Programok

2014.08.25. 09:09

Programok, rendezvények Vas megyében augusztus 25-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 25-től. Böngésszen, és válogasson!

SZEPTEMBER 12.

Nyílt napok a madárvártán

Tömörd - Az Őrségi Nemzeti Park nyílt napokat szervez a madárvártán a Chernel István egyesülettel, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem természettudományi karával szeptember 12-14-én, Természetvédelem a gyakorlatban címmel.

 

SZEPTEMBER 8.

Lelkészi értekezlet, tisztújítás előtt

Őriszentpéter - Lelkészi értekezlet tart az Őrségi Református Egyházmegye szeptember 8-án 10 órakor a művelődési házban. Az értekezleten egyebek mellett kijelölik a tisztújító jelölő egyházmegyei közgyűlés időpontját, előkészítik a reformáció ünnepnapjára tervezett istentiszteletet.

SZEPTEMBER 7.

História futás  vasárnap

Kőszeg - A kőszegi ostrom 482. évfordulója tiszteletére az idén is megrendezik a História futást, amelyen picik és profik is részt tudnak venni, mert több kategóriában lehet nevezni. Szeptember 7-én, vasárnap az egyik, nyilván a legnépszerűbb kategória az 1532 méteres utcai tömegverseny lesz. Várják a gyerekeket is, a Pici korcsoport 500 méteres utcai távon veszhetnek részt, a nagyobbak 1250 méteresen több korcsoportban, a harmadik kategóriában felnőttek versenyeznek 9 ezer méteres távorn Kőszeg utcáin.

SZEPTEMBER 2.

Zsirai Őszi Napok

Zsira - A Zsirai Őszi Napok alkalmával a hagyományok szerint a nagyközönség is betekintést nyerhet a fogyatékosok otthona életébe. Szeptember 2-án kiállítás nyílik, 3-án megrendezik a XXII. Homokszobrász Fesztivált ezúttal A technika csodái címmel. A fesztivál országos hatósugarú, meghívásos alapon működik. Az alkotásokat zsűri értékeli. 4-én a hit napja , 5-én egészség- és sportnap következik, 6-án Ady-estet tartanak, 11-étől 13-áig a zsirai foglalkoztató-centrumban tanácskozást szerveznek, ahova Romániából (Sepsiszentgyörgy) és Szlovákiából (Ekcs, Medve) is érkeznek vendégek: a zsiraihoz hasonló intézmények munkatársai. A programsorozat szokás szerint szeptember 14-én a magyar dal megünneplésével ér véget.

 

AUGUSZTUS 31.

Elektromos Kupa horgászverseny

Lukácsháza - Az Elektromosok Sporthorgász Egyesület vasárnap Lukácsházán, az Abért II. tavon rendezi egyesületi horgászversenyét, amelyre minden horgásztársat vár – az Abért II. tó először ad otthont a hagyományos versenynek a Csónakázótó helyett. Nevezni 6 órától 6.20-ig a helyszínen lehet. a verseny 8-tól 12 óráig tart. A szervezők ifi, hobbi felnőtt, felnőtt versenyhorgász kategóriákban írtak ki küzdelmet.

 

AUGUSZTUS 30.

K1 és full contact - Rangos harcművészeti gála Szombathelyen

Szombathely - Az év legszínvonalasabb nemzetközi K1 és full contact harcművészeti gálájának ad otthont augusztus 30-án a vasi megyeszékhely. A szombathelyi Skorpió Box Club és a budapesti Titán Kick-Box SE szervezésében – a Magyar Kick-Box Szövetség támogatásával – augusztus 30-án szombaton, 19 órás kezdéssel a Four G Autószervíz (Minerva utca 2) ad otthont a „Hurricane Fight 2014" elnevezésű nemzetközi K1 és full contact harcművészeti gálának. Magyarország, Ausztria és Németország legjobb harcosai küzdenek meg egymással. Olyan nevek lépnek szorítóba, mint például a World Combat Games-győztes Görbics Gábor, vagy a WAKO Pro K1 világbajnok, a szintén magyar színekben versenyző Habash Antoine. A küzdősportok kedvelői osztrák–magyar válogatott mérkőzéseken is szurkolhatnak, de bemutatkoznak a gálán a Skorpió BC ifjú reménységei is. A rendezvény rangját jelzi, hogy a Sport1 televízió élőben közvetíti az erőpróbát. A gálára a belépés ingyenes – ám limitált. A magyar színeket Elszaszer Dávid, Laszák Zoltán, Szabó László, Spéth Norbert, Géczei Róbert, Fábián Kristóf, Horváth László, Balajti Bianka és Horvát Anita képviseli a küzdőtéren.

Klasszikus punk-rock

Szombathely - A hazai punk-rock színtér egyik legendája, a nyolcvanas évek elején indult Kretens lép fel szombaton este a Végállomásban. Az a zenekar, amely tevékeny részese volt a magyarországi zenei közízlést alapjaiban megreformáló underground hullámnak, s amely csapatnak jelentős szerepe volt abban, hogy a lázadó, rendszer- és társadalomkritikus szemléletmód a könnyűzenében is teret nyerhessen. A Kretens, valamint kortársai jelentőségére Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is felfigyeltek, olyannyira, hogy a mértékadó New York Times című lap a kelet-európai punk mozgalomról szóló írását tartalmazó számának címlapja a Kretens frontemberének, Hemünek, vagyis Horváth Attilának fotójával jelent meg. Az egykori punk-rock legenda ez évben újra vállal fellépéseket, a szombathelyi koncertjük előzenekarai a Liberal Youth és a Hammer City lesznek. A koncert kilenc órakor kezdődik.

Szingli parti

Szombathely - Szombathelyen, a Sláger Mulatóban szombat este szingli partit tartanak.

Szabadtérin

Kőszeg - Kőszegen, a Kistompa Kocsmája melletti szabadtéri színpadon szombat este nyolc órától a helyi kötődésű Szakadék zenekar, valamint a szombathelyi Soulution mutatja be műsorát.

Gyerünk a majorba!

Sárvár - Középiskolás diákok szerveznek családi napot a Vadkert Majorban augusztus 30-án, szombaton. A Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-hez tartozó Vadkert Majorba meghirdetett családi nap különlegessége, hogy azt egy négy középiskolásból álló projektcsoport szervezi. A fiatalok a fertődi Porpáczy Aladár Szakközépiskola és egy frauenkircheni (fertőboldogasszonyi) iskola közös, magyar-osztrák pénzügyi-számviteli képzésén vesznek részt, és az osztrák érettségi feltétele egy rendezvény megszervezése.A családi nap 14 órakor Kondora István polgármester köszöntőjével kezdődik. A résztvevőket kézműves foglalkozásokkal, kirakodóvásárral várják, sok más mellett lesz légvár, arcfestés, tombola, fellép többek között az Angelicus kórus, a Ma mint Ti csoport, a Pápai Musical Stúdió, és Mutyi bohóc is megérkezik a majorba.

Vadászok a várban

Sárvár - Új helyszínen, a Nádasdy-várban rendezik meg az idei Vas megyei vadásznapot. Az augusztus 30-ai ünnepen tesznek fogadalmat az ifjú vadászok. A vasi vadászok 10 órakor kezdődő ünnepén Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszönti a résztvevőket, akiknek a rendezvényt befogadó város polgármestere, Kondora István is tartalmas és kellemes időtöltést kíván. A megnyitón beszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő és dr. Jámbor László, az OMVK elnöke. A hagyományokat követve ökumenikus Hubertus misével, majd az ifjú vadászok fogadalomtételével folytatódik a program. A megyei vadásznapon vehetik át elismerésüket és kitüntetésüket a legkiválóbb sport- és hivatásos vadászok, és a Vas Megyei Diana Vadászhölgy Klub által meghirdetett gyermekrajzpályázat eredményeit is kihirdetik. Szakmai és szórakoztató programokat is kínálnak a szervezők: lesz katasztrófavédelmi, vadászkutya-, munkakutya- és íjászbemutató, fellépnek a vasi és a soproni vadászkürtösök, a sárvári mazsorettek, a Kanona Band, a kemenesmagasi citerazenekar, a Regös együttes. 14 órakor sörivóversenyre várják a jelentkezőket, 17.30-kor kiderül, ki főzte a legfinomabb vadételt, kihirdetik a bor-, a pálinka- és a lövészverseny eredményeit, 18 órakor Varga Miklós ad koncertet. Trófea- és rajzkiállítás, vadászfestők tárlata, terepjáró-bemutató, virtuális lövészet, kézművesvásár is színesíti a programot.

Rockzene a domboldalon

Sitke - Közel három évtizedes múlttal rendelkezik a Sitkei Rockfesztivál, az elsőt 1986-ban még jótékonysági céllal, a település kápolnájának felújítása érdekében szervezték meg. Azóta a kápolnát már sikeresen helyreállították, ám a jól bejáratott fesztiválból hagyomány lett. Az idei már a 28. alkalom, amikor zene dübörög a domboldalon. A szombaton délután két órakor kezdődő rendezvény fellépői: a Soulwave, a Karak, a Pair O'Dice, Meggie és zenekara, a Kalapács, az Ismerős Arcok, a Lord az EDDA és az Ossian lesznek.

Vida Rock Band koncert

Meggyeskovácsi - Ünnepi koncertet tart a vasi községben a Vida Rock Band, a dallamos hard-rockot játszó csapat névadó basszusgitárosa, Vida Ferenc szombaton lesz 65 esztendős. Ebből az apropóból kapott meghívást a zenekar a meggyeskovácsi falunapra, ahol a szórakoztató és folklór programok után, este nyolc órakor lépnek színpadra. A Lord egykori alapító tagja által 2007-ben létrehozott Vida Rock Band közben már a harmadik albumán dolgozik, az arra szánt dalok jórészt teljesen összeálltak, vagyis a tagok ígérete szerint hamarosan a stúdiófelvételekre is sor kerülhet. Az album megjelenéséről azonban még nincs infó.

Mulatós

Püspökmolnári - Püspökmolnáriban szombat este kilenctől Éder Gábor és Monita közreműködésével tartanak nyárzáró bulit.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében. Részletek itt!

 

AUGUSZTUS 29.

Megrendezik a paprika napját

Szombathely - A Zöldségtermelők Országos Szövetsége a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel, az Innofresh Nonprofit Kft-vel, valamint a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével közösen immáron harmadik alkalommal szervez szakmai konferenciát és bemutatót „A magyar paprika napja” címmel augusztus 29-én Szentesen.

Sztárokkal a gólyatáborban

Szombathely - Mega retro party-val folytatódik a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának gólyatábora, péntek este nyolctól olyan előadók váltják egymást a színpadon, mint a Kerozin, a Sub Bass Monster, a Groovehouse vagy Kozmix. Szombaton ugyanitt a hazai rockzenei színtér egyik meghatározó zenekara, a soraiban három őstagot is tudó Piramis ad koncertet, majd D.J. Shepard szórakoztatja a közönséget. A háromnapos program csütörtökön kezdődött, s bár a gólyatábor elsősorban a leendő egyetemistáknak szól, az esti koncertekre, valamint az éjfélkor a Bányában kezdődő after partykra mindenkit várnak.

Nyárzáró

Szombathely - Szombathelyen a Pistons Pubban péntek este kilenc órától az Újvilág Utca és az Eufória zenekarok tartanak nyárzáró koncertet.

Party

Szombathely - Szombathelyen, a Cabana Gardenben péntek este a Magic Friday nyárzáró programja keretében a One Like Two D.J. csapat, Whitenegro, Thomas Sewing, valamint D.J. Roland szórakoztatja a közönséget.

Natúrparki herba parti

Kőszeg - Gyógynövény nagyhatalom vagyunk, de ismerjük-e eléggé őket? Az Írottkő Natúrpark segít ebben. Ingyenes gyógynövény ismeretterjesztő előadássorozat indul augusztus végén, erre jelentkezni az Írottkő Natúrparkért Egyesületnél lehet. A résztvevők először augusztus 29-én találkoznak, egy terepgyakorlaton ismerhetik meg a legfontosabb herba drogot adó gyűjtött gyógynövényeket. Megismerhetik a virág és termésdrogot adó gyűjtött gyógynövényeket, gazdasági jelentőségüket, a gyógynövények szárítását, tárolását, a lepárlás jelentőségét és sok minden mást.

Ostromopera, ősbemutató

Kőszeg - Ritkán mutatnak be Magyarországon kortárs operát. Még ritkábban mutatnak be magyar kortárs történelmi operát, de még sosem mutattak be történelmi kortárs operát, amit fúvós zenekari kísérettel írtak. Ez történik Kőszegen augusztus végén, amikor Szilágyi Miklós és Horváth György Tibor „Ostrom Opera – Kőszeg 1532” című operáját viszi színre a Kőszegi Várszínház. Az opera az 1532-es várostrom utolsó két napját dolgozza fel, pont az évfordulón, augusztus 29-én és 30-án tartják a két előadást. Vezényel: Szilágyi Miklós, rendező: Znamenák István.

Hétvégi sportműsor Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében. Részletek itt!

 

AUGUSZTUS 27.

Amikor elindul a Zaporozsec

Szombathely - A Zaporozsec zenekar vadonatúj videóklipjének premierjét augusztus 27-én délután rendezik meg az Agora – Savaria moziban. A dal már debütált az országos rádiókban, az új videoklip pedig egy történetet mesél el, amelynek főszereplői: Takács Róza Csenge gyermekszínész, aztán luckeY Minecraft videóblogger, valamint Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója – akinek életeleme a játék, úgyhogy ezt a felkérést is örömmel vállalta. A klipforgatáson csaknem ötven középiskolás diák szerepelt statisztaként, ők az ország különböző településeiről és a határon túlról érkeztek. A fő kérdés persze úgy szól, hogy vajon mi köze van a szerelemnek a fizikához. A Zaporozsec zenekar azt ígéri, hogy augusztus 27-én délután minden a világon kiderül.

Tisztelt hazudozó!

Szombathely - Aki a kőszegi vendégjátékról lemaradt, most pótolhatja: mindjárt Szombathelyre is eljön a Tisztelt hazudozó! Jerome Kilty Tisztelt hazudozó! című népszerű levéldrámájából Valló Péter rendezett előadást a budapesti Város Színházban, Molnár Piroskával és Jordán Tamással a főszerepben. Bernard Shaw 40 éven át – 1899-től 1939-ig – levelezett az ünnepelt színésznővel, Mrs. Patrick Campbell-lel, aki a Pygmalion ősbemutatóján Elizát játszotta. Kettejük levelezése tárul elénk, Nádasdy Ádám fordításában.

 

AUGUSZTUS 25.

Mesterkurzus zongoristáknak

Szombathely - A Piano Bébi Alapítvány augusztus 25-30 között rendezi meg zenei táborát a zongorista növendékek és az improvizatív zene után érdeklődő fiataloknak. A rendezvény célja a fiatal, tehetséges zongorista tanulók elméleti és gyakorlati ismereteinek, tapasztalatainak bővítése és további szakmai fejlődésük elősegítése. A zenei tábort Szombathely város önkormányzata, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Intézete támogatja. A mesterkurzus tanárai: Eckhardt Gábor zongoraművész, a rendezvény művészeti vezetője (Budapest), Márkus Tibor jazz zongoraművész (Budapest), Papp Rita zongora- és csembaló művész (Kecskemét), Bujdosóné Csáki Edit tanszakvezető tanár (Kecskemét), Both Ágnes zongoratanár (Szombathely), Bognár Rita zongoratanár (Szombathely).

 

KIÁLLÍTÁSOK

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Víz alatt – múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tengerben. Megtekinthető szeptember 30-áig. Falu az Adrián – Isztria néprajza a valóság és a turisztikai kínálat tükrében. A pazini (Horvátország) néprajzi múzeum vendégkiállítása a kereskedelem, a gazdálkodás és az agroturizmus bemutatásával nyújt ízelítőt az Isztria borkultúrájából. A tárlat szeptember 14-éig látogatható.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: a Képeslevelezőlapgyűjtők országos kiállításának anyaga szeptember 2-áig látogatható.Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa-bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). Üdvözlet az Adriáról! kiállítás a Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a „boldog békeidők”, illetve a második világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából ad ízelítőt. A kedvelt tengerparti fürdőhelyek, nyaralások hangulatát szombathelyi polgárok korabeli viseleteivel, tárgyaival, fényképeivel idézzük meg. A tárlat szeptember 30-áig látogatható.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Sólepárlás az Adrián címmel kiállítás nyílott, amely november 9-éig tekinthető meg. Szombaton 10–17 óráig Zidane Szombathelyen! I. Szombathely Open – szabdtéri gombfoci varázs. 10–12 óráig bemutatók, kamarakiállítás, szakértői konzultáció dr. Gráfik Imre néprajzkutatóval, gombkészítés a bognárműhelyben, filmvetítés. 12–17 óráig helyszíni nevezésű nyílt gombfoci-bajnokság, 11-es rúgó verseny.

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Tengerre magyar! – Fiume magyar emlékezete. Skultéty Csaba gyűjteménye. „Tengerre magyar!” – hangzott Kossuth Lajos felhívása, felidézve azt az időt, amikor még magyar hajók horgonyoztak az Adriai-tenger kikötőjében. Fiume az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötője, a Szent Korona legszebb gyöngyszeme volt. A hajófedélzetet imitáló kiállítás a város egykori pezsgő életét mutatja be, Skultéty Csaba több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően korabeli dokumentumok, tárgyi emlékek, makettek és hajóberendezések segítségével. A tárlat szeptember 28-áig látogatható. Múzsám, Adria – A Szombathelyi Képtár kortárs képzőművészeti kiállítása adriai inspirációkra készült alkotásokból válogat. A festményeken és installációkon felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata, a tengerbe beékelődő Isztriai-félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre. A kiállítás augusztus 31-éig megtekinthető. Derkovits Gyula születésének 120., halálának 80. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő A Szombathelyi Derkovits Kör Története, Az 1948-1953 közötti időszak című kiállítás szeptember 28-áig tekinthető meg. Morvay László halálának 10. évfordulója alkalmából, „Tűzben járt vala” címmel az emlékkiállítás október 26-áig látogatható.

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Út az Adriához – a Mediterráneum vonzásában; Örökzöld szentély – az Adria növényvilága. A kiállítás ízelítőt ad az egykor Savariában élt rómaiak életmódjából és kapcsolataiból, a mediterrán világból, amelyből a Borostyánút mentén fekvő városok közül talán éppen Savaria kapta a legtöbbet. Az Iseumban az Adria partvidékének jellegzetes őshonos és mediterrán növényei is láthatók. A kiállítás október 5-éig tekinthető meg.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.Katonatörténeti kiállítás (Nagykar u. 1-3.): az Osztrák Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai című kiállítása naponta 9–17 óráig megtekinthető a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskolában.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!