüleiket szombaton 9.30-tól 12 óráig a Nádasdy-vár Művelődési Központ gyerekkönyvtárában. Húsvéti nyuszikat és csibéket, tojástartókat, húsvéti koszorút készíthetnek, tojáskeresés is lesz. A rendezvény ingyenes.

Táncdalfesztivál az étteremben

Sárvár - Horváth Meggie énekli a táncdalfesztiválok legemlékezetesebb dalait szombaton este nyolc órától a Tinódi étteremben. A kísérőzenekar tagjai: Berta Zoltán (basszusgitár), Peltzer Géza (zongora, orgona), Tompa „Bube" István (dob).

Török Ádi és Mini a tulipán ünnepén

Celldömölk - A legendás Mini együttes, Török Ádámmal ez élen koncertezik a városban a művelődési ház előtti téren (rossz idő esetén a házban) április 12-én, a tulipán virágzás ünnepén. A 2-3 héttel előbbre járó tavasz miatt már virágoznak a növények, így előbbre hozták az ünnepet. A Mini koncert az ünnep előt is tiszteleg ingyenességével.

Levente Péter Kacagó koncertje

Szentgotthárd - A Színházban Levente Péter várja a gyerekeket Kacagó koncert című műsorával április 12-én, 16 órakor.

Színjátszók találkoznak

Bük - Szombaton 10 órakor kezdődik a büki művelődési házban a XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Vas megyei fordulója, amelyen öt csoport (Szelestéről, Csehimindszentről, Celldömölkről, Táplánszentkeresztről, Csepregről) mutatkozik be. A zsűriben két drámapedagógus, Lázár Péter és Varju Nándor értékel, ők döntenek arról, hogy melyik csoport képviseli a megyét a területi fordulón. Az esemény szervezője a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Drámapedagógiai Társaság.

A kockásliliomok nyomában járnak

Csákánydoroszló - Az Őrségi Nemzeti Park április 12-én rendezi meg a hagyományos Kockásliliom túrát. A túra során megtekinthetők a büksi rét természeti értékei, láthatók a büksi földvár és az egykori Magyarbüks település temetőjének nyomai is. A találkozó 10 órakor lesz a csákánydoroszlói benzinkútnál.

A mesterségek tárháza is kinyílik

Orfalu - A Szemle Egyesület szervezésében Föld–zöldág–virágok címmel kézműves napot tartanak szombaton 10-től 16 óráig a teaházban. A népi építés kézműves hagyományairól lesz előadás, majd kézműves foglalkozások kezdődnek. A meghívott mesterek bemutatják mesterségeiket, ki lehet próbálni a fazekasságot, a kosárfonást, a papírvirágkészítést, a szövést és a nemezelést is. Délután fél kettőkor pedig lehet csatlakozni a gyógynövényismereti túrához is lesz, amelynek témája: a tavaszi megújulást segítő növények.

Iparművész irányítja a festést

Őriszentpéter - A művelődési házban szombaton 14-től kézműves műhelymunkát szerveznek az érdeklődőknek. Tivadar Éva muravidéki tanárnő és népi iparművész irányításával igazi viaszos technikával lehet tojást festeni.

Jubilál a fesztivál

Táplánszentkereszt  - Tizedik alkalommal rendezik meg a Vas-Film függetlenfilmes fesztivált április 12-13-án. A hivatalos megnyitóra a Jókai Mór Művelődési Központban kerül sor április 12-én, szombaton 10 órakor. A főszervező Meskó Krisztián köszönti a közönséget, bemutatva a zsűrit. Idén Erdélyi János és Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Török Gábor filmtanár értékeli a beküldött filmes dolgozatokat. Az első nap Nagy Róbert-Horváth Gergely Galeta kertje című versenyfilmjével indul és késő este Boros Ferenc-Horváth Zoltán-Kozma Gábor Napfényember című alkotásával zárul. A program másnap folytatódik, a zsűri vasárnap este 19 órakor hirdeti ki az eredményt. A fesztivál ideje alatt látogatható A VAS-FILM 10 éve fotókon című kiállítás.

Sári bíró előadás a református körben

Felsőőr - A Felsőőri Református Ifjúsági Olvasókör Móricz Zsigmond Sári bíró című darabját állította színre. Az előadás a református egyház felsőőri (Oberwart) dísztermében még két alkalommal, így április 12-én este fél 8-kor és április 13-án este 6 kor tekinthető meg.

Falunézés és határjárás lesz

Gyöngyösfalu - Szombaton délután falunézés, délután határjárás lesz. A délelőtti programot Iskl Gergő vezető, találkozó 10 órakor a falu vasúti megállójában. A délutáni határjárás a pösei részen lévő Szent Márton-templomtól indul Orbán Róbert vezetésével.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt!

 

ÁPRILIS 11.

Dübörög a rockzene

Szombathely - Ezen a hétvégén is folyamatosan a rockzenétől lesz hangos a megyeszékhelyen a Végállomás Klub. Április 11-én, pénteken érkezik a Végállomásba az Invader, a Revans Rock Band, valamint a Mokka Tribute Band. A kapukat este nyolc órakor nyitják ki. Másnap, április 12-én délután fél háromtól pedig a szezonnyitó motoros felvonulás kísérőprogramjaként a Red Rockets dönget a kerthelyiségben. Szintén szombaton este nyolc órától pedig a Holtidő és a Velvet Moon veszi birtokba a színpadot és csap majd a húrok közé.

Egyetemi nyílt nap középiskolásoknak

Szombathely - Érdekes előadásokkal és kísérletekkel várják a szervezők főképp azokat a középiskolás diákokat, akik érdeklődnek a természet-tudományos tárgyak iránt. Pénteken 14 és 18 óra között az egyetem C épületének több pontján számos program, előadás, kísérlet közül választhatnak a továbbtanulás előtt álló fiatalok.

Megyei borverseny óborokkal is

Kőszeg - A Szent György-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház április 11-én rendezi meg a Vas megyei borversenyt. Az idén első ízben nem csupán az évjáratos borok megmérettetésére kerül sor, hanem az óborok is versenyezhetnek.

Fiatalok kulturális fesztiválja

Celldömölk - Április 11-én 15 órakor kezdődik a Diák-Szín-Tér című ifjúsági kulturális fesztivál a KMKK színháztermében.

Kresznerics könyvtár, versfolyam

Celldömölk - A KMKK Németh Tibor vezetésével működő Kresznerics könyvtára az idén rendhagyó módon szeretné emlékezetessé tenni József Attila születésnapját, április 11-ét, a költészet napját: „Eddig mindig költők és irodalomtörténészek meghívásával és előadásaik meghallgatásával tisztelegtünk az irodalmi ünnep előtt. Ezúttal szeretnénk, ha a városunkban és környékén élő emberek lennének a vendégeink."A tervek szerint április 10-én, az ünnep előestéjén 17.30-tól mindenki elmondhatja, fölolvashatja kedvenc szerzőjétől azt az egy kedvenc költeményt az érdeklődők nyilvánossága előtt. Jelentkezni lehet április 8-án 17 óráig személyesen a könyvtárban – vagy a [email protected] e-mail címen, esetleg a 06-70/338-3065 telefonszámon.

Költészet napja lesz a Színházban

Szentgotthárd - Április 11-én, 17 órakor a Színházban költészet napi rendezvényre várja a Pannon Kapu Kulturális Egyesület az érdeklődőket. Köszöntőt mond dr. Haragh László. Fellép Szentgotthárd Város Vegyeskara és Kovács Miklós.

Radnóti emlékére

Körmend - Radnóti Miklós mártír költőre és a holokauszt 70. évfordulójára emlékezve rendeznek szavalóversenyt. Amint azt Mecsériné Doktor Rozália könyvtárvezető a rendezők nevében elmondta, az eseményre április 11-én pénteken, a költészet napján kerül sor. Helyszín a Faludi Ferenc Könyvtár. A jelentkezések már beérkeztek, mégpedig három kategóriában: általános iskolai tanulók, középiskolások és felnőttek versenyezhetnek egy szabadon választott Radnóti költeménnyel. A szervezésben részt vesz a Csaba József Honismereti Egyesület és a Körmendi Gimnázium Öregdiákok Közhasznú Egyesülete is, dr. Vörös Ottó elnök vezetésével. A szervezők elmondták, hogy nagy érdeklődést keltett a szavalóverseny és azt is, hogy minden egyes szereplőt jutalomban részesítenek.

Az Egészség Hét zárása

Vasvár - A MÉRTÉK Egyesület a „Családi Erőforrás Központ a vasvári térségben" című projekt Egészség Hét rendezvénye pénteken ér véget Licskainé Stipkovics Erika előadásával 17.30-tól a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Rajzpályázat a költészet napjára

Boba - A Napsugár Általános Iskola a hagyományos irodalmi verseny mellé rajzpályázatot is hirdetett az idén a költészet napjára. A pályázati díjkiosztót, valamint a mese-, versmondóversenyt és a József Attila életére alapozott „játékos vetélkedőt" április 11-én rendezik meg az iskolában, Délelőtt 10 órakor Devecsery László találkozik a gyerekekkel, az író-olvasó találkozó a Berzsenyi könyvtár támogatásával valósul meg.

 

ÁPRILIS 10.

Emlékezés a doni frontra indulásra

Szombathely - Koszorúzással, mécsesgyújtással emlékeznek a szombathelyi III. hadtest csapatainak a doni frontra indulására a szombathelyi vasútállomáson április 10-én délután fél hatkor. Beszédet mond dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője.

Kiállítás a katyni háborús bűnökről

Szombathely - Katyn – Tömeggyilkosság, politika, erkölcs címmel nyitnak kiállítást április 10-én, holnap 17 órakor a szombathelyi Képtárban. Köszöntőt mond dr. Puskás Tivadar polgármester, valamint Csapláros Andrea megyei és városi múzeumigazgató, Cebula Anna a Képtár igazgatója. Az április 27-ig megtekinthető kiállítást Roman Kowalski lengyel nagykövet nyitja meg, közreműködik Laki Sarolta és Paulik Lídia . A katyni mészárlás áldozatainak emléket állító dokumentumokat varsói történészek készítették.

Ki mit tud? időseknek

Szombathely - Vas megye és Szombathely nyugdíjasainak szövetsége április 10-én, csütörtökön reggel 9 órától a zarkaházi Szily-kastélyban rendezi meg Ki mit tud? vetélkedőjét, amelyre április 8-áig várják a nyugdíjasok jelentkezését Szombathelyen, a Kisfaludy utca 1. szám alatti irodában. Ének kategóriában (népdal, magyar nóta, műdal, cigánydal, táncdal, nosztalgia dal, operett, operabetét), hangszer kategóriában (hegedű, tangóharmonika, furulya, citera, szájharmonika), vers és próza kategóriában (versmondás, monológ, mesemondás, viccparádé), tánc (szóló, duó, trió) és úgynevezett egyéb kategóriában (bűvészkedés, kisebb létszámú jelenetek) vetélkednek az idősek.

Legújabb fitnesz trendek a KERT-ben

Szombathely – A Közép-Kelet Európai Rekreációs Társaság (KERT) helyi csoportjának következő rendezvényére április 10-én várják az érdeklődőket. A Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtárának konferenciatermében öt órakor kezdődik a program. Az előadás témája a trendkreáció II. A legújabb fitnesz trendeket Bíróné Ilics Katalin tanársegéd ismerteti.

Üvegfények címmel nyílik kiállítás

Szombathely – Dr. Havassyné Andorfi Rozália kiállítása nyílik a Berzsenyi Dániel Könyvtárban kiállítótermében Üvegfények címmel április 10-én 17 órakor. Bevezetőt mond Márta Magdolna rajztanár.

A Tarisznyások Petőfi-műsora

Szombathely - A Tarisznyások együttes „Szabadság, szerelem" címmel állított össze verses-zenés műsort Petőfi Sándor emlékezetére. A műsor bemutatójának a költészet napja alkalmából ad helyet a Berzsenyi Dániel Könyvtár április 10-én (csütörtökön) 17.30-tól. az esemény társszervezője a Polgári Egyesület Szombathelyért.

Oladon: Kanadai képeslapok

Szombathely - Kanadai képeslapok címmel nyílik kiállítás Devecsery László fotóiból – amelyek szerző téli kanadai látogatása idején készültek – április 10-én (csütörtökön) 17 órakor az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola galériáján (Simon István utca 4.) dr. Takátsné dr. Tenki Mária kulturális tanácsnok ajánlásával. Az eseményen közreműködik Szerémi Zoltán színművész és Korponay Zsófia színész, a WSSz társulatából.

Ünnepelik majd a költészet napját

Kőszeg - „A vers mindenkié!" címmel költészet napi zenés műsort rendez a Chernel Kálmán Városi Könyvtár április 10-én, csütörtökön 17 óra 30 perctől. Különböző korosztályok – az óvodástól a nyugdíjasig – verskedvelő képviselői mondják el egy-egy magyar költő versét.

 

ÁPRILIS 9.

Szünetel az orvosi rendelés

Szombathely - Szerdán Szombathely város és városkörnyéki felnőtt háziorvosainak rendelése, továbbképzés miatt szünetel. A betegek ellátása a központi orvosi ügyeleten történik, a Szombathely, Sugár út 1. szám alatt.

SzínházSzerda Mohácsi Jánossal

Szombathely - Április 9-én 17 órakor a Cafe Frei-ben: SzínházSzerda-délután. Jordán Tamás Mohácsi Jánost, a WSSz Caragiale-bemutatójának rendezőjét kérdezi. Így készül a Zűrzavaros éjszaka.

Slam Poetry lesz, határokkal

Szombathely - A Savaria Slam Poetry április 9-én tartja estjét 19 órától a Pistons Pubban. Utána verseny lesz, témája a Határok.

Az orvosi rendelés szünetel

Kőszeg - Szerdán Kőszegen és környékén a háziorvosok rendelése, továbbképzés miatt szünetel. A sürgős esetek ellátása az ügyeleten történik, a Rákóczi F. utca 19. szám alatt.

Verses délután a könyvtárban

Celldömölk - „Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni..." címmel kezdődik verses délután április 9-én 18 órakor a KMKK galériájában: Némethné Őri Irma és barátai magyar költők verseiből válogatnak.

Répce Galéria: emlékkiállítás

Répcelak - A 115. tárlatnyitójára invitálja a Nyitott Tér Kulturális Egyesület a képzőművészet iránt rajongókat. Április 9-én délután hat órakor ajánlja az érdeklődők figyelmébe Tóth Csaba festőművész, főiskolai docens, a kiállítás kurátora Pirchala Imre (1904-1984) alkotásait. A Répce Galéria emlékkiállításának apropója a festőművész születésének és halálának kerek évfordulója. Az ELŐTÉR-ben Németh Erika 7. osztályos tanulói munkáit lehet megtekinteni. A tárlatnyitón közreműködnek a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai.

 

ÁPRILIS 8.

Oladi Simon Napok

Szombathely - A hagyománnyá vált Olad – Simon napokat április 8-tól 11-ig rendezi meg Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola (Simon István Utcai Általános Iskolája). A programsorozat április 8-án, kedden 13 órakor, Rettegi Attila intézményvezető köszöntőjét követően, kiállítás megnyitókkal kezdődik az általános iskola aulájában: „Szombathely a mi városunk" címmel helytörténeti kiállítás nyílik, amelyben sokak érdeklődésére számot tartó osztályévkönyvek is szerepelnek. Lesz ízelítő az osztályok helytörténeti projektnap keretében készített élményanyagából, az országos József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró Pályázat elmúlt 20 évéből összeállított emlékeiből. Megnyitó beszédet mond: Czenki Zsuzsanna, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatóhelyettese. A nap programjában a Vas megyei német nyelvi szépkiejtési verseny is benne van, amely 14 órakor kezdődik. Április 9-én, szerdán 13.30-tól kerül sor az Olad – Simon Kupa városi teremlabdarúgó tornára. 14 órakor folytatódik a megyei szépkiejtési verseny, de most angol nyelven. 16 órakor Öveges professzor emléke előtt tisztelegve fizikai kísérleteket mutatnak be a tanulók. Április 10-én, csütörtökön 13.30-kor az iskolai napközis fesztivál gyermekprogramjára kerül sor, melyet 14 órától megyei gyöngyfűző-gyöngyszövő verseny követ. A rendezvénysorozat április 11-én, pénteken, a költészet napján, jubileumi programmal folytatódik – József Attilától vett mottóval: „Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz, A vén Duna karcsú gőzösökre gondol, Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik Mezei szagokkal a tavaszi szél". 20 éves a róla elnevezett országos mese-, vers- és novellaíró pályázat, amelynek jubileumi díjkioosztó ünnepségét 13.30-tól rendezik, valamint bemutatják az „Örök Szép" című gyermek-, ifjúsági - és pedagógus írók antológiáját.

Bécs a múlt századfordulón

Szombathely - „Mielőtt kialszanak a fények... Bécs az első világháború előtti években" címmel nyílik kiállítás kedden 15 órakor a SEK Berzsenyi téri épületében, az Osztrák Könyvtárban. A német és magyar nyelvű vándorkiállítás a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával érkezik Szombathelyre, hogy közelebb hozza a múlt századfordulót, amikor különleges szellemi pezsgés jellemezte a Monarchia fővárosát: ekkor alkotott, dolgozott többek között Klimt, Schiele, Freud, Musil – az erősödő nacionalizmus és antiszemitizmus árnyékában. A kiállítást Horváthné dr. Molnár Katalin elnök-rektorhelyettes és dr. Katona Attila történész, a pedagógus kar tudományos dékánhelyettese ajánlja a közönség figyelmébe.

Jótékony muzsika

Szombathely - A művészeti szakközépiskola ének- és zenekara jótékonysági koncertet ad. A művészeti szakközépiskola ének- és zenekara hagyományos tavaszi jótékonysági hangversenyét április 8-án a szentmise után, 18.30-kor tartja a szombathelyi egyházmegyei Karitász szervezésében, a szőllősi Jézus Szíve-templomban (Hunyadi út). A műsor a nagyböjthöz igazodik. Michael Haydn két nagyheti motettája és Joseph Haydn „A Megváltó utolsó szavai" című művének két tétele mellett egy igazi ritkaság, a 19. század 2. felében Magyarországon közkedvelt egyházzene-komponista, Robert Führer (1807-1861) egy remekművét, a Krisztus a kereszten című passiókantátát adják elő az iskola énekes szólistái, ének- és zenekara. A Michael Haydn-motettákat két diák, Szabó Zsófia és Hercz Balázs, a Joseph Haydn-mű tételeit a Liszt-díjas Kalló Zsolt, a kantátát Paulik Ákos vezényli. A belépés ingyenes, adományokat halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek taníttatására a helyszínen köszönettel fogadnak.

Szívügyük az egészségük

Szombathely - A Vas Megyei Szív Egyesület egészségügyi szűrést rendez április 8-án (kedden) 17 órától a Zanati Közösségi Házban „Szívügyünk az egészséges ember" mottóval. Lesz koleszterin-, vércukor- és vérnyomásmérés, s tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők.

Ismét Bájoló a könyvtárban

Szombathely - Az égig érő ballonkabát címmel folytatódik a Bájoló című sorozat a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, ahol Rozmán Kristóf és Varga Richárd tart irodalmi estet kedden 17 órától.

Grecsó Krisztiánnal a Nádasdy-várban

Sárvár - Legelső sikerei színhelyére tér vissza Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, az Élet és Irodalom rovatvezetője, aki középiskolásként a sárvári diákírók, diákköltők találkozóján még ígéretes költőként hívta föl magára a figyelmet, aztán két verseskötete is megjelent, de hamarosan egyre jelentősebb prózaíróként aratott és arat szakmai és közönségsikereket (például Pletykaanyu, Mellettem elférsz). Ezúttal a közelgő költészet napja alkalmából kapott meghívást a Nádasdy-várba: Grecsó Krisztiánt április 8-án 17 órától Markó Péter kérdezi.

Filharmónia előadás diákoknak

Szentgotthárd - Filharmónia előadások diákoknak – az Aranypajzs együttes műsora a Színházban április 8-án.

Intarziaképek lesznek a kastélyban

Körmend - Április 8-án a kastély színházában „Intarziaképek a Batthyány-kastélyban” című kiállítást nyitják meg az alkotók: Linka Sándor, Honich Imre, Varga Robin, az Intarziakészítők Országos Egyesülete tagjai. Köszöntőt mond Pálóczi Zsuzsanna igazgató-helyettes.

 

ÁPRILIS 7.

Szabadegyetem, folytatás a SEK-en

Szombathely - Genius Savariensis Szabadegyetem előadásainak továbbra is a SEK Berzsenyi téri D épülete ad helyet. A kultúrtörténeti kurzus április 7-én (hétfőn) 16.30-kor Tóth Péter „Édes néném..." – Mikes Kelemen, Kultsár István és Szombathely című előadásával folytatódik (ez lesz a negyedik alkalom). Április 8-án 18 órakor következik PhD. prof. dr. Pusztay János A magyar nyelv eredetéről – másképpen című sorozatának tizedik előadása. Április 10-én 18 órakor kezdődik A Nyugat-Dunántúl néprajza című kurzus harmadik előadása: dr. Gráfik Imre néprajzkutatót hallhatják az érdeklődők. A belépés valamennyi előadásra ingyenes.

Hétfőn borverseny lesz

Kőszeg - A Kőszegi Borbarátok Egyesülete a Kőszeg és környéke, Vaskeresztes és környéke hegyközség támogatásával borversenyt szervez. A borversenyre Kőszegen és Kőszeghegyalján termett borokkal lehet nevezni fajtánként két darab hét deciliteres palackkal. Nevezni április 7-én, hétfőn 16-18 óráig lehet a Kőszegi Borok Házában. A borversenyt még ugyanazon a napon 18 órától rendezik meg, erre várják a versengő gazdákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!