Programok

2015.08.30. 17:37

Programok, rendezvények Vas megyében augusztus 31-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 31-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

SZEPTEMBER 18.

Orvossal indul a teadélután

Vép – Útjára indul a Közéleti Teadélután programsorozat. Idén az első vendég szeptember 18-án (péntek)18 órakor a vépi származású Dr Sámson Zoltán belgyógyász orvos lesz.

SZEPTEMBER 12.

Dr. Várszegi Asztrik ünnepi miséje

Celldömölk – Szeptember 12-13-án rendezik meg Celldömölkön a kismáriacelli főbúcsút. Szeptember 12-én 16 órakor kezdődik a diákok szentmiséje a kegytemplomban, körmenettel. Aztán következik a zarándokok fogadása. A főbúcsú ünnepi szentmiséje 18 órakor kezdődik, aztán körmenet. Az ünnepi szentmisét dr. Várszegi Aztrik pannonhalmi főapát mutatja be. 21 órakor Egymásra hangolva címmel Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész-házaspár ad koncertet a templomban. A búcsúi nagymise szeptember 13-án 10 órakor kezdődik, bemutatja: dr. Tempfli Imre, a stuttgarti magyarok plébánosa.

Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatója

SZEPTEMBER 9.

Salköveskút - Faluház: szeptember 9-én, (szerda) 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

SZEPTEMBER 8.

Ingyenes szűrés

Zanati Közösségi Ház: szeptember 8-án, (kedd) 17 órakor a Vas Megyei Szív Egyesület szervezésében ingyenes szűrést rendeznek. Vércukor, koleszterin és vérnyomásmérésre, továbbá tanácsadásra várják az érdeklődőket.

SZEPTEMBER 5.

Hagyományőrző nap

Vaskeresztes - szeptember 5-én, (szombat) hagyományőrző nap 10 éves jubileumi felvonulással. 14 órakor köszöntők, szüreti felvonulás indulása az Alpesi Fogadó és Borháztól, a Dunaszentmiklósi Fúvószenekar vezetésével. 15 órakor hegybírói engedély kiadása a szüret kezdéséhez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. Hangulatos műsor borkóstolóval. Szüreti felvonulás a szőlőhegyre. 19 órakor vacsora a kultúrházban. 19.30-tól szüreti bál a „Lausbuben” zenekarral.

Ismét találkoznak a vasi vadászok

Sárvár – Egész napos családi programja várják a vadászat szerelmeseit 2015. szeptember 5-én. A Vas Megyei Vadásznapon többek között vadászkutya és szarvasbőgő bemutató, ökumenikus szentmise, pálinkaverseny,, valamint koncertek szórakoztatják majd a közönséget.

Búcsúztatják a nyarat a horgászok

Kőszeg – A Kőszegi Sporthorgász Egyesület horgász- és főzőversennyel búcsúztatja a nyarat a hétvégén.

Motoros és baleset–megelőzési nap

Atrium Family Center, parkoló: szeptember 5-én, (szombat) motoros és baleset–megelőzési nap. 13 órakor Motoros rendőrök és a Szombathelyi Motorosok Közhasznú Egyesülete tagjainak vezetéstechnikai bemutatója. 13.30-kor Motoros ruházat és védőfelszerelések bemutatója a Yamaha Magyar közreműködésesével. 13–14 óráig KRESZ tesztek, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset–megelőzési Bizottsága és a Toldi Autós- Motoros Iskola közreműködésével. 14 órakor Vezetéstechnikai és ügyességi verseny 15 órakor Angyal Zoltán streetfighter show (motoros akrobatikus mutatványok). 16 órakor Baleseti szimuláció, mentési bemutató. Közreműködnek: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóság, Vép–Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, OMSZ Szombathelyi Mentőállomás, OMSZ Mentőmotoros Szolgálat. 16.30-kor Tedd próbára magad egy balesetet szenvedett jármű kinyitásában hétköznapi eszközökkel, majd a profik felszerelésével is. 17 órakor Motoros felvonulás (rendőri biztosítással). A rendezvény egész ideje alatt: Látványos rendőrségi motorok, autók; Motoros vezetéstechnikai gyakorló pálya; Motor szépségverseny; Gyermek ügyességi pályák; KRESZ tesztek; Vas Megyei Baleset–megelőzési Bizottság bemutatói; Tűzoltási, műszaki mentési eszközök bemutatása; Gyermekeknek arcfestés; Bűnmegelőzési programok.

Hagyományőrző nap Vaskeresztesen

4 órakor köszöntők, szüreti felvonulás indulása az Alpesi Fogadó és Borháztól, a Dunaszentmiklósi Fúvószenekar vezetésével. 15 órakor hegybírói engedély kiadása a szüret kezdéséhez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. Hangulatos műsor borkostolóval. Szüreti felvonulás a szőlőhegyre. 19 órakor vacsora a kultúrházban. 19.30-tól szüreti bál a Lausbuben" zenekarra.

Fogyatékkal élők sportnapja a Fő téren

Szombathely – Sporttal a teljesebb életért! Ezzel a mottóval szervezi meg az Őrvidék Ház a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal karöltve az esélyegyenlőségi sportnapot, ahol az érdeklődők kipróbálhatják, milyen, ha valaki fogyatékkal élőként sportol. A program ma 10 órakor kezdődik, és a kilátogatók nem csak a különböző sportágakkal találkozhatnak, hanem akár Farkas Ágnes kézilabdás olimpikonnal, vagy a Swietelsky-Haladás VSE futsalosaival. A rendezvényt 16 óra 20 perckor a Savaria Szimfonikus zenekar előadása zárja.

SZEPTEMBER 4.

Falunap túrával, sporttal, főzéssel

Táplánszentkereszt - Szeptember 4-én (szombat) 17 órakor falutúrával indul a falunapi program a művelődési háztól. Az érdeklődők lovaskocsival és dottóval járhatják be a települést, megismerkedve a legfőbb nevezetességekkel a Szent Lőrinc-templomtól a Széll-kastélyon át a Perl-malomig. A táncdalos-rockos színpadi program 18 órakor kezdődik. Közben meccset is lehet nézni közösen a Rózsa-falatozóban: 20.45-kor a magyar és a román futballválogatott EB-selejtezőt játszik. Vasárnap lesz a főnap , falufutással, sportvetélkedővel, gyerekműsorokkal föllép a Szamóca Színház is , polgárrá fogadással, főzőversennyel, koncertekkel. Ott lesz többek között a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar. A napot tombolával kísért bál zárja.

Témafüggetlen fotókiállítás nyílik

Szentgotthárd – A Szentgotthárdi Fotóklub meghívására bemutatkozik a Sárvári Fotóklub a Színház aulájában. Ma 18 órakor nyílik a Sárvári Fotóklub Témafüggetlen bemutatkozó kiállítása. A tárlatot megnyitja dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A kiállítás megtekinthető szeptember 22-éig.

Emlékmű az elhurcoltaknak

Szentgotthárd – A Magyarországi Szlovének Szövetsége és Ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet a hortobágyi kényszertáborokba (1950-1953) elhurcolt Rábavidéki szlovének emlékére állított emlékművet. Ezt ma 17 órakor avatják fel a Szlovének Háza udvarán.

Dukai Takács Judit születésnapjára

Csepreg – Dukai Takács Judit költő – Berzsenyi Dániel sógornője – születésének 220. évfordulóját könyvbemutatóval ünnepli meg a Csepregi Olvasókör és a Savaria University Press Alapítvány. Sudár Lászlóné T. Molnár Zsuzsanna Juditból Malvina lesz című esszéregényét dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, az egyetemi kiadó vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, ő kérdezi a szerzőt is. Az est szeptember 3-án 19 órakor kezdődik a csepregi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár irodalmi kávéházában, a Csepregi Olvasókör tagjainak közreműködésével.

Molnár C. Pál a bordó szalonban

Celldömölk – A római iskola egyik legjelentősebb festőművésze, Molnár C. Pál kiállítása szeptember 13-áig, vasárnap és hétfő kivételével 9-18 óráig látható a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában, a közkedvelt „bordó szalonban”. A tárlat anyaga a család által alapított Molnár C. Pál Múzeumból került Celldömölkre.

KIÁLLÍTÁSOK

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak, a kiállítás a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét. A „selyemszálak fonalain” keresztül bemutatja a selyem alapanyagainak széles spektrumát, bepillantást nyújt a magyarországi selyemgyártás ipartörténeti kulisszáiba, felvonultatja késztermékeit, s divattörténeti palettáján a selyemtextíliákból készült történeti viseletekkel hálózza be, végül az intimitás szférájába, egy női budoárba csábítja látogatóit. A tárlat október 29-éig tekinthető meg. Si si ru kou, avagy a titokzatos selyem kiállításmegnyitó. Kínában évezredek óta ismert, féltve őrzött titok, a Római Birodalomban költséges luxusáru: a selyem. A kiállítás a selyemszövés legendák homályába vesző történetét, a textíliák sivatagokat, tengereket és hegyvidékeket átszelő útját mutatja be, egészen a Római Birodalomban történő felhasználásáig. Pannoniai példák érzékeltetik téren és időn átívelő divatját, kulturális hatásait, a selyem őskori, középkori és kora újkori felhasználását. A tárlat megtekinthető október 29-éig.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Berzsenyi Dániel Könyvtár: szeptember 4-én, (péntek) 17 órakor a Wiener Fotografien Walzer az 1860-as és 70-es évek bécsi műtermi fotográfiái címmel kiállítás nyílik. A kiállítást megnyitja: Torjay Valter művészettörténész, a tárlatot bemutatja Grégász Miklós és Mihucz Péter a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai. Zongorán közreműködik: Flier Edit. A tárlat szeptember 18-áig látogatható.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szuppán Irén textilművész ikat kiállítása nyílik. Szuppán Irén Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes és Kiváló művész élete és munkássága 1981 óta az ikat technika felfedezésére és érzékeny alkalmazására irányul. Figurális múltidéző kompozíciói mellett absztrakt és elvont fogalmakat megjelenítő faliképeket is készít. Csendes visszafogottságú munkái finomságukkal egyben nyugalmat is árasztanak. Az ikat távol-keleti ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés érdekes együttese. A kiállítás október 29-éig látogatható. Imago. 5. Textilművészeti Triennálé. A több mint négy évtizedes hagyománnyal bíró textilbiennálék és – triennálék sorában az idei seregszemlén kiemelt szerepet kap a selyem. A kiállítást öt kategóriában hirdettük meg: fal- és tértextil, textildesign, nemzetközi miniatűrtextil, nemzetközi zászló valamint nemzetközi szalag. A több mint 1500 négyzetméternyi területen zsűri döntése alapján 18 országból 168 alkotó 202 művel mutatkozhat be a Képtárban. A kiállítás megtekinthető október 29-éig. Schrammel Imre gyűjteményes kiállítása nyílott. Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze kiállítása, a művész alkotásainak Szombathelyre kerülése alkalmából. Schrammel Imre szombathelyi születésűként mindig erősen kötődött a városhoz. Régi elhatározása, hogy alkotásainak java Szombathelyen legyen folyamatosan megtekinthető. A leendő állandó kiállítás első lépéseként 100 alkotás kerül letétbe a Szombathelyi Képtárba. Ezek a művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon belül kiemelt figyelemre számíthatnak a Herend számára készült porcelánszobrok, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művek. A kiállítás december 17-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Textilek a Holtak Birodalmában. Kiállításmegnyitó a Selyem-sorozatban. A kiállítás fő attrakciója az 1951-ig a Premontrei Gimnáziumban őrzött, az egyiptológus szakmában „Szombathelyi múmia” néven ismert lelet. Feliratos és istenábrázolásos múmialeplek, vászon amulettek mellett egykori viseleti tárgyak és kiegészítőik révén mutatjuk be a textilfelhasználás e különleges, a magyarországi régészeti emlékanyagban alig fellelhető módozatát. Az egyiptomi múmiákon kívül Kr. u. 4–9. századi kopt textilek és a híres alsó-heténypusztai és vimináciumi, arannyal hímzett selyemszövet maradványok láthatók a tárlaton. A kiállítás megtekinthető október 29-éig.

Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár (Berzsenyi tér 3.): kedd–szombat 9–17 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): az I. világháború képeslapokon című kiállítás október 31-éig várja az érdeklődőket.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent - Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád - Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Tátra címmel nyílott képeslap kiállítás. A kiállítási anyagot Sárosi István állította össze. A tárlat szeptember végéig várja a látogatókat.

Répcelak. Répce Galéria: Gyöngyösi Simon József festőművész kiállítása megtekinthető szeptember 5-éig.

Kőszeg - Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör tagja, Koppándi József és meghívott vendége, Ursula Etzlinger, Grafika, tárgyak című kiállítása megtekinthető szeptember 5-éig.

Hotel Irottkő aula: szeptember 5-én, (szombat) 18 órakor a Csók István Művészkör tagja Zsarnai Sándor és meghívott vendégének, a paksi Pokorni Lovas Katalin festményeiből nyílik kiállítás. A tárlatot megnyitja Huber László polgármester. Fellépnek a Kőszegi Vonósok és a szombathelyi Pulay Teréz és Neszmélyi András, fuvola, klarinét. A kiállítás október 3-áig látogatható.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár - Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–21 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán. Az 1965-ös sárvári árvízre emlékező időszaki kiállítás szeptember 13-áig várja a látogatókat. Magánszemélyek fényképfelvételei, tárgyai, visszaemlékezései mellett a Nyugat–dunántúli Vízügyi Igazgatóság árvízi naplója, jelentései, valamint korabeli mentési eszközök segítik az események bemutatását.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: szeptember 4-én, (péntek) 17 órakor a Méhészegyesület megalakulásának 90. és újraalakulásának 10. évfordulója alkalmából kiállítást rendeznek. Köszöntőt mond: Kondora István polgármester. A kiállítást megnyitja: Vadas Gábor a „Szent Ambrus” Méz Lovagrend nagymestere. A tárlat szeptember 30-áig látogatható.

Körmend - Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem: Retina címmel nyílt fotókiállítás, mely a városi ünnepeken, köztereken készült különleges pillanatképekből összeállított, amatőr fotósok munkáit mutatja be. A tárlat szeptember 26-áig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Vasvár - Vas Megyei Idősek Otthona és Gondozóháza: „Kékrandevú” című kézimunkákból készült kiállítás nyílt.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd -  Színház aula: szeptember 4-én, (péntek) 18 órakor a Sárvári Fotóklub Témafüggetlen bemutatkozó kiállítása nyílik. A tárlatot megnyitja: Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. a Kiállítás megtekinthető szeptember 22-éig, hétfőtől péntekig 8–17 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy - Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!